Трансфер на летище Копенхаген

Copenhagen

Летище Copenhagen Airport се състои от една сграда, разделена на два терминала. Залата за пристигащи е обща и за двата терминала и се отваря към един изход към метрото, автобусите и влаковете.

Вижте хотели близо до летище Копенхаген

Терминалите са номерирани с номера 2 и 3, като преди е имало и терминал "Go" за нискотарифни авиокомпании, който вече не функционира. Разграничителната част на терминалите се използва за гишета за чекиране.

Ако пътувате с чекиран багаж или се нуждаете от физическа хартиена бордна карта, следвайте таблото за заминаване на входа на летището или следния ключ:

  • Терминал 2 - всички авиокомпании, с изключение на тези, които се чекират на Терминал 3
  • Терминал 3 - SAS, Air Baltic, Alsie Express, DAT - Danish Air Transport, Icelandair, TAP Air Portugal, Wideroe

За по-лесна ориентация вижте картата на терминалите на уебсайта на летището.

Проверки за сигурност

Ако пътувате само с ръчен багаж и имате разпечатана или записана на мобилния си телефон бордна карта, можете да се насочите към службата за сигурност на всеки терминал. И двата водят към обща транзитна зона с всички изходи.

Използвайте променливите знаци, за да се ориентирате за приблизителното време за чакане на всеки пункт за проверка на сигурността. Ако времето за чакане е с повече от 10 минути по-кратко на по-отдалечения контролен пункт, си струва да отидете на другия терминал.

Летището в Копенхаген е известно с внезапно много голямото си време за чакане при проверките за сигурност.

Особено в сутрешния час пик (между 5:30 и 7:00 ч.) опашката може да достигне 45 минути. Летището не позволява да се заплаща допълнително за услугата "бърза проверка" за всички пътници, затова винаги пристигайте поне 2 часа преди заминаването.

Транзитна зона

Зоната зад зоната за сигурност е обща и за двата терминала и е разделена на няколко секции. Вратите са обозначени с буквите A, B, C, D, E, F.

Заминаващите за страни извън Шенгенското пространство винаги са от изходи C15-C40, D101-D104 или F101-F105, до които се стига през паспортния контрол. Понякога могат да се образуват опашки за повече от 30 минути.

Ако летите за страна извън Шенгенското пространство, за да сте сигурни, бъдете на летището 2,5 часа преди заминаването.

Конкретните номера на изходите за заминаване се появяват в Копенхаген около 45-65 минути преди заминаването. Дотогава сте принудени да прекарате времето си в централната зона с магазини, ресторанти и минимален брой места за сядане.

Трансфер между полетите

Летището в Копенхаген е много лесно за трансфери. Не се налага да се справяте с различни терминали при смяна на самолетите, всички изходи са в обща зона.

Разстоянията не са големи, но на летището липсват движещи се пътеки (травелатори), така че от единия край на терминала до другия можете да стигнете за 15 минути.

Времето за трансфер винаги е времето, посочено в билета ви, ако пътувате с една резервация. Обикновено в Копенхаген можете да смените полета за около 30 минути.

Съществуват три вида трансфери:

  • Шенген -> Шенген: не преминавате през никакви проверки. Излизате от самолета директно в зоната за заминаване, където просто трябва да намерите номера на изхода на свързващия полет на таблото.
  • Шенген -> Не-Шенген: преминавате само през паспортна проверка. Отново излизате от самолета директно в зоната за заминаване, като очаквате свързващия полет от изходите C, D или F.
  • Полетизвън Шенген -> какъвто и да е полет: независимо от това накъде продължавате, винаги трябва да преминете през специална транзитна проверка за сигурност, където няма твърде дълги опашки. Във всички случаи преминавате и през паспортна проверка.

За официална информация, въпроси и отговори относно прехвърлянето между полетите, моля, посетете уебсайта на летището.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.