Как да стигнем до Рига

Riga

Рига е основният хъб на балтийските държави, особено благодарение на националната авиокомпания airBaltic, която свързва Латвия с всички големи градове в Европа. Можете да пътувате дотук не само със самолет, но и с автобус или влак.

Със самолет

Най-често срещаните полети до Рига са. Единственото международно летище в Рига е Riga RIX. Основният превозвач е airBaltic, който предлага директни връзки с десетки градове в Централна и Западна Европа.

Превозвач номер две по отношение на маршрутите е нискотарифният превозвач Ryanair.

Евтини хотели в Рига на booking.com

Можете да се възползвате и от полетите на LOT, British Airways, Lufthansa, flyDubai, Turkish Airlines, Transavia, Finnair, Aegean Airlines и др. Повечето от тях летят до Рига само от родното си летище.

Къде да купите билети до Рига

В идеалния случай купете билетите си до Рига 2 до 3 месеца предварително за най-ниска цена или на уебсайтовете на авиокомпаниите, или чрез някоя от търсачките за полети.

Предимството на посещението в Рига е цената на полетите, които често струват не повече от 150 евро за двупосочен билет, на която и да е дата през годината. Когато има промоции, можете да получите цени, достигащи 50 eur или по-малко за двупосочен полет.

С автобус

Ако предпочитате по-бавно пътуване, чекиран багаж, включен в цената на транспорта, или просто искате да тръгнете на път с автобус, имаме изчерпателен списък на превозвачите, които редовно пътуват до Рига.

ТОП 10 хотели в центъра на Рига

Централна автогара Рига Rīgas autoosta Автогарата на Рига е разположена на границата на историческия град, в непосредствена близост до жп гарата и централния пазар. Тя включва малка зала за регистрация с магазини, освежителни напитки, банкомат, помещение за съхранение на багаж или тоалетни и душове.

Въпреки че автобусните превози са особено удобни при пътуване от съседни държави като Естония или Литва, до Рига може да се пътува с автобус от Полша, Чехия, Германия, Украйна, Русия и др. До Рига може да се стигне и от по-далечни страни.

Къде да закупите билети до Рига

Най-евтиният начин за закупуване на билети е директно на уебсайтовете на отделните автобусни превозвачи.

  • flixbus.com (от Западна Европа)
  • ecolines.net (от Западна и Източна Европа и в рамките на Прибалтика)
  • luxexpress.eu (от Западна и Източна Европа и в рамките на Прибалтика)
  • можете да сравните времето за пътуване и цените на omio.com

Билетите от съседните градове обикновено са на цени от 4 до 7 евро, особено от Талин и Вилнюс. По маршрутите на дълги разстояния цените варират от 20 eur нагоре в едната посока.

С влак

Понастоящем има само един международен маршрут до Рига - от Вилнюс, Литва. Влаковите връзки с Русия са преустановени.

Главната железопътна гара се намира на източната граница на историческия център на града, в непосредствена близост до автогарата. Гарата включва прилежащ универсален магазин с безброй възможности за хранене.

Железопътният превозвач LTG Link извършва ежедневни полети от Вилнюс до Рига. Графикът е следният:

Маршрут Отпътуване пристигане
Вилнюс - Рига 6:30 10:43
Рига - Вилнюс 15:28 19:51

Къде да купя билети до Рига

Цените на билетите са 24 евро във втора класа и 34 евро в първа класа. Билетите могат да бъдат закупени онлайн на адрес ltglink.lt или директно на гарата.

В процес на изграждане е зашеметяващият проект за високоскоростна железница Rail Baltica, който свързва основните градове и летища в балтийските държави със Западна Европа. За завършването му обаче трябва да почакаме няколко години.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.