Традиционна храна в Гърция

Каква храна трябва да опитате в Гърция? Какво най-често се продава в местните ресторанти?
Резервирайте настаняване със закуска
Гръцка кухня
Гръцката кухня смесва средиземноморски и ориенталски вкусове и е повлияна от турското влияние, богата е на чесън, зехтин и специални подправки. Тя предлага богат избор от зеленчуци и плодове.
Рибата и месото почти винаги се приготвят на скара, но агнешкото или овнешкото месо са за предпочитане.
Типични зеленчуци са артишокът, тиквичката, патладжанът, тиквичките, чушките и лютите чушки, обикновено пълнени или мариновани в масло.
Най-разпространените напитки са виното и кафето, които всеки грък обича и си ги позволява по няколко пъти на ден.
Типични гръцки специалитети
Гърция е дала на света няколко добре познати ястия, които могат да се намерят по целия свят. Но не забравяйте да опитате и по-малко известните и може би дори по-добри гръцки специалитети. Нека разгледаме селекция от най-добрите традиционни гръцки ястия.
Основни ястия
Мусака - едно от най-известните гръцки ястия, често наричано "балканска лазаня". Представлява няколко пласта печени патладжани (рядко купа от патладжани от тиквички), премесени с агнешко месо и залети със сос бешамел.
Гирос - популярно гръцко ястие за бързо хранене, което се е разпространило по целия свят и често се бърка с турския кебап или арабската шаурма.
Истината е, че те са много сходни ястия. И двете имат сходна основа, като месото се пече бавно на въртяща се пръчка и постепенно се отрязва. Докато гиросът се приготвя основно от свинско и овнешко месо, кебапът се приготвя от пилешко, агнешко или телешко месо.
Всъщност терминът "gyros" първоначално се е отнасял само за подправката, използвана за овкусяване на месото, но по-късно е обобщен за самото ястие. Гръцкият гирос обикновено се сервира със сос цацики и рядко в пита.
Souvlaki - след гироса, вероятно най-популярното гръцко бързо хранене, или по-скоро храната, която можете да получите по всяко време и навсякъде - от по-добрите ресторанти до най-забутаните сергии.
Souvlaki са малки парчета месо, обикновено свинско или пилешко, които най-често се сервират пържени като шиш. Много сергии и ресторанти обаче предлагат сувлаки в пита, което е много подобно на гирос в пита.
Риба - Въпреки че Гърция е по-тясно свързана с морето, отколкото която и да е друга европейска страна, и въпреки факта, че във всеки гръцки ресторант можете да намерите голямо разнообразие от риба и морски дарове, донякъде е изненадващо, че тя не е толкова популярна сред гърците. Морските дарове могат да се консумират редовно, но със сигурност не ежедневно.
Морски дарове - освен риба, разбира се, всички ресторанти предлагат и ястия (най-вече салати) от други морски дарове като миди, скариди и октопод.
Гръцка салата - класическата гръцка салата е вездесъща и често се консумира вместо гарнитура. Може да се каже, че тя много прилича на шопската салата от България, само че е по-малко ароматна. Състои се от парчета сирене фета, домати, чушки, краставици, маслини и лук.
В допълнение към традиционната гръцка салата, много популярна е и салатата от патладжани.
Предястия и гарнитури
Цацики - може би най-често срещаната добавка към месни и други ястия. Цацики е ястие от филтрирано кисело мляко, краставици, чесън, зехтин и смес от билки.
Сирене или кюфтета - много разпространено предястие, което се предлага в почти всеки ресторант.
Долмадес - отлично леко ястие за горещите дни. Долмадес са рулца от задушени лозови листа, пълнени най-често със смес от ориз, мента, копър, майорана и черен пипер, залети с лимонов сок. Но те могат да бъдат пълнени и с месо или зеленчуци.
Тарамасалата - добре позната розова паста или паста за мазане, която най-често се консумира с хляб като предястие. Приготвя се от осолен пушен хайвер, обикновено от треска или кефал, който се смесва с чесън, лук, лимонов сок и понякога с хлебни трохи.
Avgolemono - традиционна гръцка супа, която често се приготвя на празници или по важни поводи. Основата ѝ е пилешки бульон, който се вари с ориз и месо. Най-важните й съставки, а именно лимоновият сок и яйцата, се добавят в самия край.
Сирене фета - гръцкото сирене е едно от най-старите сирена в света, датиращо от IV в. пр. Най-известното от тях безспорно е сиренето фета, което се произвежда от 70% овче и 30% козе мляко. Вкусът на сиренето е приятно солен и не толкова ароматен, колкото например на балканското сирене.
Запеченото сирене фета често се консумира като предястие.
Хляб пита - традиционният гръцки хляб пита се яде буквално с всичко, както за основни ястия, така и за закуска или лека закуска. В ресторант обикновено се заплаща малка допълнителна такса за хляб пита - около 2 евро.
Сладкиши
Баклава - въпреки че баклавата не е гръцки десерт (разпространена е в целия Близък изток), тя вероятно е най-популярното местно сладко лакомство. Малките парчета тесто от фило се пълнят с ядки, мед и сироп.
Портокалопита - много популярен портокалов сладкиш, напоен със сладък сироп, обикновено портокалов. Този сладкиш е един от най-разпространените варианти за закуска.
Loukoumades - малки сладки топчета или понички, изпържени в олио, се потапят в мед и канела и подобно на баклавата са повсеместно разпространени.
Kataifi - подобни на баклава, но тестото се прави на фини юфка, които се овалват на топка или руло, изпържват се в масло и се заливат със сироп.
Традиционни гръцки напитки
Retsina - типично гръцко вино (обикновено бяло, но може да бъде и розе), към което се добавя борова смола, придаваща му много специфичен вкус. Ретсина често се сервира към основните ястия.
Узо - най-популярната гръцка спиртна напитка с алкохолно съдържание до 48 %. Това е анасонов ликьор, ароматизиран (освен с анасон) и с други билки, обикновено карамфил, канела, копър или кориандър. Узото често се смесва с вода или лед, а гърците винаги приготвят малка закуска от сирене фета, октопод или гръцка наденица луканико, за да го отпият.
Метакса - определено най-известната гръцка напитка в света. Метакса се дестилира от няколко вида вино и има алкохолно съдържание от около 38%. Качеството на Metaxa се оценява със звездички - от три (най-малко) до дванадесет (най-много, но тези Metaxa са рядкост и цената им отговаря на това). Най-добрият компромис между цена и качество е Metaxa 5*.
Гръцко кафе - специфичен метод на приготвяне, подобен на този на турското кафе. Кафеените зърна се варят в джезве при ниска температура, в резултат на което се получава кремообразна пяна, наречена "каймаки".
Как да се храните като местен жител
Не пропускайте да посетите типична гръцка таверна, където можете да опитате всички гръцки специалитети и може би да си вземете десерт за почерпка.
Гърците много обичат да ходят на таверни и освен ако не сте в откровено туристически ресторант в хотел или в центъра на туристически център, в таверната дори в курортите често ще има повече гърци, отколкото чуждестранни посетители.
Малки семейни таверни можете да откриете във всяко, дори и най-малкото село в Гърция.
Поръчайте мезе
Ако искате да вечеряте като местни, поръчайте няколко вида храна, наречени meze (подобно на испанските тапас), и ги оставете да се движат по масата. И не разделяйте цената, в Гърция се плаща общо.
Пекарни и кафенета
Друга атракция за гурманите са отличните пекарни, които освен пресен хляб предлагат и огромно разнообразие от солени и солени лакомства, на които няма да можете да устоите.
На всеки ъгъл има и кафенета с типични гръцки сладкиши, където местните жители обичат да закусват.
Закуската обикновено се състои само от кафе, а след това гъркът обикновено си поръчва някакъв сладкиш с още едно кафе или капучино.
Ако искате да усетите истинската гръцка атмосфера, отидете на пазарите, които се провеждат и в малките градове, поне веднъж седмично. Вкусни са например сиренето фета, истинското гръцко кисело мляко или медът.
Съвет в ресторанта
Като цяло в Гърция културата на даване на бакшиши не е много силно застъпена и особено в по-малко туристическите таверни бакшиши изобщо не се очакват и няма да е фалшиво, ако не оставите такива.
Даването на бакшиши е по-често срещано на туристическите места, но няма социално приемлива граница. По-скоро обикновено просто се закръгля до най-близката добре изчислена сума.
Обичайни цени в ресторантите
Цените варират в зависимост от местоположението и сезона, но обикновено основното ястие с месо започва от 9 евро извън курортите, салата ще ви струва 5 евро, а кафето или пинтата наливна бира ще ви струва от 2,50 евро.
На островите и в по-туристическите места е по-скъпо. Типичната мусака ще ви струва от 8 до 12 евро, рибата и морските дарове - около 20 евро, а най-евтиното сувлаки е между 6 и 10 евро.
Ако излизате да се забавлявате, очаквайте да платите около 10 евро за коктейл.
Преди да отидете, задължително проверете в интернет за препоръки за определени таверни, които са популярни в района, и поне се опитайте да резервирате предварително. Ако не го направите, бъдете готови за чакане от няколко десетки минути. В някои таверни буквално има опашки.
Остават някакви въпроси?
Ако имате въпроси или коментари относно статията...