Базиликата "Свети Марк

Базиликата "Свети Марк

Венеция е пълна с най-добрите, както гласи базиликата "Свети Марк" на едноименния площад. Тя е най-известният пример за свещена византийска архитектура на европейския континент.

Базиликата, завършена през 1092 г., е наречена "Храмът на златото" заради пищната си фасада от златни мозайки, която е допълнително подчертана от богато украсения интериор. Базиликата "Свети Марк" е един от най-важните паметници в Италия.

Най-добрите хотели на площада

Произходът на базиликата

Църквата "Свети Марк" е построена тук през 828-832 г., след като венециански търговци в Александрия, Египет, изземат останките на Свети Марк и ги погребват в новопостроената църква. Оттогава Свети Марк Евангелист се смята за покровител на Венеция.

Църквата е опожарена през 976 г. по време на бунт и е възстановена през 1063-1094 г. като великолепна базилика, вдъхновена от стила на църквата на Светите апостоли във византийския Константинопол.

Архитектура и форма на базиликата

Значителна част от сегашната базилика всъщност датира от 1094 г., но през XIV в. е извършена малка реконструкция с готически елементи, а през 1801 г. църквата е възстановена в бароков стил. Въпреки това тя все още носи голяма част от оригиналния романско-византийски стил, който определя облика на базиликата и до днес.

Църквата стои върху плана на равнобедрен кръст като трикорабна църква. Отличителен белег е покривът, съставен от пет масивни купола.

Долният етаж на базиликата се състои от 5 арки с богата украса от мозайки, статуи и антични колони, а входът на църквата се охранява от масивна бронзова порта.

Общите размери на базиликата са впечатляващите 77 метра дължина, 63 метра ширина и 45 метра височина.

Невероятният интериор ще ви зашемети

Ако намирате базиликата за красива и прекрасно украсена отвън, то интериорът ѝ ще ви спре дъха. Тя може да се похвали с изключително богата скулптурна, живописна и най-вече мозаечна украса. Стените и таваните на базиликата са украсени с мозайки, изработени от цветни блокчета, които заемат площ от над 4200 кв. м! Повечето от мозайките датират от XIII век.

Най-важната част от обзавеждането на базиликата обаче е позлатената част от главния олтар от XII в. (променена през XIV в.), наречена Pala d'Oro.

За да посетите олтара на Пала д'Оро, трябва да заплатите отделна входна такса от 5 евро.

Посетете галерията

На първия етаж на базиликата можете да посетите малък музей, след като заплатите такса 7 eur.

В рамките на входната такса за музея можете да посетите откритата тераса на базиликата, от която се открива красива панорамна гледка към площад "Свети Марк".

Камбанарията на площад "Свети Марко

В базиликата се намира и най-видимият символ на Венеция - Камбанарията на Свети Марк, която се издига на 98 метра височина. Камбанарията е построена едва повече от 500 години след завършването на самата църква (1514 г.) и тъй като се намира извън основната сграда на базиликата, сме подготвили подробен мини-пътеводител за нея.

Вход и работно време

Базиликата е един от най-важните паметници в Италия, така че се пригответе да чакате на опашка до един час, за да влезете в разгара на сезона. Обичайното време за чакане извън уикенда е между 20 и 30 минути.

Имате обаче възможност да направите онлайн резервация на официалния уебсайт basilicasanmarco.skiperformance.com. За притежателите на онлайн билети има специална и значително по-кратка опашка (обикновено максимум 10 минути).

За туристическата публика базиликата е отворена от 9:30 до 17:15 ч. (последно влизане в 16:45 ч.). В неделя входът е само от 14:00 ч., с изключение на малкия музей "Свети Марко", който също е отворен от 9:30 ч. в неделя.

Входът за базиликата е еднакъв за всички възрасти с изключение на децата под 6 години, за които е безплатен:

Цена на място Онлайн резервация
Само за Базиликата 3 eur 6 eur
Базилика + Пала д'Оро 8 eur 12 eur
Базилика + Музей "Свети Марк" + балкон 7 eur 15 eur
Всички заедно 15 eur 20 eur

Всички такси на място могат да бъдат платени в брой и с кредитна карта.

За вярващите входът е безплатен от северната страна на базиликата (вход Porta dei Fiori), но няма да имате възможност да видите отблизо златния олтар на Пала д'Оро или главния кораб на базиликата.

Официален уебсайт: basilicasanmarco.skiperformance.com

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Венеция.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.