Базиликата "Сен Дени

Базиликата "Сен Дени

Базиликата (често наричана "катедралата") на Сен Дени е световноизвестна готическа творба, датираща от 1140 г. Тя е една от първите чисто готически църкви в света.

Базиликата се намира в северния край на парижката агломерация в град Сен Дени и е посветена на светеца-покровител на Франция - Сен Дивиз.

Според първоначалния проект базиликата е била класически замислена да има две кули на фасадата, но в крайна сметка тя остава завинаги недовършена и може да се похвали само с една кула.

Топ 10 хотели в Париж

Мястото за почивка на френските крале

Катедралата "Сен Дени" е една от най-важните религиозни сгради във Франция. Всъщност в продължение на векове базиликата е била място за погребване на тленните останки на френските крале. Всички крале от X в. до 1789 г., с три изключения, са намерили мястото си за последен покой тук. Затова катедралата често е наричана френският некропол.

По време на Великата френска революция някои от гробниците са отворени, а останките на някои крале, които са в немилост пред революционните власти, са преместени в масови гробове близо до базиликата.

В средата на XIX в., когато Бурбоните поемат контрола над Франция след Наполеон, те разпореждат отварянето на масовия гроб, за да преместят останките на кралете обратно в базиликата. Невъзможно е обаче да се определи кои останки на кого принадлежат, затова за тази цел в църквата е построена крипта и костница, където всички тела от масовия гроб лежат зад две мраморни плочи с имена.

Интериорът с очарователни витражи

Интериорът на базиликата е изграден в семпъл готически стил, характеризиращ се с тънки колони и великолепни витражи.

В това отношение базиликата "Сен Дени" е една от най-красивите църкви в целия свят и непременно трябва да бъде посетена, особено отвътре.

Вход и работно време

Отворена всеки ден от 10:00 до 18:15 ч. (от април до септември). или само до 17:15 ч. през зимата. В неделя се отваря само в 12:00 ч.

Последното влизане е възможно 30 минути преди края на работното време.

Билети могат да бъдат закупени на входа или онлайн за точния час без опашка. Ако обаче закупите билети на място, опашките не са големи (максимум 5 минути) и не е необходимо да планирате точния час на посещението си.

 • Възрастни - 11 eur
 • Деца и студенти под 26 години от ЕС - безплатно

Трябва да платите само за влизане в криптата с гробниците на кралете. Самата базилика (без криптата) можете да разгледате безплатно.

Официален уебсайт: saint-denis-basilique.fr.

Как да стигнете до там

Сен Дени все още е в градска зона 3, така че тук важат парижкият билет и билетът t+.

 • Метро 13 - станция Basilique de Saint-Denis приблизително 230 метра
  • Place de Clichy (Montmartre), Gare Saint-Lazare, Champs-Elysées, Petit + Grand Palais, Pont Alexandre III, Invalid, Gare Montparnasse
  • По пътя от центъра линията се разклонява и само влаковете в посока "Saint-Denis Universite" стигат до станция Basilique de Saint-Denis.
 • Влакове RER D и H - гара Saint-Denis приблизително 1100 метра
  • RER D - Gare du Nord, Chatelet, Gare de Lyon
  • Линия H - Gare du Nord
 • Трамваи T1 и T5 - спирка Marché de Saint-Denis приблизително 1 100 метра

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Париж.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.