Lagoa das Setes Cidades

Lagoa das Sete Cidades

Огромният кратер на спящия вулкан, широк повече от 2 км, наречен Sete Cidades (Седемте града), е едно от най-популярните и красиви места на Азорските острови. Около половината от площта на кратера е запълнена от най-голямото двойно езеро на Азорските острови - Lagoa das Setes Cidades.

Изберете хотел в Сао Мигел с отстъпка

Посещението на езерото е една от "задължителните" забележителности на Азорските острови и въпреки че е доста туристическо място, определено не бива да го пропускате. На брега на езерото се намира едноименният град Сете Сидадес, популярен туристически център.

Lagua Azul, Verde или Sete Cidades? 1 или 2...?

Водният басейн, който заема площ от над 4,3 кв. км , е разделен на две различни езера: по-голямото Лагоа Азул (Синьото езеро) и по-малкото Лагоа Верде (Зеленото езеро). Дори от биологична гледна точка това са водни басейни с напълно различни екосистеми и разликите се виждат от пръв поглед.

Поради различната дълбочина и малко по-различния минерален състав водата в Lagoa Azul е със син цвят, а в Lagoa Verde - със зелен. Оттук логично идват и имената им.

В действителност обаче става дума за едно-единствено езеро, почти разделено наполовина от сушата, но остава канал с ширина около 50 метра, през който води нисък каменен пътен мост.

Във всеки случай Lagoa Azul и Lagoa Verde заедно образуват едно голямо езеро - Lagoa das Setes Cidades.

Пешеходен туризъм около езерото

Точно около бреговете има кратки разходки през красив зелен пейзаж от култивирани ливади, ниви и малки иглолистни горички. Кратките разходки често не са маркирани, но ще намерите много такива по ясно очертани пътеки и особено около Лагоа Азул.

Докато източната и западната страна на Лагоа Азул са идеални за равни пътеки и пикник, северната страна впечатлява с монументална стена на кратер, висока до 300 метра и почти перпендикулярна, която създава мистична обстановка.

Подобна ситуация, само че в огледален вид, преобладава около Лагоа Верде. Няколко пътеки минават по краищата му през гори и ливади, но южната част на езерото е непроходима благодарение на огромните перпендикулярни склонове на планините.

Живописен маршрут по ръба на калдерата

Една от най-известните и популярни туристически пътеки следва ръба на кратера на 150-200 м над езерото и градчето Сете Сидадес. Официално маркираната пътека не минава по целия маршрут, но ако искате да направите кръгова разходка, лесно можете да изминете кратко разстояние по немаркирани пътеки.

Има две основни туристически пътеки, които ще ви отведат до най-добрите гледни точки на Азорските острови.

Miradouro Boca do Inferno и езерото Канарио

Маршрутът започва от центъра на град Сете Сидадес и следва стръмна, но сравнително удобна пътека до северния връх на калдерата със спираща дъха гледка към Лаго Азуа, която обикаля и пресича върха на Пико да Круз, за да достигне до една от най-известните гледни точки на Азорските острови , Miradouro Boca do Inferno. Оттук можете да продължите през красивия зелен пейзаж към езерото Канарио.

Тъй като автобусът пътува само до Сете Сидадес, но не и до другия край на маршрута, трябва да се върнете отново пеша или да разделите целия маршрут на два участъка.

Сете Сидадес - Бока до Инферно

  • Дължина на маршрута: 10,5 км в едната посока
  • Надморска височина: + 916 м, - 380 м
  • Карта на маршрута

Miradouro da Vista do Rei

Втората част от обиколката около калдерата ще ви отведе до друга много популярна гледка - Vista do Rei, която се намира точно до пътя и до бившия полуразрушен хотел Monte Palace. Маршрутът е значително по-кратък от първия, но от ръба на кратера ще имате еднакво хубави гледки както към езерото, така и към океана.

  • Дължина на маршрута: 7,3 км в едната посока
  • Надморска височина: + 488 м, - 191 м
  • Карта на маршрута

Можете да съкратите пътя си обратно до Сете Сидадес по криволичеща тясна пътека, спускаща се стръмно в града.

Тунелът към Lagoa Azul

В северозападната част на Лагоа Азул, под стръмните склонове на калдерата, ще се натъкнете на интересно строително произведение от 1930 г. Тук тунел с водопровод прорязва скалния масив до другата страна към село Мостериос. Дължината му е 1 200 м и е използван за поддържане на нивото на езерото и предотвратяване на наводнения.

Покрай водния канал има тясна пешеходна пътека, която води през тунела до другата страна, вижте картата на маршрута. Вътрешността обаче не е осветена, така че трябва да носите мощно фенерче.

Настаняване на брега на езерото

Повечето места за настаняване се намират в градчето Сете Сидадес, но ако искате да отседнете в провинцията с директен изглед към Лагоа Азул, ви препоръчваме красива ваканционна къща Lake Cottage - Panoramic views 7 Cidades с цени около 160 евро на вечер, което на пръв поглед е високо над средното, но настаняването е за максимум 4 души.

Как да стигнете до езерото?

Кой е най-добрият начин да стигнете до Лагоа де Сете Сидадес с кола и има ли автобуси тук?

С кола

Както навсякъде на Азорските острови, най-добрият вид транспорт е автомобил под наем, който ще ви даде свободата да се придвижвате до туристическите пътеки и из околността. Качествени и добре поддържани пътища водят до дъното на кратера от изток и запад и по тях лесно можете да стигнете до всички туристически забележителности. Тъй като Сете Сидадес е една от основните атракции на Азорските острови, маркировката е добра и ясна от всички посоки.

Разстоянието от Понта Делгада е по-малко от 30 км.

Сравнете цените на колите под наем - Летище PDL

С автобус

До Сете Сидадес има автобуси от Понта Делгада и близките градове Вареша и Мостериос. Има общо около 4 пъти на ден, включително през почивните дни. Актуалните разписания в момента не са налични на уебсайта на Auto Viação Micaelense, обикновено ги търсете в този раздел.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Сао Мигел.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.