Torrent de Pareis & Sa Calobra

Торент де Pareis

Дивото северно крайбрежие на Майорка предлага красиви гледки от стотиците метри високи скали, както и пешеходни преходи в тесните ждрела, спускащи се от планините към морето. Двата най-известни каньона са Торент де Парейс и Са Каолбр под най-високата планина на острова - Пуиг Майор.

Резервирайте хотела си в Майорка предварително

Торент де Парейс

Този каньон, дълъг почти 3 км, с почти перпендикулярните си скални стени, високи до 200 м, го превръща в истински природен паметник. Той е вторият по големина пролом в Средиземноморието. Походът ви ще завърши с малкия чакълест плаж L'Olla, заобиколен от скали и чисто синьо море.

Тук можете да се насладите на 300 ботанически вида, от които 10% са ендемити. Най-известният ендемит вероятно е малката жаба Alytes muletensis, която можете да разпознаете по типичната ѝ окраска.

Не се препоръчва да посещавате дефилето през зимата или след дъжд заради наводнените участъци!

Са Калобра

Са Калобра е малък плаж с малка висяща плажна ивица, до който може да се стигне с кола или автобус, или с лодка от Порт де Солер. Ако минете покрай този плаж и следвате указателните табели, след около 500 метра ще стигнете до малкия чакълест плаж L'Olla, от който продължава гореспоменатото дефиле. Заведения за освежаване можете да намерите само около плажа Са Калобра. Тоалетни и душове срещу заплащане се намират малко по-нататък.

Как да стигнем до там?

Пътувайте с кола до село Са Калобра, където в началото има паркинг. Ако пътувате с кола, очаквайте доста предизвикателно шофиране през планините, като паркингът струва 1,5 евро/30 минути или 15 евро/целия ден.

Сравнете цените на колите под наем

Корабът от Порт де Солер тръгва 3 пъти дневно и струва 21 евро/еднопосочно или 30 евро/обратно. Можете да закупите билети с 10% отстъпка онлайн на официалния уебсайт на корабната компания, където ще намерите и разписанието.

Няма редовни автобуси до Са Калобра.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Майорка.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.