Камбанарията Сейнт Марк

Камбанарията Сейнт Марк

Катедралата "Свети Марко" е главната забележителност на Венеция и една от най-емблематичните сгради в Италия. Принадлежи към съседната базилика "Свети Марко", въпреки че не е пряко свързана с нея, нито пък е построена заедно с базиликата.

Най-добрите хотели на площад Сан Марко

Кампанелата на площад "Свети Марко" е структура, която не може да бъде пропусната, и със своите 98,6 метра е най-високата във Венеция.

Основата на камбанарията представлява масивна кула от охрени тухли, на чийто връх, на височина около 65 метра, се намира наблюдателна лоджия, заобиколена от 5 камбани. От наблюдателната площадка на венецианската камбанария се открива най-красивата гледка към Венеция и определено не бива да пропускате тази забележителност, въпреки големите тълпи от туристи.

Построяването на камбанарията и нейното срутване

Историята на Кампанелата датира от IX в., когато започва изграждането ѝ заедно със съседната базилика "Свети Марко", но е завършена едва почти 300 години по-късно, през XIII в. През следващите 3 века камбанарията няколко пъти е сериозно повреждана от мълнии и се налага да бъде основно променяна.

Едва в началото на XVI в. камбанарията придобива окончателния си вид, какъвто я познаваме днес, по-точно през 1513 г., с тържественото поставяне на позлатена статуя на Архангел Гавраил на върха на покрива и емблемата на крилатия лъв, символ на Свети Марко.

През 1902 г. обаче без видима причина в кулата се появяват няколко пукнатини и няколко дни по-късно всичко се срутва. В деня на срутването е взето решение тя да бъде възстановена в точния си първоначален вид, което е завършено 10 години по-късно през 1912 г.

Вход и работно време

Наблюдателницата е отворена всеки ден от 9:45 до 21:15 ч. Последното влизане е възможно в 20:45 ч.

Входната такса е 10 eur за всички възрасти (за деца под 6 години - безплатно).

Препоръчваме ви да закупите билети онлайн на официалния уебсайт basilicasanmarco.skiperformance.com с допълнителна такса 2 eur. Това е единственият начин да сте сигурни, че изобщо ще стигнете до кулата. Моля, купете билетите си онлайн поне 1 месец предварително.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Венеция.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.