Транспорт от летище Кайро

Giza

Транспортът до/от летище Кайро е доста хаотичен и най-лесният вариант е да използвате мобилните приложения за таксита Uber или Careem.

Има и обществени автобуси до летището, но те не спират директно на терминалите и придвижването до центъра е объркващо и неудобно.

За това как да пътувате по-нататък из града, прочетете нашия пътеводител за Кайро.

Резервирайте най-добре оценен хотел в booking.com

Uber, Careem

Най-добрият вариант е да се обадите за пътуване с Uber или Careem, като използвате Wi-Fi на летището или собствените си данни, които можете да закупите чрез електронна SIM карта от airalo.com, например.

Точният пункт за взимане на таксита не е директно пред терминала, където са паркирани такситата, а обикновено на краткосрочни паркинги, които са винаги на около 100 метра от терминалите.

Средните цени за услугите на Uber или Careem са следните:

Цените за тези мобилни приложения са динамични и се увеличават в зависимост от търсенето. Очаквайте най-високите цени между 22:00 и 2:00 ч., както и между 6:00 и 11:00 ч.

Такси

Официалните бели таксита са вездесъщи на летището и в рамките на Кайро по всяко време на деня и нощта.

Въпреки това такситата в Кайро не работят с таксиметров апарат и като турист имате малък шанс да договорите цена, подобна на тази, която ще ви предложат Uber или Careem. Таксиметровите шофьори на летището знаят, че винаги ще хванат някого, който приема цената им, затова не се опитват да се пазарят прекалено много.

Ако пътувате от центъра на града до летището, шансовете ви да договорите добра цена вече са значително по-големи.

Таксиметровите шофьори обикновено започват с оферта около 500 егп и е малко вероятно да договорите цена под 300 егп от летището до центъра.

Градски автобуси

До летището има много градски автобуси, обслужвани от CTA.

Автобусите спират само на автогарата, която се намира на около 1 км от всеки от терминалите (местоположение на google.com/maps).

От всички терминали до автогарата се движи безплатен летищен автобус, който има няколко спирки на територията на летището.

Спирката на автобуса е обозначена с надпис "Airport Shuttle Bus" и винаги се намира непосредствено пред терминала. Пътуването е безплатно и автобусът се движи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата с честота 10-25 минути.

Маршрути и цени на билетите

Летището разполага с много автобусни маршрути до околните квартали, които обслужват предимно служителите.

Вероятно ще търсите автобус до центъра на града до главната автогара "Abd al Moneim Riad" в близост до площад Тахрир. Ако не виждате автобуси с номера на линията на спирките, просто попитайте местните жители или шофьорите, като просто повторите името "Abd al Moneim Riad". Някой винаги ще ви посъветва.

 • Линия 356 - отива до станция Abd al Moneim Riad (Тахрир) и спира и на жп гара Рамзес
  • Тарифа - 15 егрена
  • Модерни климатизирани автобуси
  • Експресен маршрут, спира само на избрани гари (пътуването отнема 60-70 минути)
  • Движи се между 6:30 и 23:00 ч.
  • Честота - от 20 до 40 минути
 • Линия 400 - пътува до станция Abd al Moneim Riad (Tahrir) и спира също на гара Ramses
  • Такси - 10 егп
  • По-стари автобуси без климатик
  • Спира на всички спирки (пътуването отнема 90 минути)
  • Работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата
  • Честота - от 20 до 60 минути

Няма разписание и интервалите са много приблизителни.

Обикновено билетите се купуват от шофьора при качване. В някои автобуси има кондуктор, който събира пари от пътниците по време на пътуването.

Винаги плащайте в брой само в египетски лири.

Метро

Въпреки че в много планове на метрото се посочва, че зелената линия 3 стига до летището, всъщност тя завършва на станция Adly Mansour, а продължението ѝ до летището все още се подготвя.

Все още няма определена година, в която метрото ще започне да пътува до летището. Понастоящем прогнозите са, че метрото до летището в Кайро ще бъде пуснато в експлоатация около 2026 г.

Коли под наем

Колата си заслужава, ако искате да предприемете пътувания до пустинята, египетската провинция или да разгледате по-малко известни курорти на Червения или Средиземноморския бряг.

Винаги обаче трябва да се съобразявате с много хаотичния и оживен трафик по египетските пътища.

На терминала се намират много клонове на големи международни компании за автомобили под наем.

Средната цена за седмичен наем е около 150 евро.

Сравнете цените - резервирайте кола на летище CAI

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.