Сантуарио делла Мадона ди Сан Лука

Сантуарио Сан Лука

Църквата, свързана с култа към образа на Дева Мария от Сан Лука, се намира на по-малко от 5 км от площад Маджоре на хълма Гуардия.

Монументалната базилика стои изцяло извън града и е популярна дестинация както за поклонници, така и за туристи.

Резервирайте хотела си сега с отстъпка в Booking.com

Светилището е построено през първата половина на XVIII в. на мястото на първоначалната църква в богато украсен стил, съчетаващ барок и рококо.

Най-дългата аркада в света

От града до църквата води пешеходната пътека "Портико ди Сан Лука", която се състои от аркада с дължина 3,5 км и 666 арки.

Числото символизира дявола, а аркадите са във формата на змия (дявола), смазана от краката на Мадоната, символизираща църквата. По този начин изкачването към църквата представлява пътя на освобождението и пречистването от греха.

Очаквайте да вървите стабилно нагоре по хълма. По-голямата част от аркадата е изпълнена със стълби, така че пешеходният маршрут до базиликата не е подходящ за по-малко подвижни пътници.

Аркадата започва в югозападния край на историческия център при Порта Сарагоца. Първата част преминава през града на равен терен, но при портата Arco del Meloncello Portico di San Luca се отделя от града и си проправя път през хълмистата местност до базиликата.

Вход и работно време

Светилището Сан Лука е отворено всеки ден от 7:00 до 19:00 ч.

За графика на месите посетете официалния уебсайт: santuariodisanluca.it.

Входът е безплатен.

Как да стигнете до там

Ако не ви се ходи пеша, можете да стигнете директно до базиликата с автобусна линия 58.

Автобусът се движи веднъж на всеки 30 минути, а в неделя - веднъж на 20 минути, от спирка Villa Spada в югозападните покрайнини на Болоня. Тук можете да се прекачите на автобусни линии D и 20 в посока към центъра. Базиликата се намира в градската зона и не е необходимо да заплащате специална междуградска такса за билета.

За повече информация относно придвижването в града вижте глава " Транспорт ".

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Болоня.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.