Централна пазарна зала

Centralmarket

Няма по-емблематично място от Централния пазар, разположен в първоначално военни хангари, предназначени за германските дирижабли "Цепелин".

В петте хангара ще намерите буквално всичко - от прясна риба и морски дарове до месо, сирена, билки, подправки, чайове, сладкарски изделия и най-пресните плодове и зеленчуци. Тази смесица от аромати и цветове се допълва от продажбата на голямо разнообразие от стоки за бита и дрехи.

На територията на магазина има ресторанти, кафенета и тоалетни.

Най-добрите хотели за вас в Booking.com

Дори да не възнамерявате да купувате нищо от изброените по-горе неща, не забравяйте да отделите време за посещение на пазара. Заслужава си.

По време на съветската епоха Централният пазар в Рига е смятан за най-големия, най-модерния и най-добрия пазар в цяла Европа. Днес този "пъп на Рига", заедно със Стария град, е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Какво да купите

Въпреки че покупката на прясна риба или хайвер е изкушаваща, като пътешественици имаме ограничени възможности за съхранение за времето на нашето пътуване.

Вкъщи можете да си набавите по-трайни храни с ниска степен на съхранение, като напр:

  • насипни чайове
  • подправки
  • твърди сирена
  • сладкарски изделия - от турски мед до цървули (грузински мед с ядки)

А, и ако се чувствате гладни, препоръчваме ви да си купите плодове за незабавна консумация, в идеалния случай измити с вода в тоалетната или хотела. Водата в Рига е годна за пиене, дори от чешмата.

Можете да намерите и прясно изцедени сокове или кафенета и ресторанти, които готвят с местни продукти.

Как да стигнете до тук

Докато минавате през Стария град, остават само още няколко крачки и сте на Централния пазар. Пътят дотук минава по велоалеята покрай набрежието на река Даугава или през подлеза на Централната жп гара.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Рига.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.