Традиционна храна в Гърция

Акрополът в Атина

Каква храна трябва да опитате в Гърция? Какво най-често се продава в местните ресторанти?

Резервирайте настаняване със закуска

Гръцка кухня

Гръцката кухня смесва средиземноморски и ориенталски вкусове и е повлияна от турското влияние, богата е на чесън, зехтин и специални подправки. Тя предлага богат избор от зеленчуци и плодове.

Рибата и месото почти винаги се приготвят на скара, но агнешкото или овнешкото месо са за предпочитане.

Типични зеленчуци са артишокът, тиквичката, патладжанът, тиквичките, чушките и лютите чушки, обикновено пълнени или мариновани в масло.

Най-разпространените напитки са виното и кафето, които всеки грък обича и си ги позволява по няколко пъти на ден.

Типични гръцки специалитети

Гърция е дала на света няколко добре познати ястия, които могат да се намерят по целия свят. Но не забравяйте да опитате и по-малко известните и може би дори по-добри гръцки специалитети. Нека разгледаме селекция от най-добрите традиционни гръцки ястия.

Основни ястия

Мусака - едно от най-известните гръцки ястия, често наричано "балканска лазаня". Представлява няколко пласта печени патладжани (рядко купа от патладжани от тиквички), премесени с агнешко месо и залети със сос бешамел.

Гирос - популярно гръцко ястие за бързо хранене, което се е разпространило по целия свят и често се бърка с турския кебап или арабската шаурма.

Истината е, че те са много сходни ястия. И двете имат сходна основа, като месото се пече бавно на въртяща се пръчка и постепенно се отрязва. Докато гиросът се приготвя основно от свинско и овнешко месо, кебапът се приготвя от пилешко, агнешко или телешко месо.

Всъщност терминът "gyros" първоначално се е отнасял само за подправката, използвана за овкусяване на месото, но по-късно е обобщен за самото ястие. Гръцкият гирос обикновено се сервира със сос цацики и рядко в пита.

Souvlaki - след гироса, вероятно най-популярното гръцко бързо хранене, или по-скоро храната, която можете да получите по всяко време и навсякъде - от по-добрите ресторанти до най-забутаните сергии.

Souvlaki са малки парчета месо, обикновено свинско или пилешко, които най-често се сервират пържени като шиш. Много сергии и ресторанти обаче предлагат сувлаки в пита, което е много подобно на гирос в пита.

Риба - Въпреки че Гърция е по-тясно свързана с морето, отколкото която и да е друга европейска страна, и въпреки факта, че във всеки гръцки ресторант можете да намерите голямо разнообразие от риба и морски дарове, донякъде е изненадващо, че тя не е толкова популярна сред гърците. Морските дарове могат да се консумират редовно, но със сигурност не ежедневно.

Морски дарове - освен риба, разбира се, всички ресторанти предлагат и ястия (най-вече салати) от други морски дарове като миди, скариди и октопод.

Гръцка салата - класическата гръцка салата е вездесъща и често се консумира вместо гарнитура. Може да се каже, че тя много прилича на шопската салата от България, само че е по-малко ароматна. Състои се от парчета сирене фета, домати, чушки, краставици, маслини и лук.

В допълнение към традиционната гръцка салата, много популярна е и салатата от патладжани.

Предястия и гарнитури

Цацики - може би най-често срещаната добавка към месни и други ястия. Цацики е ястие от филтрирано кисело мляко, краставици, чесън, зехтин и смес от билки.

Сирене или кюфтета - много разпространено предястие, което се предлага в почти всеки ресторант.

Долмадес - отлично леко ястие за горещите дни. Долмадес са рулца от задушени лозови листа, пълнени най-често със смес от ориз, мента, копър, майорана и черен пипер, залети с лимонов сок. Но те могат да бъдат пълнени и с месо или зеленчуци.

Тарамасалата - добре позната розова паста или паста за мазане, която най-често се консумира с хляб като предястие. Приготвя се от осолен пушен хайвер, обикновено от треска или кефал, който се смесва с чесън, лук, лимонов сок и понякога с хлебни трохи.

Avgolemono - традиционна гръцка супа, която често се приготвя на празници или по важни поводи. Основата ѝ е пилешки бульон, който се вари с ориз и месо. Най-важните й съставки, а именно лимоновият сок и яйцата, се добавят в самия край.

Сирене фета - гръцкото сирене е едно от най-старите сирена в света, датиращо от IV в. пр. Най-известното от тях безспорно е сиренето фета, което се произвежда от 70% овче и 30% козе мляко. Вкусът на сиренето е приятно солен и не толкова ароматен, колкото например на балканското сирене.

Запеченото сирене фета често се консумира като предястие.

Хляб пита - традиционният гръцки хляб пита се яде буквално с всичко, както за основни ястия, така и за закуска или лека закуска. В ресторант обикновено се заплаща малка допълнителна такса за хляб пита - около 2 евро.

Сладкиши

Баклава - въпреки че баклавата не е гръцки десерт (разпространена е в целия Близък изток), тя вероятно е най-популярното местно сладко лакомство. Малките парчета тесто от фило се пълнят с ядки, мед и сироп.

Портокалопита - много популярен портокалов сладкиш, напоен със сладък сироп, обикновено портокалов. Този сладкиш е един от най-разпространените варианти за закуска.

Loukoumades - малки сладки топчета или понички, изпържени в олио, се потапят в мед и канела и подобно на баклавата са повсеместно разпространени.

Kataifi - подобни на баклава, но тестото се прави на фини юфка, които се овалват на топка или руло, изпържват се в масло и се заливат със сироп.

Традиционни гръцки напитки

Retsina - типично гръцко вино (обикновено бяло, но може да бъде и розе), към което се добавя борова смола, придаваща му много специфичен вкус. Ретсина често се сервира към основните ястия.

Узо - най-популярната гръцка спиртна напитка с алкохолно съдържание до 48 %. Това е анасонов ликьор, ароматизиран (освен с анасон) и с други билки, обикновено карамфил, канела, копър или кориандър. Узото често се смесва с вода или лед, а гърците винаги приготвят малка закуска от сирене фета, октопод или гръцка наденица луканико, за да го отпият.

Метакса - определено най-известната гръцка напитка в света. Метакса се дестилира от няколко вида вино и има алкохолно съдържание от около 38%. Качеството на Metaxa се оценява със звездички - от три (най-малко) до дванадесет (най-много, но тези Metaxa са рядкост и цената им отговаря на това). Най-добрият компромис между цена и качество е Metaxa 5*.

Гръцко кафе - специфичен метод на приготвяне, подобен на този на турското кафе. Кафеените зърна се варят в джезве при ниска температура, в резултат на което се получава кремообразна пяна, наречена "каймаки".

Как да се храните като местен жител

Не пропускайте да посетите типична гръцка таверна, където можете да опитате всички гръцки специалитети и може би да си вземете десерт за почерпка.

Гърците много обичат да ходят на таверни и освен ако не сте в откровено туристически ресторант в хотел или в центъра на туристически център, в таверната дори в курортите често ще има повече гърци, отколкото чуждестранни посетители.

Малки семейни таверни можете да откриете във всяко, дори и най-малкото село в Гърция.

Поръчайте мезе

Ако искате да вечеряте като местни, поръчайте няколко вида храна, наречени meze (подобно на испанските тапас), и ги оставете да се движат по масата. И не разделяйте цената, в Гърция се плаща общо.

Пекарни и кафенета

Друга атракция за гурманите са отличните пекарни, които освен пресен хляб предлагат и огромно разнообразие от солени и солени лакомства, на които няма да можете да устоите.

На всеки ъгъл има и кафенета с типични гръцки сладкиши, където местните жители обичат да закусват.

Закуската обикновено се състои само от кафе, а след това гъркът обикновено си поръчва някакъв сладкиш с още едно кафе или капучино.

Ако искате да усетите истинската гръцка атмосфера, отидете на пазарите, които се провеждат и в малките градове, поне веднъж седмично. Вкусни са например сиренето фета, истинското гръцко кисело мляко или медът.

Съвет в ресторанта

Като цяло в Гърция културата на даване на бакшиши не е много силно застъпена и особено в по-малко туристическите таверни бакшиши изобщо не се очакват и няма да е фалшиво, ако не оставите такива.

Даването на бакшиши е по-често срещано на туристическите места, но няма социално приемлива граница. По-скоро обикновено просто се закръгля до най-близката добре изчислена сума.

Обичайни цени в ресторантите

Цените варират в зависимост от местоположението и сезона, но обикновено основното ястие с месо започва от 9 евро извън курортите, салата ще ви струва 5 евро, а кафето или пинтата наливна бира ще ви струва от 2,50 евро.

На островите и в по-туристическите места е по-скъпо. Типичната мусака ще ви струва от 8 до 12 евро, рибата и морските дарове - около 20 евро, а най-евтиното сувлаки е между 6 и 10 евро.

Ако излизате да се забавлявате, очаквайте да платите около 10 евро за коктейл.

Преди да отидете, задължително проверете в интернет за препоръки за определени таверни, които са популярни в района, и поне се опитайте да резервирате предварително. Ако не го направите, бъдете готови за чакане от няколко десетки минути. В някои таверни буквално има опашки.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.

Остават някакви въпроси?

Ако имате въпроси или коментари относно статията...

0 коментари

Влезте в Cestee

... световната общност на туристите

Продължете с Facebook

Все още нямате акаунт за пътуване? Регистрирайте се