Piazza dei Cavalieri

Piazza dei Cavalieri

Площадът на рицарите, както е преводът на български, е един от основните площади в Пизан и обикновено се смята за център на историческия град. През Средновековието в Пиза той е бил център на политическия живот, по-късно през XVI в. е бил седалище на Ордена на Свети Стефан, а сега е основната сграда на местния университет.

10-те най-добри хотела в Пиза

В сравнение с безкрайно известния площад Пиаца дел Дуомо (също и Пиаца дей Мираколи), който се намира на 5 минути пеша и от самото си създаване е бил център на църковната власт, площадът на рицарите е точно обратното - тук винаги е пребивавала светската власт.

Дворците по периметъра на площада

Целият площад е осеян с великолепни дворци, просто застанете в средата и бавно се завъртете на 360°.

Един от най-известните безспорно е Палацо делла Карована, построен в средата на XVI в. като седалище на ордена "Свети Стефан". Негов архитект е известният Джорджо Вазари, а дворецът е особено забележителен с украсената си фасада в техниката сграфито.

В източния ъгъл на площада се издига църквата "Свети Стефан", построена в богато украсен маниеристичен стил, а сред основните ѝ съкровища е великолепният златен касиран таван.

Цялата западна част на площада е заета от Палацо дел Колегио Путеано (Palazzo del Collegio Puteano), построен в началото на XVII в. и отличаващ се с богати фрески по фасадата си.

Точно пред двореца Карована можете да се полюбувате на великолепната статуя на Козимо I от 1596 г. Медичи, херцог на Флоренция, а по-късно и на Тоскана през първата половина на XVI в.

Как да стигнете до там

До Пиаца дей Кавалиери е най-добре да се стигне пеша.

От наклонената кула най-бързият начин е през улиците Виа Капони и Виа Мартини, които ще ви отведат дотам за около 5 минути.

От другата страна, откъм река Арно, разходката също ще ви отнеме около 5 минути, а от жп гарата много бавната разходка из центъра ще ви отнеме около половин час.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Пиза.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.