Придвижване Сао Мигел

Лагоа Сао Мигел

На острова има обществена автобусна линия, но често е много трудно да разберете кога и откъде тръгва автобусът и не можете да се справите без помощта на местните жители. Освен това автобусите не стигат до всички интересни места и са наистина само спешен вариант за пътници без шофьорска книжка.

Над 90% от туристите се придвижват из Сао Мигел с кола под наем, което е единственият разумен вариант.

С кола

Идеалният вариант е да наемете кола и да обиколите острова. Вариантът със скутер не е много подходящ поради непредсказуемото време. Да сте независими от автобуси, докато разглеждате острова, е голямо предимство на Азорските острови, тъй като островът предлага редица забележителности, включително паркинги. Всяка такава гледка е голяма атракция и би било жалко да не се възползвате от тях.

Пътищата на Азорските острови са тесни и криволичещи, така че пътуването ще бъде много бавно. От друга страна, трафикът е слаб дори през туристическия сезон и шофирането е доста спокойно. Най-големият град, Понта Делгада, също не страда от задръствания, така че няма за какво да се притеснявате.

Колко струва да наемете автомобил в Сао Мигел и кои са най-добрите компании за наем? Събрали сме подробна информация за пътуването с автомобил в отделна глава за наемането на автомобили в Сао Мигел.

Автобуси

Да се разчита на автобусен транспорт не е разумно никъде на Азорските острови. Макар че Сао Мигел разполага с гъста мрежа от междуградски автобусни линии, повечето от тях се движат само 3-4 пъти дневно. Единствените изключения са връзката между Понта Делгада и Рибейра Гранде, която се движи около веднъж на час, и пътуването от Понта Делгада до Вила Франка ду Кампо или Мостейрос.

Билетите се заплащат винаги при шофьора и варират в зависимост от изминатото разстояние от 1,50 eur до 6 eur.

Голям проблем при автобусните превози в Сао Мигел е липсата на информация, както онлайн, така и на място. Въпреки че има официален уебсайт с разписания и маршрути, който можете да намерите (smigueltransportes.com), но през повечето време той не функционира.

В момента единственият източник на информация за разписанията е германският уебсайт visit.azores.de с pdf файлове от 2013 г., които поне служат за представа за номерата на линиите, маршрутите и честотата на превозите. Те са останали почти непроменени през годините. Сао Мигел се обслужва от три основни автобусни превозвача, които разделят острова на третини:

Всички спирки са винаги на сигнал. Преди да слезете от автобуса, трябва да натиснете бутона "стоп", а преди да се качите, винаги трябва да махнете с ръка. Проблемът е, че спирките често изобщо не са обозначени, а когато са, това е само табела, която ви информира, че има спирка. Информация за разписанието или номерата на линиите няма да намерите практически никъде, дори на основните спирки.

Местоположението на спирките се показва доста надеждно от maps.cz, а Google Maps дори добавя информация за номера на линията и часа на тръгване, която се основава на остарели разписания и поради това може да не е винаги точна.

Дори в Понта Делгада, откъдето тръгват най-голям брой линии, няма да намерите централна автогара с информационен офис или билетна каса. Автобусите тук спират на главната автобусна спирка в близост до площада (местоположение на google.com/maps), но информацията на място обикновено е нулева.

Докъде мога да стигна без кола?

Както споменахме, пътуването без кола е резервен вариант в Сао Мигел и винаги ще можете да видите само ограничен брой забележителности. Можете лесно да стигнете до следните места с автобус, например:

  • Вила Франка ду Кампо - от Понта Делгада около 12 пъти на ден
  • Mosterios - от Понта Делгада около 4-8 пъти на ден
  • Фурнас - от Понта Делгада около 3-4 пъти дневно, от Рибейра Гранде 2-5 пъти дневно
  • Рибейра Гранде - от Понта Делгада 1-2 пъти на час
  • Sete Cidades - от Понта Делгада само 2-3 пъти на ден
Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.