Времето в Синт Маартен и най-доброто време за посещение

Сен Мартен

Остров Сейнт Мартин е разположен в тропически мусонен климат, който се характеризира с дълги периоди на сухо и хубаво време и по-кратки периоди на влажно и ураганно време.

Поради разположението на планините в средата на острова и формата на бреговата линия Сейнт Мартин е малко по-сух от околните острови на Малките Антили.

Въпреки това дори през сухите месеци трябва да очаквате дъждовни дни, но те са по-малко вероятни, отколкото през дъждовния сезон.

Температурите са летни през цялата година, а разликите между зимата и лятото са минимални. Разликата в средните дневни температури през годината е между 28 °C и 31 °C. Екстремни горещини с температури над 35 °C се случват само през лятото, а по-хладни дни под 22 °C има само няколко пъти годишно.

Резервирайте хотел с отстъпка извън сезона

Време и температури през годината

Ето как изглежда времето в Сен Мартен през различните месеци на годината.

Времето през януари

През януари започва високият сезон с приятни температури от около 25 °C и сравнително ниска влажност на въздуха.

Дъжд се появява средно 11 дни в месеца, но през повечето време това са само кратки превалявания, които отминават за няколко десетки минути. Възможно е обаче да има 3-дневни периоди на постоянен дъжд.

Януари често е доста ветровит месец, но това в съчетание с високите температури не е от значение.

Времето през февруари

Февруари е чудесен месец за посещение на Сейнт Мартен. Времето е предимно слънчево и въпреки че средно вали 9 дни в месеца, рядко вали през целия ден.

Температурите са около 25°C, често има ветровито време и ниска влажност на въздуха, което заедно прави престоя на открито много приятен.

Времето през март

Март е статистически най-малко дъждовният месец в годината. Валежите падат главно под формата на интензивни, но много кратки дъждове и се случват само 8 дни от месеца.

Средните температури от около 25 °C се охлаждат от вятъра, който духа постоянно, особено по крайбрежието.

Времето през април

През април средната температура се повишава до 26-27 °C, а валежите леко се увеличават.

Въпреки това април все още е в сухия сезон и рядко вали през целия ден. Влажността на въздуха остава на разумно ниво, така че дори през април, освен че можете да плувате в морето, можете да разгледате острова пеша.

Времето през май

Май също е добър месец за посещение на Сейнт Мартен. Въпреки че валежите се увеличават и силните гръмотевични бури с проливни дъждове са сравнително чести, това обикновено се случва вечер или през нощта, а през деня е слънчево или частично облачно.

През деня очаквайте температури около 27 °C и лек вятър.

Времето през юни

Юни може да се опише като последния месец от сухия сезон, като валежите са предимно под формата на кратки, интензивни валежи.

Въпреки това слънцето е по-често закрито от облаци, отколкото през зимата, което може да има положителен оттенък за пътуващите, които не се чувстват комфортно от постоянното излагане на пряка слънчева светлина.

Средната дневна температура се покачва до 28 °C, но често може да надхвърли 30 °C.

Времето през юли

През юли сухият сезон преминава в по-влажния дъждовен сезон, но основният сезон на ураганите все още не е настъпил.

Температурите са много високи и често могат да достигнат 32 °C. Въпреки това влажността и валежите остават на поносими нива и почти сигурно няма да вали всеки ден.

Въпреки че юли е разгарът на сезона за по-голямата част от света, цените на настаняването и услугите на остров Сен Мартен бавно падат, тъй като вече е нисък сезон.

Времето през август

През август настъпва дъждовният сезон и сезонът на ураганите.

Въпреки това, ако успеете да намерите много евтини полети или настаняване, не е нужно да се притеснявате за пътуването си до Сен Мартен. Вероятността за ураган през юли е около веднъж на всеки 3 години. Често се появяват силни тропически бури, но обикновено в нощните часове.

Температурата на въздуха обикновено се покачва до 30°C.

Времето през септември

През септември има най-висок риск от урагани, но дори и през този месец опустошителен ураган не се случва всяка година, а по-скоро веднъж на десетилетие.

Въпреки това през септември вали често: средно 14 дни в месеца, като валежите често са доста обилни.

Дневните температури се покачват средно до 30 °C, а влажността на въздуха се увеличава значително.

Времето през октомври

Октомври също се смята за сезон на ураганите и за доста дъждовен сезон. Дъждовете са чести и интензивни, но рядко продължават през целия ден.

Интензивният дъжд често се заменя с ясно небе, което приканва към плуване в морето. Цените за настаняване през октомври са най-ниските през годината.

Навън влажността на въздуха е висока, а температурите са около 30 °C.

Времето през ноември

Дъждовният сезон на остров Сен Мартен леко закъснява в сравнение с по-южните острови, така че и целият ноември е в дъждовния сезон.

Според статистиката именно през ноември вали най-много дни (до 15 на месец). Дори и през ноември обаче рядко вали през целия ден и дъждовете се сменят със слънчево небе.

Дневната температура се покачва до 28 °C.

Времето през декември

През декември влажният сезон прекъсва и започва високият сезон. Валежите значително намаляват в сравнение с есента и от средата на декември нататък времето е предимно частично облачно или напълно ясно.

Температурите падат до по-приятните 27 °C, а влажността също намалява.

Температура на морето

Водата в Карибско море край бреговете на Сейнт Мартен е също толкова топла през цялата година.

Температурата се колебае между 27 °C и 30 °C. Температурата на морето е най-ниска през зимата (от декември до февруари) и най-висока в края на лятото (от август до октомври).

Таблица на температурите през годината

Сен Мартен - Времето не се различава по региони

Месец
Времето
Air
Вода
януари
слънце
28 °C
27 °C
февруари
слънце
28 °C
27 °C
март
слънце
29 °C
27 °C
април
слънце
29 °C
28 °C
май
слънчев
30 °C
28 °C
юни
слънчев
31 °C
29 °C
юли
слънчев
31 °C
29 °C
август
дъждовен
31 °C
30 °C
септември
дъждовен
31 °C
30 °C
октомври
дъждовен
31 °C
29 °C
ноември
дъждовен
30 °C
29 °C
декември
слънчев
29 °C
28 °C

Кога да отидете в Синт Маартен

Основният туристически сезон е от средата на декември до средата на май. През този период всичко е много по-скъпо и на острова има много повече туристи, отколкото извън него, но отново имате почти пълна гаранция, че времето ще се оправи.

Намирате се в тропиците, така че дори през сухия сезон може да вали и вероятно ще вали, но в повечето случаи това са само кратки бури в ранните вечери или през нощта.

Сравнете цените на полетите до Сен Мартен

Въпреки това, ако искате да спестите от настаняване, наемане на кола, екскурзии, полети и почти всичко, с изключение на храната, която все още струва същото, и ако искате да имате плажовете само за себе си и да не се тъпчете с милион души и на плажа Махо, тогава най-добре е да рискувате с пътуване извън сезона.

В сезона на ураганите винаги препоръчваме да наемете кола, за да можете поне да разгледате острова, скрити под покрив в случай на дъжд.

Резервирайте кола на летище SXM

Кои са най-добрите месеци за посещение?

Постоянното време, с най-малко валежи и най-приятни температури между 26 и 28°C, преобладава от декември до април. През този период вали средно по веднъж на ден, обикновено вечер или през нощта. Дъждът може да бъде много силен и да започне без предупреждение.

Обикновено обаче той продължава между 2 и 10 минути.

Освен това рядко вали по целия остров, а само в тесни, ограничени ивици.

Кога е дъждовният сезон на Сейнт Мартин?

Най-силните дъждове идват в началото на август, а влажният сезон приключва в края на ноември и началото на декември. През тези месеци може да вали до няколко пъти на ден, но обикновено това все още са само кратки силни гръмотевични бури с продължителност до 30 минути.

Целодневните облаци определено са по-чести, отколкото през зимата, но дори и така те са сравнително малко: средно 5-7 пъти месечно.

Има ли урагани на Сейнт Мартин?

Да, островът се намира в ураганна зона.

Сезонът на ураганите продължава от август до ноември, като статистически най-много урагани има през септември и октомври. Средно един ураган връхлита Сейнт Мартин веднъж годишно и е много трудно да се предвиди за повече от седмица напред.

Има години, в които нито един ураган не удря островите, а от друга страна, има и такива, в които има 3 урагана.

Въпреки това опустошителен ураган, който напълно осакатява живота на острова за няколко дни, се случва само веднъж на 8-10 години.

В допълнение към ураганите през този период се наблюдават и силни тропически бури, които може да не причинят толкова големи щети, но могат да засегнат почивката за период до 5 дни.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.