Трансфер на летище Кайро

Giza

Летище Cairo Airport разполага с четири терминала. Всички сгради са големи, но летището все още е пренаселено и особено вечер има малко места за сядане и дълги опашки.

Терминали 2 и 3 са обединени в един комплекс, а Терминал 1 се намира на около 1,5 км. Терминали 1, 2 и 3 са свързани с безплатно автоматично влакче, което се движи през обществената зона.

Вижте цените на хотелите в Кайро

На около 1 км западно от Терминал 3 се намира сезонен терминал, предназначен главно за чартърни полети до Саудитска Арабия за мюсюлманските поклонения хадж и умра.

Терминалите са разграничени в зависимост от авиокомпаниите, които ги обслужват.

Вътрешните и международните полети се обслужват от всички терминали, като във всяка сграда има малка секция без имиграционен контрол само за вътрешните полети.

  • Терминал 1 - Air Algerie, Air Arabia, Air Cairo, AlMasria Universal Airlines, Badr Airlines, Fly Egypt, Flynas, Iberia, Nesma Airlines, Nile Air, Tunisair
  • Терминал 2 - Air France, British Airways, Cyprus Airways, Emirates, Etihad Airways, ITA Airways, Flyadeal, Gulf Air, Jazeera Airways, Kuwait Airways, MEA, Neos, Oman Air, Qatar Airways, Royal Air Maroc, Royal Jordanian, Saudia, Sichuan Airlines, Tarom, Transavia, Vueling
  • Терминал 3 - Aegean Airlines, Austrian, China Eastern Airlines, Egyptair, Ethiopian Airlines, LOT, Lufthansa, Swiss, Turkish Airlines
  • Терминал S - някои полети на Egyptair до/от Саудитска Арабия и чартърни полети за хадж и умра

Египетски визи - къде да ги закупите на летище Кайро

При пристигане от чужбина трябва да закупите виза, преди да се явите на обичайния имиграционен контролен пункт.

Визите се продават в банковите клонове и винаги струват 25 щ.д. Можете да платите само в брой, така че е важно да разполагате с парите, преди да отпътувате за Египет.

Можете да платите в щатски долари или евро, но обменният курс се преизчислява 1:1.

Проверки за сигурност и опашки

В идеалния случай пристигнете на летището в Кайро поне 3,5 часа преди полета си, особено ако имате чекиран багаж. В този случай ще се сблъскате веднага с 4 опашки.

Първата опашка е още при пристигането ви с такси в района на летището, когато преминавате през портала за таксуване и можете да стоите там до 15 минути.

След това има проверка за сигурност при влизане в терминала и сканиране на багажа. Тези проверки обикновено са бързи, но ако има голям брой хора, може да чакате до 20 минути.

Опашките за чекиране варират в зависимост от авиокомпанията, но могат да отнемат до 60 минути.

След това ще преминете през паспортна проверка, която обикновено е много бърза (обикновено в рамките на 15 минути), и традиционната проверка за сигурност между обществената и транзитната зона (20-45 минути).

Трансфер между полетите

Летището в Кайро е сравнително добре организирано за трансфери, стига да не се налага да се придвижвате между терминалите.

В рамките на един терминал

При пристигане следвайте жълтите табели "Свързващи полети", които ще Ви отведат до гишетата за трансфер.

Международен <-> Международен

Ако се прехвърляте от международен полет на друг международен полет, не е необходимо да минавате през имиграционна служба.

Ще представите паспорта си с бордната карта за свързващия полет на гишето за трансфер и след това ще ви бъде разрешен директен достъп до транзитната зона.

Времето за изчакване на гишетата за трансфер варира между 5 и 20 минути. След това можете да влезете директно в зоната на изхода за заминаване, без да преминавате през проверка за сигурност или паспортен контрол.

Реалистичното време за трансфер е около 40 до 60 минути.

Международен -> Вътрешен

При пристигането си посетете отново бюрото за трансфери, следете за надписа "Вътрешно заминаване". Оттук ще бъдете насочени към паспортния контрол, създаден специално за трансферни пътници.

Багажът ви ще бъде прехвърлен автоматично, ако имате и двата полета в една и съща резервация. Винаги обаче се уверявайте, че сте се регистрирали на летището на заминаване.

Реалистичното време за трансфер е около 60 до 80 минути.

Трансфер между терминалите

Трансферът между терминалите не е много разпространен на летище Кайро, но не е и невъзможен.

Процесът изисква значително повече време и най-вече търпение. Служителите на летището са пословично неприятни.

Ако имате бордна карта за свързващ полет, отново трябва първо да посетите гишето за трансфер при пристигането си, за да представите паспорта и бордната си карта.

След като се регистрирате, което може да отнеме до 20 минути, ще бъдете съпроводени от служител до специален изход за заминаване, откъдето по асфалта се движат автобуси (безплатно).

Честотата на обслужване е 15-45 минути.

  • Терминал 1 <-> Терминали 2 или 3 - времето за пътуване с автобус е около 15 минути
  • Терминал 2 <-> Терминал 3 - време за пътуване с автобус около 2 минути

При прехвърляне между терминалите не се преминава през проверки за сигурност или имиграционни проверки.

Придвижване между терминалите през обществената част

Ако сте планирали трансфера си на летище Кайро самостоятелно и нямате бордна карта за свързващ полет, винаги трябва да закупите египетска виза и да преминете през имиграционна проверка навън.

Терминали 2 и 3 се намират в непосредствена близост и между тях може да се премине за 3 минути по вътрешен коридор и външна пешеходна пътека.

Между Терминал 1 и Терминали 2 и 3 се движи безплатна автоматична монорелсова железница. Влакчето се движи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата на интервали от 5-10 минути, а пътуването отнема по-малко от 5 минути.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.