Ribeira Grande

Рибейра Гранде

Вторият по големина град на Азорските острови, Рибейра Гранде, град с население от 30 000 души, е основна отправна точка за опознаване на северната и източната част на Сао Мигел и добро място за престой.

10-те най-добри хотела в Сао Мигел

Рибейра Гранде предлага красив исторически център, много ресторанти, търговски център и чудесни условия за каране на сърф и наблюдение на бурното море направо от плажовете.

Забележителности и атракции

Сред най-красивите забележителности е фотогеничният исторически мост Понте да Рибейра Гранде, извисяващ се над долината на едноименната река, която минава точно през центъра на града. Мостът е построен в традиционен колониален стил с бяла фасада и черни и кафяви ръбове от базалтов камък.

В същия стил е и местната часовникова кула (Torre do Relógio), която представлява основната забележителност на града. Всъщност традиционният архитектурен стил може да се види на повечето къщи в красивия исторически център.

Плажове, плуване и сърфинг

Рибейра Гранде е един от малкото градове в Сао Мигел, чието крайбрежие предлага пясъчни плажове. Всъщност той е по-скоро единственият. Плажовете тук са съставени от екзотичен черен вулканичен пясък, който обикновено е красиво втвърден, което ги прави чудесни за разходки и бягане, но и удобни за слънчеви бани при хубаво време.

Точно в центъра се намира Praia do Monte Verde, но по-популярен е Praia de Santa Bárbara в западния край на града. Плуването тук (както и на всички Азорски острови) е по-подходящо за много подготвени плувци. Трудната част е в по-големите вълни със силни обратни течения, които от своя страна насърчават сърфирането. Това е един от най-популярните спортове в Рибейра Гранде и има дългогодишни традиции тук.

Възможности за каране на сърф има и за напълно начинаещи, като точно в Рибейра Брава има няколко сърф училища, като например Santa Barbara Surf School.

По-малко опитните плувци няма да пропуснат класическия плувен басейн с изкуствена вода, който е построен на крайбрежната алея само на няколко метра от морето. Те ще се радват и на целодневния вход на символичната цена от 1,50 евро.

Настаняване Рибейра Гранде

Настаняването в Рибейра Гранде е предимно в частни апартаменти, малки къщи за гости и пансиони. Цените на най-евтините започват от 45 eur на вечер, като абсолютно най-доброто съотношение цена-качество е малката къща за гости Casa Norte в центъра на града или A Casa da Cascata с чудесна гледка към часовниковата кула и моста над долината.

Има само един класически хотел с малък спа център и цени от 150 eur на вечер. Като се има предвид качеството обаче, това е много добра цена и ако харесвате хубаво настаняване с всички удобства, Hotel Verde Mar & SPA ***** той е един от най-добрите в Сао Мигел.

Как да стигнете до Рибейра Гранде?

Разберете какви са възможностите за транспорт до Рибейра Гранде.

С кола

Много удобно и бързо се стига до града от Понта Делгада, където има пълноценна магистрала (около 20 км), но и по периферията на острова, по която има добър път I клас.

Паркирането на улицата не е платено, но очаквайте много тесни условия.

По-голям безплатен паркинг може да се намери при басейна Piscinas Municipais (местоположение на en.mapy.cz) или на около 150 метра от центъра и часовниковата кула (местоположение на en.mapy.cz).

Сравнете цените на колите под наем в Сао Мигел

С автобус

До Рибейра Гранде се стига лесно с автобус, но както навсякъде на Азорските острови, при използването на автобусни услуги винаги ще бъдете ограничени до пътуването из градовете. За съжаление актуалните разписания не са достъпни онлайн, а само версията от 2013 г. Въпреки това номерата на линиите и броят на курсовете на ден би трябвало да съвпадат.

  • Понта Делгада - приблизително на всеки час, линии 101, 102, 105, 106, 108, 110 + 103 с обходен маршрут през село Пико ду Фого
  • Фурнас - 2 пъти дневно по линия 110
  • Нордесте и селата по североизточното крайбрежие - 4 пъти дневно по линии 105 или 106
  • Calhetas (връзка с линиите на запад) - приблизително 1 път на час линия 102

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Сао Мигел.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.