Коли под наем в Майорка

Cala Gat

Наемането на автомобил в Майорка ще ви даде най-голяма свобода и възможности да откриете обратните води, девствените плажове и планинските градчета.

Къде и кога да резервирате кола в Майорка

Както винаги, препоръчваме общите двигатели за сравняване на коли под наем, за да намерите оферти от по-голямата част от наличните компании за наем. Разгледайте този сайт, който ние използваме най-често:

Сравнете цените на колите под наем в booking.com

Сайтът ви позволява да филтрирате офертите по конкретни компании за автомобили под наем.

Препоръчваме ви да отбележите по-реномираните големи компании като Avis, Budget, Europcar, Dollar, Hertz, Sixt, Thrifty или Wiber. От друга страна, избягвайте при мамливите оферти на Goldcar, Centauro или Record, за които е известно, че увеличават цената.

Като правило, колкото по-рано резервирате и колкото по-дълъг е периодът на наемане, толкова по-ниска цена ще платите в крайна сметка.

Цени за автомобили под наем в Майорка

Компаниите за отдаване на автомобили под наем в Майорка са наистина евтини благодарение на конкуренцията. Крайната цена винаги зависи от продължителността на наема и от това дали и за каква застраховка плащате допълнително. Някои основни застраховки обикновено са включени в цената, но ние винаги препоръчваме да заплащате допълнително за застраховка, независимо дали е директно през Booking.com, компанията за наем или имате собствена застраховка от трета страна.

Примери за цени през високия сезон:

Разчитайте на факта, че цената също се намалява, ако резервирате автомобила доста по-рано.

Международна шофьорска книжка и други документи

Майорка е част от Европейския съюз, така че няма нужда от международна шофьорска книжка. Компанията за автомобили под наем ще приеме и национална шофьорска книжка от всяка страна от ЕС.

Ако притежавате шофьорска книжка от страна извън ЕС, Норвегия, Швейцария или Исландия, вземете международна шофьорска книжка заедно с лиценза си.

Компаниите за отдаване на автомобили под наем обикновено изискват кредитна карта за наемане на автомобил и често отпускат заем с дебитна карта, но или при по-неизгодни условия, или с много висок депозит, често надхвърлящ дори 1 000 евро.

Пътни такси и трафик

В Майорка се намират 3 класически магистрали и една скоростна магистрала. По никоя от магистралите не се заплащат пътни такси и не е необходима винетка. Следователно магистралите в Майорка са безплатни.

Единственият платен път по пътищата на Майорка е Тунел де Солер на пътя от Палма до Солер, но от 2017 г. дори и той вече не е платен.

През лятото трафикът в Майорка е много интензивен, особено около Палма и в туристическите райони. Пътищата са много добри, нови и добре обозначени, но особено в северната и източната част на острова, по крайбрежието и в планините, те обикновено са тесни и много криволичещи.

Правилата за движение по пътищата са много сходни с тези във всички европейски страни.

Максималната разрешена скорост може да се различава, като по магистралата тя е само 120 км/ч. От друга страна, на някои пътни участъци ограничението на скоростта е 100 км/ч, както е указано със знаци.

Кръговите кръстовища могат да бъдат малко трудни. В Испания доста често се срещат кръгови кръстовища с няколко вътрешни ленти, но не забравяйте, че винаги можете да напуснете кръговото кръстовище само от външната лента. При напускане на кръговото кръстовище се подава сигнал за посока.

Движение и правила за движение

Шофирането в Майорка е спокойно и удобно. Пътищата са в отлично състояние, както и знаците. От Палма магистралите водят до всички основни курорти, а главните пътища се насочват към всички краища на острова.

Качествените асфалтови пътища водят до всички туристически забележителности, дори и в отдалечените планински райони, но пътищата са много тесни и има много участъци, където два насрещно движещи се автомобила не могат да се избегнат. В планините определено препоръчваме да шофирате много отбранително и бавно, тъй като завоите тук могат да бъдат объркващи и изненадващи.

Сравнете цените на колите под наем в booking.com

Правилата за движение по пътищата са подобни на тези в другите европейски държави.

Тук шофирането отдясно е класика, използването на предпазни колани е задължително, а говоренето по телефона по време на шофиране е забранено под тежки глоби! Ограниченията на скоростта са следните:

  • 50 км/ч в селото.
  • Извън селото: 100 км/ч.
  • Автомагистрали и всички пътища с 2 ленти в една посока: 120 км/ч.
Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.