Площад на героите

Площад на героите

Този площад е разположен между общинските градини Варослигет и булевард Андраши, а главната забележителност на площада - Паметникът на хилядолетието- е обърната към него. На унгарски език площадът се нарича Hősök tere.

Най-евтините места за настаняване в Будапеща

Паметникът на хилядолетието и малко история

Централната забележителност на площада е Паметникът на хилядолетието. Този паметник е създаден през 1929 г. в чест на хилядната годишнина от пристигането на унгарските племена в Карпатския басейн през 896 г.

В центъра на монумента се издига 36-метрова колона, на върха на която седи Архангел Гавраил. В основата на колоната са поставени 7 конни статуи, изобразяващи унгарски принцове. От двете страни на колоната има колонада, съставена от две четвъртити кръгли крила, в основата на които са поставени 14 статуи на важни фигури от унгарската история: 8 видни унгарски крале и 5 водачи на антихабсбургските въстания.

Забележителности в околността

Околностите на Площада на героите също са пълни с интересни места, като например монументалния Музей на изящните изкуства, Дома на изкуствата, известните бани Сечени и зоологическата градина в Будапеща.

Площад "Герои" е също така вратата от центъра на града към популярния парк Варослигет, където освен природните забележителности можете да посетите и места като замъка Вайдахуняд.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Будапеща.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.