Залив Dwejra

Синя дупка за спокойно море

Само на няколко десетки метра от района около бившия Лазурен прозорец се намира красивият фотогеничен залив Двейра със стръмните си скали и спиращите дъха гледки към залезите. Входът на залива е покрит от скалата Фунгус, която допълва красивия и интересен облик на залива Двейра.

Намерете място за настаняване в Гозо

Освен самия залив Двейра обаче районът на Двейра крие и други забележителности, които сами по себе си са сред перлите на Гозо.

Inland Sea

Лагуната, заобиколена от скали и свързана с морето чрез естествен тунел , привлича най-много внимание в Dwejra.

В лагуната можете да плувате в спокойната вода, а също така има чудесни условия за гмуркане с шнорхел. Плажовете около Inland Sea са чакълести или бетонни.

Отвъд 5 евро можете да се насладите на около 15-минутна разходка с лодка през тунел до открито море. Ще можете да видите и мястото на Лазурния прозорец.

Blue Hole

От гледната точка на срутения Лазурен прозорец ще имате възможност да видите уникално скално образувание, намиращо се съвсем близо до брега, което създава естествен морски басейн.

Ако морето е спокойно, можете спокойно да плувате в Синята дупка. Достъпът от паркинга е по скалиста пътека, но разстоянието е кратко (около 150 м), а самото влизане във водата е сравнително удобно.

Въпреки това, в случай на големи вълни, плуването в Синята дупка е много опасно.

Заливът Двейра и скалата Фунгус

Самият залив Двейра предлага предимно спиращи дъха гледки към скалите и стърчащата от морето скала, наречена "Fungus Rock".

В залива Двейра не може да се плува, няма достъп до морето.

От паркинга до гледната точка над залива може да се стигне пеша за около 5 минути по удобна пътека покрай средновековната наблюдателна кула Dwejra.

Гмуркане

Двейра е едно от най-известните места за гмуркане не само в Малта, но и в цялото Средиземноморие.

Около Синята дупка има няколко спиращи дъха подводни тунела, които са сред най-дългите, достъпни за любителско гмуркане в Европа.

В малкото селце се намира и училището за гмуркане Dwejra Dive School или Dive Smart Gozo, където можете да платите за основни уроци по гмуркане за начинаещи (120 евро на час) или дори само за гмуркане с шнорхел (2-3 часа от 30 евро).

Настаняване Dwejra

В Dwejra няма място за настаняване. Ще намерите само няколко ресторанта и сергии за храна.

Потърсете най-близкото място за настаняване в село Сан Лоренц, на 2 км.

  • Ta' Lorenzo - Добре оценени частни апартаменти в центъра на селото
  • Gozo Dwejra Views - Луксозни апартаменти със зашеметяваща гледка към крайбрежието
  • Kempinski Hotel San Lawrenz ***** - луксозен хотел с огромна тиха територия във вътрешността на острова, един от най-добрите на Гозо

Как да стигнете до там

Двейра се намира на западния бряг на Гозо, на около 6 км от град Виктория.

С кола

Нов и широк път стига до самия бряг, където е увенчан с големи безплатни паркинги. Дори през летния сезон няма да е проблем да паркирате тук.

Указателните табели за "Заливът Дуейра" водят още от Виктория. Трябва да карате покрай ръба на Гарб и през центъра на село Сан Лоренц.

Резервирайте автомобил на летище Малта

С автобус

До село Двейра може да се стигне и с автобусна линия 311 от Виктория. Пътуването отнема малко под 20 минути, а линията 311 се движи веднъж на час. Кликнете върху номера на линията, за да видите разписанието и картата.

Автобусът спира и в селата Гарб и Сан Лоуренц.

Туристическите автобуси на "Gozo Sightseeing" по лилавата линия пътуват и до Дуейра. Те се движат веднъж на всеки 45 минути през летния сезон и веднъж на всеки час през зимата. Дневният билет за двата туристически автобусни маршрута струва 20 евро. Билетът обаче не е валиден за обществените автобуси. Разписание и друга информация: city-sightseeing.com//gozo.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Гозо.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.