Sainte Chapelle

Sainte Chapelle

Светият параклис е важен двуетажен готически параклис, който е едно от бижутата на високия готически стил. Той впечатлява с архитектурата си и големите витражи на високите прозорци, които придават лекота на целия параклис. Светата капела се смята за една от най-красивите готически сгради в света.

Построена е през 1248 г., за да съхранява важни реликви, по-специално трънения венец на Исус (сега се намира вNotre-Dame).

Резервирайте хотел в Париж с отстъпка

Горен и долен параклис

Църквата е доста строга отвън, за да подчертае стройността и важността на витражите. Това, което я прави особено интересна, е фактът, че тя е разделена на два етажа.

Долнатакапела е била използвана като енорийска църква и е по-малко богато украсена и по-утилитарна в сравнение с горната. Пространството е високо 7 метра и е трикорабно. Впечатление правят красиво украсеният таван и фината украса на стените. Прозорците са много по-малки и по-малко богато украсени, отколкото в горния параклис.

Горниятпараклис е монументално пространство с височина почти 21 метра и красиви стройни витражи. Всичко това се допълва от богатата, но фина и ненатрапчива украса на стените и таваните. Горният параклис е бил предназначен преди всичко за реликварий за ценни реликви и за кралски параклис за поклонение. До него се стига по двойка спираловидни стълби от долния параклис.

Вход и работно време

Sainte-Chapelle е отворена всеки ден, но работното време варира в зависимост от сезона. В разгара на сезона (март-октомври) е от 9 до 19 ч., а извън сезона (ноември-февруари) затваря в 17 ч.

Последното влизане е 30 минути преди края на работното време.

Входът е за възрастен 13 eur, Деца и студенти до 26 години - безплатно. За повече информация посетете: sainte-chapelle.fr.

Как да стигнете до там

Параклисът се намира на остров Сите, на кратко разстояние пеша от катедралата Нотр Дам. В непосредствена близост до параклиса се намира Историческият музей Консиержери, но в миналото той е бил затвор и готически дворец.

До острова се стига най-добре с метрото до станция Сите или с автобус до спирка Сите - Дворец на правосъдието.

  • Метростанция 4 - Шатле, Катакомбите, Порте д'Орлеан, Гара Монпарнас, Гара дю Норд, Гара дьо л'Ест
  • Автобус 21 - Лувъра, Двореца Роял, Операта, Площад Клиши (Монмартър), Латинския квартал, Gare Saint-Lazare
  • Автобус 38 - Chatelet, Латински квартал, Център Помпиду, Люксембургски градини, Катакомбите, Gare de l'Est, Gare du Nord
  • Автобус 47 - Chatelet, Латинският квартал, Place d'Italie
  • Автобус 96 - Hotel de Ville, Латински квартал, Place des Vosges, Gare Montparnasse

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Париж.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.