Придвижване Тенерифе

Mirador Teresitas

Тенерифе е остров, идеален както за почивка на плажа, така и за опознаване. Ето защо повече от всякога искате да знаете как да се придвижвате из Тенерифе, колко струва да наемете кола или да си купите автобусен билет...

Наемане на кола

Най-удобният начин за придвижване из острова е с кола под наем, която можете да намерите почти на всяка крачка. Има много агенции за отдаване под наем на летищата, във всеки по-голям хотел и дори в туристическите агенции. Всичко, от което се нуждаете, е чешка шофьорска книжка, а в зависимост от сезона и вида на наетия автомобил ще платите около 20 до 35 евро на ден.

Пътищата около Тенерифе са с добро качество, като магистралите минават по периметъра на острова, а асфалтовите пътища водят високо в планините.

За подробна информация относно цените за наемане на автомобил, трафика на Тенерифе, цените на бензина и други практически въпроси, вижте статията " Наемане на автомобил в Тенерифе".

Автобуси TITSA

За тези, които не желаят да наемат автомобил, има автобусна линия, която може да осигури удобен транспорт из целия Тенерифе.

Автобусът ще ви отведе не само до градовете, но и до плажовете и дори до Националния парк Тейде.

Автобусите на Тенерифе са модерни, климатизирани, системата е ясна, а маршрутите до населените и туристическите райони са много чести.

Автобусните услуги се предоставят от един-единствен превозвач - Titsa, както междуградски, така и обществен транспорт във всеки от по-големите градове.

 • Цялата информация можете да намерите на уебсайта titsa.com

Билети - цени и къде да ги закупите

Билетите са валидни за всички автобуси на Titsa, както и за трамвая, който свързва Санта Крус де Тенерифе с Ла Лагуна.

Цените на билетите са ниски и има няколко варианта за закупуване. Ето някои примери за най-често използваните билети.

 • 24-часов билет - валиден за всички автобусни и трамвайни връзки на целия остров: 10 eur (+ 2 евро за карта, но можете да зареждате и други билети)
 • 7-дневен билет - валиден за всички автобусни и трамвайни връзки на целия остров в продължение на 7 календарни дни: 50 eur (+ 2 евро за карта, но можете да зареждате други билети)
 • 1 пътуване - Санта Круз де Тенерифе - валиден само за едно пътуване, без прекачвания: 1,25 eur
 • 1 пътуване в района на Санта Крус - валидно за пътуване до плажа Тереситас, Ла Лагуна или летище Норте (TFN), например: 1,45 eur

Друга възможност е картата Ten+ Wallet, която може да се ползва от няколко пътници. Закупуването ѝ също струва 2 евро (след това можете да заредите произволен брой други билети със същата карта), а когато я закупите, получавате кредит от 10 до 99 евро. Той се приспада в зависимост от изминатото разстояние и цената на билета е с около 20 % по-ниска, отколкото ако си купите отделни билети. Този билет е подходящ, ако пътувате с няколко души на по-кратки разстояния.

За междуградските връзки цените на индивидуалните билети се изчисляват в зависимост от изминатото разстояние, например:

 • Санта Крус де Тенерифе - Пуерто де ла Крус: 5,25 eur
 • Санта Круз де Тенерифе - Лос Кристианос: 9 eur
 • Санта Крус де Тенерифе - летище Тенерифе Сур (TFS): 9,35 eur
 • Лос Кристианос - Коста Адехе: 1,45 eur
 • Пуерто де ла Круз - Ла Оротава: 1,45 eur
 • Пуерто де ла Крус - Кабинков лифт Тейде: 6,20 eur
 • Коста Адехе - Кабинков лифт Тейде: 8,05 eur
 • За разбивка на цените по всички маршрути вижте уебсайта titsa.com

Ако ще бъдете на острова без кола под наем, определено си струва да си купите 7-дневен пропуск. Първо, ще спестите пари и второ, няма да ви се налага да плащате билети всеки път, когато отидете.

Къде да купите билети?

Има няколко начина за закупуване на автобусни билети.

Най-евтиният и най-лесният от тях е да изтеглите приложението ten+ móvil (Google Play / App Store) на мобилния си телефон, чрез което можете да си купите всякакъв вид билети с изключение на ten+ Wallet. В случай на многодневни билети това спестява 2 евро при закупуването на картата.

Друга възможност е да закупите билет от павилион на големите автогари или от автомат, но такива има само на спирките на двете летища на Тенерифе, а също и на всички трамвайни спирки в Санта Крус и Ла Лагуна.

Последният вариант е да си купите билет от шофьора, но той продава само билети за еднократно пътуване, а не карти за презареждане или 24-часови или 7-дневни билети. Плащането може да се извърши само в брой до максимум 10 евро.

За повече информация относно транспорта до летището вж:

С трамвай

Най-големият град Санта Крус де Тенерифе се обслужва от отделна трамвайна система за обществен транспорт. Два маршрута пресичат града от запад на изток и от север на юг, като линията Т1 продължава до Ла Лагуна. Билети могат да се купят от автомат на спирката, като едно пътуване струва 1,10 евро, а всички горепосочени многодневни билети или картата "10+ Портфейл" са валидни и тук.

Официална информация можете да намерите на metrotenerife.com.

Такси

Във всички големи градове на всеки ъгъл ще намерите официални бели таксита, които са надеждни и безпроблемни. Таксиметровият апарат винаги е включен и почти няма да срещнете случаи на несправедливо отношение към чужденци от страна на таксиметровите шофьори. Началната тарифа е около 3,20 евро, а по-нататък плащате около 1,10 евро на километър. През нощта тарифите винаги са с около 5% по-високи.

В Тенерифе все още не работят нито Bolt, нито Uber.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.