Xlendi

Xlendi

Ксленди се смята за най-живописното село в Гозо.

То е доминирано от сравнително тесен залив, но се отличава с идеално чиста вода, която приканва към плуване през летните месеци. Ксленди разполага с пълна инфраструктура с много ресторанти, магазини и хотели.

Намерете място за настаняване в Гозо

Впечатляващи скали

Най-впечатляващ обаче е районът около залива. Отляво можете да се разходите покрай бреговата линия чак до средновековната наблюдателна кула на Ксленди, откъдето се открива гледка към открито море.

През селото минава Gozo Coastal Walk, така че пешеходните пътеки са добре поддържани.

От дясната страна на залива можете да се изкачите по прилежащата скала, за да се насладите на впечатляваща гледка към целия залив. Ще се натъкнете и на вълшебния Caroline Cave.

Ксленди е едно от най-добрите места за наблюдение на залези в цял Гозо.

Плаване с лодка и други дейности

В залива можете да се разходите с лодка, да наемете каяци или да наемете джет, за да разгледате околността от морското равнище.

Съществуват и някои круизи, които започват от Ксленди и обикалят острова, или круизи до залива Двейра.

Най-големите компании, предлагащи водни дейности, са например следните:

Плажове и плуване

В средата на крайбрежната алея, точно в центъра на Ксленди, ще намерите малък пясъчно-чакълест плаж. Ксленди не е типичен курорт, в който да плувате. Плажът е наистина малък (около 5х10 метра) и е подходящ по-скоро за еднократно плуване.

До плажа има безплатни душове.

Настаняване в Ксленди

Ксленди е едно от най-популярните места за отсядане в Гозо поради живописната си красота, възможностите за разходка по скалите и туристическите съоръжения.

Как да стигнете до там

До Ксленди се стига по главен път от Виктория (3 км) и Та'Саннат (2,5 км). Има голям безплатен паркинг точно в центъра, а безплатен паркинг има и покрай главния път.

Въпреки че през летния сезон паркингите обикновено са напълно пълни, винаги би трябвало да намерите свободно място в рамките на 10 минути.

Резервирайте кола на летище Малта

Ксленди е добре свързан и с автобусната мрежа.

  • Линия 306 - движи се веднъж на час по кръгов маршрут Виктория - Мунксар - Ксленди - Виктория
  • Линия 330 - 5 пъти дневно директно до Виктория

Има и туристически автобуси "Gozo Sightseeing" по лилавата линия до Ксленди. Те се движат 1 път на всеки 45 минути през летния сезон и 1 път на час през зимата. Дневният билет за двата туристически автобусни маршрута струва 20 евро. Билетът обаче не е валиден за обществените автобуси. Разписание и друга информация: city-sightseeing.com//gozo.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Гозо.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.