Придвижване Майорка

Cala Gat

Добре развитата транспортна и туристическа инфраструктура улеснява пътуването из Майорка. Ако искате да се възползвате максимално от опознаването на острова и да не се задоволявате само с един курорт, в който да прекарате цялата си почивка, тогава определено си заслужава да наемете кола.

Но дори и да не искате да използвате услугите за наемане на автомобили, има сравнително широка мрежа от автобусни линии, въпреки че те няма да ви отведат до по-отдалечените плажове, включително и до най-известните.

Изберете предварително хотел с отстъпка

Коли под наем

Разнообразието от плажове и забележителности на Майорка и високото качество на пътищата правят наемането на автомобил задължително, ако идвате за повече от един уикенд. В Майорка има десетки компании за отдаване на автомобили под наем - от големи мултинационални компании до по-малки местни фирми. Именно по-малките компании за коли под наем често предлагат на пръв поглед по-добри цени, но в много случаи поведението им не може да се определи като добросъвестно, вижте подробности по-долу.

Повечето пътници наемат автомобил директно на летище Майорка, където има цяла сграда срещу терминала, посветена на отдаването на автомобили под наем. Освен това летището се намира извън града и точно на магистралата, така че придвижването до него е бързо и лесно.

Тъй като информацията за пътуването с автомобил е обширна, сме я събрали в отделна глава за наемането на автомобили в Майорка.

Наемане на скутер

Много пътници се изкушават да наемат мотоциклет или скутер, вместо да карат кола. В действителност обаче Майорка не е много подходящо място за скутери. Трафикът е доста натоварен, разстоянията са големи и най-вече цените на скутерите надвишават (често значително) цените на автомобилите под наем. За обикновен скутер ще платите от 30 евро на ден в Майорка без застраховка.

Официалните компании за отдаване на скутери под наем в Майорка са по-малко, отколкото компаниите за отдаване на автомобили под наем, и няма сравнителна машина, която да класира всички оферти.

Обществен транспорт

Майорка разполага с прилична мрежа на обществения транспорт, която включва междуградските жълто-червени автобуси TIB, градските синьо-зелено-бели автобуси EMT в Палма, специална експресна автобусна линия на летището, две линии на метрото в Палма, три междуградски влакови маршрута и исторически трамвай от Палма до Солер.

Неудобство на транспортната система в Майорка е фактът, че няма удобен целодневен или многодневен билет или други концесионни карти.

Отстъпки и концесионни тарифи се предоставят само на жители, които живеят в Майорка. Следователно ще трябва да си купувате индивидуални билети за всяко пътуване.

Центърът на обществения транспорт в Майорка е площад "Испания " в Палма (гарата е известна и като Estació Intermodal), откъдето тръгват повечето междуградски автобуси, влакове, метро и много линии на обществения транспорт в Палма.

Обществен транспорт в Палма де Майорка

Като най-голям град в Майорка, Палма разполага с доста обширна система за обществен транспорт. Той се осигурява от синьо-зелено-бели автобуси на ЕМТ, както и от 2 линии на метрото. Автобусите и метрото обаче не са свързани помежду си и за всяка от тях се прилагат различни билети.

Автобуси EMT

В града има около 30 автобусни маршрута, които ви отвеждат до всички туристически обекти и до близките курорти El Arenal, Can Pastilla, Sant Augusti, Cala Major и Ses Illetes. Основните линии се движат на интервал от 10-15 минути приблизително от 5:00 до 23:30 часа.

Нощният транспорт се осигурява от 4 специални нощни линии, но те се движат само около Палма и с тях не можете да стигнете до курортите или до летището.

Билети могат да се закупят само от шофьора, за предпочитане в точна сума. От това следва също, че винаги трябва да се качвате само през предната врата. Всички билети са валидни за едно произволно дълго пътуване с един автобус (няма билети за прекачване, така че ако смените автобуса по пътя, винаги трябва да си купите нов билет).

  • Едно пътуване по класическа линия (дори извън границите на Палма): 2 eur
  • Пътуване до/от летището (линии A1, A2): 5 eur
  • Пътуване до/от пристанището (линия 1): 3 eur
  • Само в брой

За маршрутни карти, разписания, актуална информация и цени на билетите посетете официалния уебсайт emtpalma.cat.

Метро Palma

Системата на метрото в Палма има две къси линии - жълта (UIB) и червена (Marratxí). И двете обаче обикновено минават покрай туристически дестинации и като посетители на острова ще ги използвате само ако можете да намерите по-евтино място за настаняване в покрайнините на Палма, което се оказва в близост до метростанция.

Билетът за метрото струва 1,45 евро, независимо от изминатото разстояние, и може да бъде закупен на всяка станция. Официална информация можете да намерите на tib.org/en/web/ctm/metro.

Междуградски транспорт

Транспортът между градовете и до всички основни курорти в Майорка работи добре.

Резервирайте хотел в Палма

Автобуси на TIB

Най-широката мрежа за междуградски транспорт се осигурява от жълтите и червените автобуси на TIB, които винаги имат трицифрено обозначение на линията (от 100 до 525). Най-добрият начин за плащане на билети е с карта в автобуса. Просто поставете картата си върху табелката за таксуване, когато се качвате и слизате от автобуса, и цената на билета ще бъде автоматично начислена според броя на зоните, които сте пропътували. Все пак не трябва да забравяте да приплъзнете картата си, когато слизате от автобуса, в противен случай автоматично ще ви бъде начислена максималната сума.

Например, еднопосочен билет от Палма до Солер ще струва 2,70 eur, а максималната сума за най-отдалечените точки на Майорка е 10 eur.

Все още можете да закупите хартиени билети от шофьора, но те винаги са по-скъпи от плащането с карта.

Специална категория са специалните експресни автобуси AeroTib, които осигуряват бърз транспорт от летището до основните курорти. Те имат специална по-скъпа тарифа, която също се купува само от шофьора. Подробна официална информация можете да намерите на уебсайта tib.org или на нашата информационна страница за летище Палма де Майорка.

Влакове

Железопътният транспорт в Майорка функционира по-скоро като допълнение или не фигурира в маршрутите до туристическите обекти. Конвенционалните влакове се движат по три маршрута от Палма навътре в страната и никога не стигат до някой от морските курорти. Въпреки това е възможно да се пътува кратко с влак, да се прекачите на автобус в някоя от трансферните точки и да продължите.

Дори при влаковете цените на билетите се изчисляват в зависимост от изминатото разстояние. Ако се прекачвате от влак на автобус, винаги се изисква нов билет. Билети могат да бъдат закупени от билетната каса или автомата за билети на гарата, или от кондуктора (както в Чехия обаче, само от гара, на която няма нито билетна каса, нито автомат за билети).

Исторически влак и трамвай Sóller

Хубава туристическа атракция е историческият дървен влак, който свързва Палма с град Солер, където го следва историческият трамвай до близкото пристанище Порт де Солер. Железопътната линия датира от края на 20-ти век, когато строителството ѝ започва през 1911 г. По онова време влакът се е използвал основно за превоз на портокали и лимони, а днес е предимно туристическа атракция.

В зависимост от сезона влакът се движи 2-4 пъти дневно от Палма до Солер. Еднопосочен билет се предлага на цена 18 евро, а двупосочен - 25 евро. В комбинация с трамвая билетът за отиване и връщане е 32 евро.

Повече информация можете да намерите в нашия мини-пътеводител за Солер, както и на официалния уебсайт trendesoller.com.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.