Как да стигнем до Пиза

Пиза

Пиза се намира в централната част на Италия, в Тоскана, и е отлично достъпна със самолет от цяла Европа, както и с влак или автобус от италиански дестинации.

Със самолет

До Пиза се стига най-вече със самолет, което е най-бързият, но и най-евтиният вариант за пътуване. Градът разполага със собствено международно летище Pisa PSA, обслужвано основно от нискотарифни полети на Ryanair от цяла Италия и големите европейски градове.

Еднопосочните цени на билетите до Пиза от европейски дестинации варират от 35 eur до 100 eur.

Къде да купя билети до Пиза?

Местното летище се обслужва от много авиокомпании. Можете да сравните полетите по цена, например чрез Skyscanner. Препоръчваме ви да кликнете от Skyscanner директно върху уебсайта на авиокомпанията.

Сравнете цените на полетите до Пиза

Например, следните авиокомпании летят до летището. Ето само няколко примера за най-популярните или често посещавани дестинации.

 • Ryanair - Лондон, Алгеро, Каляри, Прага, Мадрид, Букурещ, Будапеща, Берлин, Дъблин, Бари, Катания, Тирана, Вроцлав, Краков и много други
 • Wizz Air - Букурещ, Тирана
 • easyJet - Лондон, Париж, Берлин, Порто, Манчестър и др.
 • Lufthansa - Франкфурт
 • Transavia - Амстердам
 • Flydubai - Дубай
 • British Airways - Лондон
 • и др.

Алтернатива за пътуване до Пиза може да бъде и Флоренция FLR, на 85 км. В повечето случаи обаче авиокомпаниите предлагат малко по-скъпи билети до Флоренция, отколкото директно до Пиза.

С автобус от чужбина

Единствено Flixbus предлага директна връзка от чужбина за тези, които се страхуват да летят или пътуват с голям багаж.

Зелени автобуси на Flixbus пътуват до Пиза от следните международни дестинации:

 • Прага
 • Инсбрук
 • Регенсбург

Вижте цените и наличността на билетите - Flixbus.com

С влак в Италия

Пиза има чудесни железопътни връзки с останалата част на Италия. Можете да стигнете до всички големи италиански градове от Алпите до Сицилия много често и удобно. Пиза може и да не е на високоскоростна линия, но все пак има връзки с всички краища на страната. Няма директни международни влакове до Пиза.

За най-ниска цена на влаковете на дълги разстояния (т.е. всички влакове с маркировка Inter City IC, Frecciargento, Frecciabianca, Frecciarossa) е най-добре да закупите билети онлайн поне 3 седмици предварително на trenitalia.com.

От друга страна, за регионалните връзки (R - Regionale или RV - Regionale Veloce) цената на билета е винаги една и съща до момента на отпътуване. Можете да закупите и онлайн, но също така можете да закупите преди заминаването на билетна каса или на автомат за билети.

Например, можете да пътувате от Пиза до Рим от 22 eur, до Флоренция от 8,70 eur, до Болоня от 15 eur, до Генуа от 14 eur или до Милано от 22 eur. За подробна информация относно местните връзки в Тоскана вижте например главата " Дейности" в този пътеводител или главата " Транспорт" в пътеводителя "Тоскана".

В Пиза има две железопътни гари:

 • Pisa Centrale - главната гара, на която спират всички влакове от/за Пиза.
 • Пиза Сан Росоре - гара по пътя на север покрай брега или към Лука, където спират само регионални влакове

Въпреки че в Пиза пристигат само влакове на Trenitalia, в Италия работят няколко различни превозвача. Можете лесно да сравните билетите в Trainline, където можете да ги закупите директно на същата цена, както и на уебсайта на превозвача.

Сравнете цените на билетите за влак - thetrainline.com

С автобус в Италия

Макар че международните автобусни превози от Пиза не са много чести, вътрешните автобуси се движат до голям брой дестинации в Италия.

Връзки на дълги разстояния

До Пиза може да се стигне и с няколко автобусни компании, но пътуването до по-голямата част от градовете винаги е значително по-бавно и, което е по-важно, значително по-рядко от пътуването с влак. Така че предимството може да е по-ниската цена, но дори и това в никакъв случай не е правило.

Най-евтините билети се предлагат от Itabus, като започват от около 5 евро за маршрути на дълги разстояния, когато са закупени онлайн поне един месец предварително на itabus.it. На тази цена можете да си купите билети от Пиза до Торино или Рим, например. По-кратките връзки до Генуа и Ла Специя започват от 2 eur.

Друг основен превозвач е Flixbus, който предлага връзки до Генуа, Рим, Неапол и др. Цените обикновено започват от около 15 евро, а билетите винаги могат да бъдат закупени онлайн на flixbus.com.

Последният голям превозвач, който пътува до Пиза, е Marinonus, който предлага връзки в цяла Италия, но цените му обикновено са най-скъпи (от около 30 eur нагоре). Билети можете да закупите онлайн на marinobus.it.

Автогарата за междуградски автобуси се намира в северната част на Пиза, близо до наклонената кула, на паркинга в Пиетрасанта - вижте местоположението на картата.

Местни връзки

От Пиза има чести автобусни линии до близките селища, които не се обслужват от влак. Централната спирка се нарича Pisa Sesta Porta и се намира на около 150-200 метра от жп гара Centrale - вижте местоположението на картата.

Билети можете да закупите от билетната каса на автогарата, от шофьора или от мобилното приложение AT Bus (Google Play / App Store).

За подробна информация относно пътуването в Тоскана, моля, вижте пътеводителя за Тоскана.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.