Времето в Майорка и най-доброто време за посещение

Cala Gat

Средиземноморското време гарантира относително постоянни температури - от май до октомври те никога не падат под 20°C, а на слънце често достигат 40°C! През зимните месеци температурите се движат около 15 °C, а валежите са повече. В Сера де Трамунтана вали повече, отколкото в останалата част на острова, и температурите тук също са с около 5 до 10 °C по-ниски, отколкото на морето или в низините.

Сравнете цените на полетите до Майорка

И така, какво можем да очакваме в Майорка от гледна точка на времето? Кога е дъждовно и кога е горещо и слънчево?

  • Пролет - Този период от годината се характеризира с чист въздух, много приятни температури от 19 до 25 °C и сравнително малко дъждове. Определено не е за къпане в морето, но през пролетта природата е най-красива, зелена и цъфтяща.
  • Лято - Високият сезон в Майорка е лятото. Вероятността за дъжд е малка, а дългите слънчеви дни насърчават водните забавления в морето, което е затоплено до комфортни температури. Обикновено летните температури са между 26 и 33°C, като високите температури на слънцето достигат до над 40°C, особено във вътрешността на острова.
  • Есен - Ранната есен е по-скоро затишие на лятото и е възможно да се плува във все още топлото море до началото на октомври. Отначало температурите на въздуха се понижават бавно и в края на септември често са все още над 27 °C. През октомври и ноември се захлажда до обичайните 22-18 °C и започва да вали повече. Краят на октомври, заедно с декември, е най-дъждовният месец в Майорка, но валежите са подобни на тези в Чехия и продължителните дъждове са рядкост.
  • Зима - зимата в Майорка е доста влажна, с чести гръмотевични бури, но отново дъждът е по-скоро интензивен за по-кратки периоди от време, отколкото продължителен. Температурите през зимата се повишават средно до около 15 °C. Снегът е доста рядък по крайбрежието и в низините, като редовно се появява само по най-високите върхове в планината Трамунтана.

Майорка през годината

Ето как изглежда времето през различните месеци на годината.

Времето през януари

Януари е най-студеният месец от годината в Майорка, със средни дневни температури от около 15°C и меко време без крайности. В небето често има облаци, но шансовете за слънчево време са повече от 50%, което е повече от прилично за зимен месец.

Дъждовете са сравнително малко - само около 5 дни през месеца.

Времето през февруари

Времето през февруари насърчава пешеходния туризъм или колоезденето. Температурите на въздуха се движат около приятните 16 °C през деня, а дъждът вали само около 5 дни в месеца, обикновено под формата на превалявания. Слънцето грее за известно време всеки ден.

Втората половина на февруари е и пикът на цъфтежа на бадемовите дървета - както на белите, така и на розовите. Около 5000 дървета цъфтят из целия остров, предоставяйки на туристите красиви и ароматни пейзажи. За да разберете къде е най-голямата концентрация на бадемови цветове, вижте раздел " Дейности ".

Времето през март

Майорка през март е красиво разцъфнала и пищно зелена, а времето е много приятно. Дневните температури се покачват до около 17°C, но сутрините и нощите все още са хладни. Дъждовете не са много чести и няма да повлияят на почивката. Дъждовете валят на всеки 5-ти ден, а шансът за слънчево небе е повече от 50%.

Времето през април

Пролетта е в разгара си, Майорка все още е приятно разцъфнала и ароматна, а температурите са между 14 и 19°C. Дъждовете ще падат спорадично само на всеки около 5-ти ден, но шансът за слънчево време ще е ежедневен. Накратко, април е идеалният месец за туризъм и разглеждане на забележителности.

Времето през май

Май в Майорка бавно започва да се усеща като лято, но определено не е време за плуване в морето. През деня въздухът се затопля до 21-25°C, но температурата на морската вода не надхвърля 18°C.

През май вали само спорадично, средно по-малко от 5 дни в месеца.

Времето през юни

Лятото настъпва през първата половина на юни и температурите редовно се покачват над 26 °C, като екстремни стойности от над 30 °C не са рядкост. Дори морето бързо се затопля до 21 °C.

Дъждовете са рядкост през юни, както и облачното небе.

Времето през юли

Юли в Майорка е топъл до горещ, с температури между 29 и 35 °C, с редки изключения на температури от 40-те години. Юли е основният плажен сезон и липсата на дъжд, облаци и дори на разхлаждащ бриз означава, че на практика няма място за плуване в морето.

Времето през август

Август е статистически най-горещият месец в Майорка. Температурите се покачват до около 35°C, като небето е безоблачно и не вали. Температурните екстремуми са сравнително чести, така че август е най-подходящ за плуване и плажуване.

Времето през септември

През септември можете да се насладите на типична лятна почивка в Майорка, с много по-ниски цени, отколкото по време на празниците, и по-малка вероятност от температурни екстремуми. Температурите обикновено са между 27 и 32°C, а температурата на морето е около 25°C. Вечерните гръмотевични бури се появяват средно през 4 дни от месеца и затова няма да повлияят на почивката ви.

Времето през октомври

Дори Майорка през октомври все още е добър месец за лятна почивка. Дневните температури на въздуха се повишават до летните 25°C, а морето се охлажда бавно - обикновено около 22°C. Дъждовете се увеличават, но не драстично. Дъждовете са около 5 дни в месеца, предимно под формата на вечерни гръмотевични бури.

Времето през ноември

През ноември Майорка е идеална за пешеходен туризъм и колоездене. Температурите достигат до комфортните 19°C, което в комбинация с леко облачно небе и само от време на време валежи, създава чудесни условия за предприемане на излети.

Времето през декември

Докато в Централна Европа има зимни виелици, времето в Майорка насърчава пътуванията с температури между 12 и 16°C, които рядко падат под тази стойност. Валежите са средно 5 дни в месеца, така че най-голямото ограничение за пътуванията ще бъдат късите дни и тъмнината в ранния следобед.

Температура на морето в Майорка

Кога е най-топлата морска вода в Майорка и кога е достатъчно топла за плуване? Майорка обикновено е лятна дестинация, така че високият сезон следва празниците и околните месеци.

Въпреки че островът е голям, температурата на морската вода не варира много от плаж до плаж и е сходна навсякъде. Изключение правят плитчините, където морето се затопля много по-бързо и нерядко на такива места температурата на водата е по-висока от тази на въздуха.

В Майорка можете да се къпете спокойно между юни и октомври, когато температурата на морето обикновено надвишава 20°C.

  • Юни - 22 °C
  • Юли - 25 °C
  • август - 27 °C
  • Септември - 26 °C
  • октомври - 22 °C

През зимата морето се охлажда до 14-18 °C.

Разгледайте съветите за най-красивите плажове в Майорка в раздел " Дейности и неща, които да видите в Майорка ".

Уебкамера Майорка

Пътуващите до Майорка често търсят начини да проверят актуалното време на място. Идеалният вариант е да погледнат някоя от многото уебкамери, които предават актуална картина на мястото на живо. Вижте например уебсайта majorcadailybulletin.com, където можете да намерите уебкамери от всички основни курорти в Майорка.

Таблица на температурите през годината

Майорка - Температури на въздуха и морето

Месец
Времето
Air
Вода
януари
дъждовен
15 °C
14 °C
февруари
дъждовен
15 °C
13 °C
март
слънчев
17 °C
14 °C
април
слънчев
19 °C
16 °C
май
слънце
23 °C
20 °C
юни
слънце
27 °C
23 °C
юли
слънце
29 °C
25 °C
август
слънце
30 °C
26 °C
септември
слънце
27 °C
26 °C
октомври
дъждовен
23 °C
23 °C
ноември
дъждовен
19 °C
19 °C
декември
дъждовен
16 °C
16 °C

Кога да отидете в Майорка

Ако търсите морска почивка закъпане, температурата на водата е приятна (над 20°C) от юни до средата на октомври. От друга страна, лятото не е много подходящо за пешеходен или велосипеден туризъм, с високи температури във вътрешността на страната и в планините, които, в комбинация с минимална облачност и сянка, не създават много приятни условия за разходка.

Изберете хотел с отстъпка извън сезона

Най-подходящото време за пешеходен туризъм, колоездене и разглеждане на забележителности е пролетта, когато температурите са приятни, а дъждовете са приблизително наполовина по-чести, отколкото през есента.

Въпреки това зимните месеци също са идеални за опознаване на красотата на острова. Незабравими преживявания са разходката сред цъфналите бадемови дървета (февруари) и шествията по време на Семана Санта или Страстната седмица на Великден (април). Всичко това е нещо, което ще се запечата в паметта ви до края на живота ви.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.