Базиликата Ta' Pinu

Базиликата Та'Пину

Една от най-посещаваните забележителности на Гозо несъмнено е базиликата Ta' Pinu.

Самата сграда може и да не е една от най-големите светини в Европа, но се откроява много добре в открития незастроен пейзаж на хълмистия център на острова.

Намерете място за настаняване в Гозо

Базиликата, която днес е основен поклоннически обект, е построена през 30-те години на миналия век на мястото, където първоначално е имало по-малък параклис. Твърди се, че именно тук в края на XIX в. Кармни Грима, жител на близкото село Гхарб, е разговарял с Дева Мария, на която е посветена тази величествена постройка.

Камбанарията на базиликата достига височина от 61 метра.

Красотата на църквата се подсилва от пространството пред главния вход с украсена площадка и великолепни мозаечни стени.

Ако не бързате, след обиколката на базиликата поемете по Кръстния път, който започва точно срещу базиликата. Половин час по-късно ще се озовете на хълм, откъдето ще се открие прекрасна гледка към тази монументална базилика.

Входни такси и работно време

За туристите църквата е отворена от понеделник до събота от 9:00 до 18:00 ч., а в неделя и на официални празници - от 7:30 до 17:00 ч.

По време на литургия базиликата е отворена само за вярващите. Литургиите се провеждат в следните часове:

  • от понеделник до събота - 7:30 ч., 8:30 ч., 18:30 ч.
  • Неделя и празници - 6:15 ч., 8:30 ч., 10:00 ч., 11:15 ч., 17:00 ч.

Входът в базиликата е безплатен.

Как да стигнете до там

Та' Пину се издига в провинцията близо до град Гарб, на около 3,5 км от Виктория. Покрай църквата минава път.

Непосредствено срещу базиликата има безплатен паркинг, който обикновено е пълен, особено по време на неделната литургия.

Можете да използвате и автобусната спирка при църквата за автобусна линия 308, която пътува веднъж на час от Виктория.

Туристическите автобуси "Gozo Sightseeing" по лилавата линия също пътуват до базиликата Ta' Pinu. Те се движат веднъж на всеки 45 минути през летния сезон и веднъж на час през зимата. Дневният билет за двата туристически автобуса струва 20 евро. Билетът обаче не е валиден за обществените автобуси. Разписание и друга информация: city-sightseeing.com//gozo.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Гозо.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.