Малката русалка

Малката русалка

Един от многото приказни герои на датския писател Ханс Кристиан Андерсен е увековечен под формата на статуя на брега на североизточната част на Копенхаген.

Малката русалка се е превърнала в емблема на града и със сигурност е задължителна гледка, за което свидетелства постоянно присъстващата тълпа от фотографи и туристи.

10-те най-добри хотела в Копенхаген

На датски език за тази статуя се използва името Den Lille Havfrue.

Метър и четвърт символ на Дания

За много посетители подобието на статуята, която бързо се е превърнала в един от най-известните символи на Дания, може да е леко разочарование. Бронзовата статуя се намира на скала на крайбрежната улица и е висока само 1,25 м.

Малката русалка е открита през 1913 г., а формата на бронзовата статуя е дело на скулптора Едвард Ериксен.

Моделът за творбата е Елън Прайс, балерина в Кралския театър, но тя отказва да се съблече, затова по неин образец е изработена само главата. След това скулпторът използва собствената си съпруга Елин Ериксен като модел за тялото на Малката русалка.

Как да стигнете до статуята

Статуята на Малката русалка се намира малко встрани от централната част на града и въпреки че на много уебсайтове ще прочетете, донякъде неразбираемо, подвеждащата информация, че тя се намира точно в старото пристанище Nyhavn, това не е вярно и никога не е било.

Статуята се намира върху камък на крайбрежната алея Langelinie, на северния вход на старото пристанище, до крепостта Кастеле.

Ако времето е хубаво, направете си приятна разходка от центъра до статуята през стария град и парка покрай морето. Разстоянието от 2 км може да се измине с бавно темпо за около 25 минути, вижте картата на пешеходния маршрут. Когато пътувате с обществен транспорт, използвайте следните станции:

  • Метро M3, M4 и влак - станция Østerport на около 1 км.
  • Автобус 27 - спирка Indiakaj на около 500 метра

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Копенхаген.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.