Коли под наем в Синт Маартен

Сен Мартен

Както във Франция или Холандия, и тук шофирането отдясно е обичайно.

Пътуването с автомобил из Сен Мартен е доста стресиращо и изтощително поради постоянните и много дълги задръствания. Въпреки това, ако искате да разгледате нещо различно от Махо Бийч или градовете, автомобилът определено ще ви бъде полезен.

Как и кога да резервирате автомобил на Сейнт Мартин

На Сейнт Мартин работят много големи мултинационални компании за коли под наем и по-малки местни компании. Наемането на автомобил тук е като във всяка друга цивилизована страна.

Въпреки това то има специфика под формата на недостиг на автомобили. Резервирайте автомобил поне 2-3 месеца предварително, особено в периода декември-април. В противен случай рискувате реално нито една от компаниите за отдаване на автомобили под наем да няма свободен капацитет и да се окажете напълно без кола, което ще доведе до цялостно преразглеждане на програмата.

Резервиране на кола на летище SXM

Имаме особено добър опит със Sixt, Avis или AutoUnion.

Цени на автомобили под наем в Сен Мартен

Сейнт Мартин е една от по-скъпите дестинации в рамките на Карибите, но цените на колите под наем са сравнително разумни, ако резервирате поне 3 месеца предварително.

Цените също така варират в зависимост от сезона.

Цените за по-големите SUV автомобили са до 3 пъти по-високи от тези за най-малките автомобили.

Както навсякъде по света, колкото по-дълъг е срокът на наемане на автомобила, толкова по-ниска е цената на ден.

Освен това е изгодно да резервирате автомобил поне 2-4 месеца предварително. Обратно, ако резервирате за повече от 7 месеца, ще видите по-малко оферти и се изплаща да изчакате.

Международна шофьорска книжка и други документи

За да наемете автомобил в Сен Мартен, ще ви е необходима национална шофьорска книжка, а международната шофьорска книжка трябва винаги да носите със себе си.

В Сен Мартен повечето компании за коли под наем все още изискват кредитна карта. Обикновено те изискват депозит от около 1 200 щ.д.

Цени на бензина и бензиностанции

Бензинът е скъп на остров Сен Мартен. Цените са почти еднакви във френската и холандската част.

Тук се използват европейски мерни единици, така че всички цени са за литър.

Цените на бензина варират от 1,50 щ.д. до 1,65 щ.д. за литър. Във френската част цената винаги се посочва в евро, а в холандската част - в антилски гулдени, но 99% от шофьорите плащат в щатски долари. Операторът винаги преизчислява цената според фиксиран обменен курс, който не се променя.

Как работят бензиностанциите на остров Сейнт Мартин?

На Сейнт Мартен има добра гъстота на бензиностанциите и можете да намерите бензиностанция във всеки по-голям град в холандската и френската част на острова.

Всички бензиностанции тук са с обслужващ персонал, все още няма такива на самообслужване.

Просто спрете до някоя колонка, отворете резервоара и кажете на служителя колко искате да заредите. Или в литри, или в максимална парична стойност, или просто кажете "full tank please".

Плащането винаги може да се извърши в брой, а в повечето случаи и с карта. Плащате директно на служителя, който пълни резервоара ви, така че изобщо не е необходимо да излизате от автомобила.

Повечето бензиностанции са оборудвани по същия начин, както навсякъде другаде: малък магазин със закуски и автомобилни аксесоари или кафене.

Качество и пътна маркировка

На Сейнт Мартен няма магистрали и има само един главен околовръстен път около целия остров.

Качеството на пътищата тук е значително по-добро, отколкото на други карибски острови, но по-лошо, отколкото в САЩ или Европа.

Пътищата често нямат хоризонтална маркировка, а бордюрите понякога са нестабилни.

Голяма трудност за шофьорите са праговете за намаляване на скоростта, които могат да се появят на напълно неочаквани места (например на напълно нелогични изходи от главния път или зад хоризонтала или завоя). В повечето случаи тези прагове за намаляване на скоростта изобщо не са обозначени.

Пътните знаци от двете страни на острова са от европейски формат.

Правила за движение по пътищата

На остров Сейнт Мартин е разрешено движението отдясно.

Шофьорите са доста внимателни и често се случва да пропускат автомобили, излизащи от второстепенни пътища, на главния път.

Не е нужно да се притеснявате от опасно бързо шофиране или нервно изпреварване, ако карате по-внимателно от местните жители. Обикновено шофьорите ви сигнализират при изпреварване, но това е нормално тук: те просто ви уведомяват, че са решили да изпреварват и учтивостта е да намалите скоростта или да отбиете повече встрани от пътя.

Ако шофьорът ви натисне клаксона, след като сте го пуснали от страната на пътя, това е знак на благодарност.

Скорости

Скоростта се измерва в километри в час, а максималните ограничения на скоростта са следните:

  • В населените места - 50 км/ч (около 32 мили в час)
  • извън населено място - 60 км/ч (около 37 мили в час)

Особено във френската част скоростта извън населено място често се повишава до 70 км/ч с помощта на знак.

Поради интензивния трафик, честите прагове за намаляване на скоростта и голямата гъстота на селата рядко ще можете да надвишите ограничението на скоростта.

Приоритети и кръгови кръстовища

На кръстовища, които не се контролират от светофари или знаци, се прилага правото на движение отдясно.

Често срещани са кръговите кръстовища, при които автомобилът, движещ се по кръговото кръстовище, винаги има право на път. На кръговите кръстовища много често се срещат няколко ленти за движение, като винаги се съобразявайте стриктно с пътните знаци. При напускане на кръговото кръстовище винаги трябва да използвате мигача, но на практика никой не го прави.

Алкохол, предпазни колани и говорене по телефона

Използването на предпазни колани е задължително, а говоренето по телефона по време на шофиране е строго забранено. Слушалките също не са разрешени.

Има нулева толерантност към употребата на алкохол в кръвта по време на шофиране на остров Сейнт Мартин.

Резервирайте автомобил на остров Сейнт Мартин

Гъстота на трафика

Гъстотата на трафика е безумна на Сейнт Мартин, особено в ивицата от Филипсбург през Коул Бей и летището до Мариго.

Често се образуват дълги опашки, които са напълно неподвижни в продължение на много минути, а пътуването от Махо Бийч до Филипсбург понякога може да отнеме до 2 часа.

Опашките са произволни. Те не се образуват всеки ден и не са еднакво бавни всеки ден. Най-лошото положение обикновено е в района на залива Симпсън и залива Коул.

От друга страна, източната и северната част на острова обикновено са проходими без проблеми и трафикът в тези райони не е твърде интензивен.

Паркиране

Въпреки че много интензивният трафик затруднява пътуването с автомобил из Сейнт Мартин, възможностите за паркиране, от друга страна, са нещо много положително.

Паркирането е безплатно на почти всички улици или в паркинги.

На плажа Махо например има платен паркинг, но на всички останали плажове или туристически атракции можете да паркирате безплатно.

Лесно можете да намерите място и в градчетата по улиците или в големите паркинги по главния път във Филипсбург или на пристанището в Маригот.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.