Времето в Гозо и най-доброто време за посещение

Гозо

Гозо е популярна целогодишна дестинация, като всеки сезон предлага различни възможности за занимания. Времето в Гозо е много сходно с това в съседна Малта. Лятото в Гозо обикновено е много топло, а зимата е мека.

Най-студеният месец е януари, а най-топлите месеци са юли и август. Най-голям е шансът за валежи през декември. Годината е разделена на 4 сезона.

Време и температури през годината

Ето как изглежда времето в Малта през различните периоди на годината.

Зима

Януари, февруари и март се наричат зима в Гозо. Това е идеалното време на годината за туризъм.

Целият остров е разцъфнал, природата се събужда, хълмовете са осеяни със зеленина и пъстри цветя от местната флора. Въпреки че януари се смята за най-студения месец, все пак можете да очаквате средни температури от около 12°C. Имайте предвид обаче, че ако грее слънце, температурата се усеща много по-висока; в слънчеви дни не е проблем да се разхождате само по тениска.

През зимата плажовете са почти празни, а смелите могат да се насладят на закаляване в морето, което е с температура около 16 °C. Въпреки по-ниските температури, това е идеалното време да се отпуснете на плажа и да уловите слънчевите лъчи за първи път. Цените за настаняване са минимални.

Пролет

Април, май и юни са пролетните месеци. Валежите намаляват значително, дните стават по-дълги и времето е по-стабилно.

Средните температури са около 17 °C през април, 19 °C през май и над 23 °C през юни.

Морето бавно се затопля, като през юни температурите се покачват до 22 °C. Ето защо пролетта е идеално време за пътуване, опознаване, туризъм и първо потапяне в морето.

Цените нанощувките все още са много разумни, а броят на посетителите на острова бавно се увеличава, но все още няма нужда да се притеснявате от тълпи.

Лято

Юли, август и първата половина на септември са високият сезон на Гозо.

Очакват се високи температури със средни стойности около 27°C, но температурите на усещане са значително по-високи.

Това е периодът, в който на Гозо има най-много туристи, които идват тук главно за плуване, почивка и водни спортове. Летните месеци са изцяло за релаксация, високи температури, почивка и без бързане.

Ако предпочитате разходките и активното опознаване на нови места, изберете други месеци вместо това. Ако пък сте почитатели на културата и интересните събития, не пропускайте местните фестивали феста, които се провеждат през цялото лято. През този период цените на настаняването са в своя пик.

Есен

Октомври, ноември и декември се наричат есен.

През втората половина на септември туристите постепенно започват да изчезват от Гозо, атмосферата отново става по-спокойна и релаксираща след натоварения летен сезон. Именно октомври е времето, което много хора посочват като най-добро за посещение на Гозо.

Природата отново започва да се раззеленява, средната температура е около 21°С, а морето е напълно топло след сезона - средната му температура все още е около 24°С.

Плувците, любителите на градските разходки, любителите на историята и пешеходните преходи ще се радват на удоволствие.

Ноември е малко по-хладен, като най-голям спад в температурата има през декември, когато е пикът на дъждовния сезон. Ако се намирате в Гозо през декември, не пропускайте да видите живото Рождество Христово на няколко минути пеша от пристанището.

Таблица на температурите през годината

Гозо - Средни дневни температури през годината

Месец
Времето
Air
Вода
януари
дъждовен
15 °C
15 °C
февруари
слънчев
15 °C
15 °C
март
слънчев
17 °C
15 °C
април
слънчев
19 °C
15 °C
май
слънце
24 °C
18 °C
юни
слънце
28 °C
21 °C
юли
слънце
32 °C
26 °C
август
слънце
32 °C
26 °C
септември
слънце
29 °C
25 °C
октомври
дъждовен
25 °C
24 °C
ноември
дъждовен
18 °C
19 °C
декември
дъждовен
16 °C
17 °C

Кога да отидете в Гозо

Кога да отидете в Гозо зависи най-вече от причината, поради която идвате тук. Ако сте се отправили към Малта, за да плувате, да правите слънчеви бани по плажовете или да се гмуркате с шнорхел, тогава е най-добре да отидете през лятото, предвид температурата на морето. Идеалните месеци са юни и септември, когато вече е достатъчно топло, но и цените са по-ниски и туристите са по-малко, отколкото през летните ваканции.

Намерете място за настаняване в Гозо

Не се занимавате директно с плуване, но обичате красивите пейзажи, които понякога можете да съчетаете с разглеждане на забележителности? Тогава се отправете към Гозо през пролетта или есента, а ако нямате нищо против известен риск от дъждове, отидете през зимата. Със сигурност ще се насладите на приятното и винаги по-топло време, отколкото тук.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.