Aquincum

Aquincum

Римският град Аквинкум се е намирал на територията на днешна Будапеща в края на I век след Христа. Днес това е най-добре запазеното гражданско римско селище в Унгария, в което има закрит музей и археологически парк на открито.

10-те най-евтини хотела в Будапеща

Периодът на най-голяма слава на римския Аквинкум е приблизително между 124 и 200 г. от н.е., когато той е най-големият в историята си, като тук са построени църкви, магазини и силни отбранителни стени. От IV в. нататък обаче германските племена и хуните започват все по-често да нахлуват в района, а след 430 г. римляните напълно изоставят града, а от VI в. нататък той запустява, докато не е напълно разрушен.

Едва в средата на ХХ в. археолозите започват да откриват размерите и значението на този град, а най-голямото разширяване на разкритията се случва дори след 2007 г.

Входни такси и работно време

Музеят е отворен всеки ден с изключение на понеделник от 9:00 до 18:00 ч., като съседният малък музей отваря в 10:00 ч. През зимата той затваря още в 16:00 ч.

Цените на билетите през лятото са за възрастни 2 200 хаф. Студентите и пенсионерите ползват половин отстъпка.

Повече информация на официалния уебсайт: aquincum.hu

Местоположение и транспорт

Aquincum се намира извън центъра на Будапеща в модерния вече квартал Óbuda.

До него може да се стигне с крайградската железопътна линия H5 (станция Aquincum) или с автобусни линии 34 и 134 (спирка Záhony utca).

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Будапеща.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.