Придвижване Рига

Riga

Придвижването в Рига е много лесно. Можете да се придвижвате пеша из историческия център и непосредствените му околности. За по-далечни пътувания можете да използвате широката мрежа на обществения транспорт, която включва автобуси, тролейбуси и трамваи.

Пешеходна разходка

Можете да разгледате кътчетата и основните забележителности пеша. Бавната разходка из историческия център отнема около 20 минути. Има и лесна пътека по крайбрежната улица до основните пазари Rīgas Centrāltirgus paviljoni.

Освен това до самия център няма обществен транспорт . Всички линии обикалят историческия център.

ТОП 10 хотели в центъра на Рига

Необходимо е да се вземе под внимание, че историческият център на Рига има калдъръмени улици и тротоари. Когато пътувате с детска количка или например с инвалидна количка, е необходимо да вземете предвид намаления комфорт, въпреки че много забележителности и услуги са достъпни за инвалиди.

Обществен транспорт

Общественият транспорт в Рига включва 6 трамвайни линии, 22 тролейбусни линии и 51 автобусни линии. Оператор е транспортната компания Rigas Satiksme, на чийто официален уебсайт rigassatiksme. lv можете да намерите цялата актуална информация за разписанията, маршрутните разписания, цените на билетите и евентуалните затваряния.

Когато планирате пътуването си, е важно да имате предвид, че номерата на отделните линии се припокриват в зависимост от вида на транспорта. Трамвайните, тролейбусните и автобусните линии започват с идентична номерация от единица.

Общественият транспорт е евтин, достъпен, надежден и безопасен. Превозните средства се поддържат и постепенно се модернизират. Можете да се возите на 30-годишен трамвай или на чисто нов. Возилата, дори и автобусите, разполагат с USB конектори за зареждане на мобилни телефони.

Качването и слизането става през всяка врата, с изключение на тези линии, където се качвате само през предната врата:

  • тролейбуси: 1, 11, 13, 20, 27, 34 и 35
  • автобуси: 7, 9, 10, 12, 18, 20, 23, 26, 28, 29, 32, 33, 34, 38, 39, 43, 44, 47, 54, 55, 57, 58, 60 и 63

Тази информация можете да намерите и на автобусните спирки.

Билети

Като турист, когато сте в Рига, можете да минете само с хартиени билети за еднократна употреба.

Те могат да бъдат закупени от вестникарските будки Narvessen в целия град или от автоматите на оживените автобусни спирки. Последната възможност е да използвате мобилното приложение Rigas satiksme, Mobilly или Narvesen. На уебсайта на транспортната компания rigassatiksme.lv/code-tickets можете да научите как да платите чрез мобилното приложение.

Билетите се продават в няколко времеви варианта:

  • 90 минути - цена 1,50 евро
  • 24 часа - цена 5 eur
  • 3 дни - цена 8 eur
  • 5 дни - цена 10 eur
  • 1 месец - цена 30 eur

Моля, имайте предвид, че трябва да маркирате билета си всеки път, когато се качвате в автобуса, дори когато се прехвърляте между два автобуса. Билетът се прикрепя към четеца само когато се качвате в автобуса, а не когато слизате от него.

Билетите са преносими и могат да бъдат маркирани за последен път 1 минута преди изтичане на срока им на валидност.

Автобусна линия 22

Билети могат да бъдат закупени от шофьора на единствената автобусна линия 22, която свързва центъра на града с летище Riga RIX.

Може да се плаща само с безконтактна карта, а 90-минутен билет струва 1,81 евро.

Нощни услуги

Всички линии на обществения транспорт в Рига започват да работят рано сутрин от около 4:45 ч. и продължават до полунощ. Последната услуга тръгва от крайната спирка не по-късно от 23:50 ч.

В Рига няма нощни линии или връзки.

Круизи

Можете да направите посещението си в Рига по-привлекателно, като се разходите с круиз по река Даугава. Круизите с разглеждане на забележителности се предлагат от пролетта до есента, по-конкретно от април до октомври, и има 4 различни круиза, от които можете да избирате. Всички те се извършват от корабната компания River Cruises Latvia.

Най-добри оферти за хотели в Рига

Пристанищата за лодки се намират между мостовете Vanšu Tilts и Akmens Tilts.

Можете да избирате от следните круизи:

Име Маршрут Време на круиза Време на круиза Цена
River Boat Около остров Закусала 5 пъти дневно от 10:00 до 20:00 ч. 1 час 15 eur
Canal Boats през историческия център 11 пъти на ден от 10:00 до 20:00 ч. 1 час 15 eur
Mežaparks до северния квартал на града 10:30 1 час и 15 минути 15 eur
Jūrmala до плажа на Юрмала 10:00 2 часа и 30 минути 20 eur

За ученици и студенти с валидна ISIC карта могат да се ползват отстъпки, като цената на круиза е на база 10 eur, съответно 12 eur за круиза до Юрмала, а децата плащат същите 5 eur за круиза.

Билети за круиза могат да бъдат закупени на пристанищата или онлайн на уебсайта на компанията rivercruises.lv, където можете да намерите и друга официална информация.

Велосипеди

В слънчеви дни можете да наемете велосипед и да разгледате не само центъра, но най-вече по-широките предградия на Рига.

Подобно на други европейски градове, и в Рига ще намерите стойки за велосипеди Nextbike.

Можете лесно да ги наемете и върнете чрез мобилното приложение nextbike, което можете да изтеглите от Appstore и Google Play.

Такси

Ако възнамерявате да използвате обикновени таксита, настоявайте да използвате таксиметров апарат.

Автомобилите без стрес могат да бъдат използвани чрез приложението Bolt. Uber не работи в Рига. Малко по-скъпо, но винаги с отлична и бърза наличност е Baltic Taxi.

С влак до Юрмала

До популярния курорт край Блатско море се стига лесно с влак от централната гара на Рига. Не търсете гара "Юрмала" в онлайн търсачките за транспорт, трябва да изберете една от многото гари в града. Най-популярните (най-близките до плажа) гари са Дзинтари, Майори или Мелузи.

Влакът до Юрмала пътува за половин час и се движи 2-3 пъти на час през деня. Просто си купете билет на гарата, който ще ви струва 1,4 евро. Връщането не е намалено по никакъв начин.

Точното разписание можете да намерите на уебсайта на Латвийските железници или да използвате общата търсачка за транспорт в Латвия 1188.lv, в която ще намерите и всички междуградски автобусни връзки.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.