Транспорт от летище Прага

Карловият мост в Прага

Понастоящем летището е свързано с центъра на града само с автобус или такси. За да стигнете до центъра на града с обществен транспорт, винаги трябва да използвате комбинация от автобус и метро.

10-те най-добри хотела в центъра на Прага

Автобуси и тролейбуси до центъра на града

До летището се движат само автобуси и тролейбуси на Пражката транспортна компания, които са част от единната транспортна система в Прага.

Те винаги спират на двата терминала на първия етаж.

Разписания и търсене на връзки можете да намерите на официалния уебсайт на Пражката транспортна компания: pid.cz/en

Маршрут Крайна спирка Връзка с метрото Време за пътуване до центъра Цени на билетите
59 Nádraží Veleslavín A (зелена линия) 30 до 40 минути 40 крони
100 Zličín B (жълта линия) 45 до 50 минути 40 крони
191 Anděl (Na Knížecí) B (жълта линия) 60 до 70 минути 40 крони
AE Главна железопътна гара C (червена линия) 45 до 50 минути 100 крони

Билети: цени и къде да закупите

За всички линии на обществения транспорт (59, 100 и 191), които пътуват до летището, можете да използвате обикновени билети за Прага без специални доплащания.

Билетите могат да бъдат закупени чрез мобилното приложение Lítačka или от жълтите автомати директно на автобусните спирки, където можете да платите в брой или с карта.

Билети могат да бъдат закупени и вътре в автобуса на оранжев автомат, където можете да платите само с карта. Шофьорът не продава билети.

Трябва да валидирате билета си от машината на автобусната спирка в жълтата машина на перона или вътре в автобуса. Не валидирайте повторно билета при смяна на автобуса. Билетите, закупени вътре в автобуса, вече не се валидират.

Всички билети са преносими и можете да организирате произволен брой пътувания с автобус, метро, трамвай и влак в рамките на Прага.

90 минути 40 крони
30 минути 30 крони
24 часа 120 корони
72 часа 330 крони

Деца на възраст до 6 години и възрастни хора над 70 години пътуват безплатно.

Маршрут 59 (до зелената линия на метро А)

Тролейбус номер 59 е най-бързата връзка до центъра на града. До март 2024 г. тази линия се обслужва от редовни автобуси и е известна като 119. Тролейбус 59, който изпълнява част от маршрута като обикновен автобус, следва същия маршрут като бившата линия 119.

За 17 минути линия 59 ще ви отведе до метростанцията на линия А "Nádraží Veleslavín", откъдето можете да стигнете до историческия център за още 8 до 12 минути.

 • Време за пътуванедо центъра (автобус+метро ) - приблизително 30 до 40 минути
 • Честота - от 3 до 10 минути
 • Цена на билета - 40 крони за 90 минути

Последният тролейбус по линия 59 от летището тръгва в 23:32 ч. с връзка с метрото от Nádraží Veleslavín до центъра в 23:55 ч.

Първият тролейбус от Nádraží Veleslavín тръгва в 5:13 ч.

Nádraží Veleslavín е крайната спирка на линия 59, така че не можете да пропуснете изхода.

Маршрут 100 (до жълтата линия на метрото B)

Автобус номер 100 пътува до югозападните покрайнини на Прага до крайната станция на метролиния В "Zličín".

Пътуването до центъра е по-дълго, отколкото комбинацията от автобус 119 и метро А, но ако имате хотел някъде по линията на метрото В, използвайте тази връзка.

 • Време за пътуване до центъра (автобус+метро ) - приблизително 50 минути
 • Честота - 15 до 20 минути
 • Цената на билета - 40 крони за 90 минути

Последният автобус по линия 100 от летището тръгва в 23:16 ч. В Zličín той се свързва с метрото до центъра, което тръгва в 23:40 ч.

Първата връзка от Zličín до летището тръгва в 5:20 ч.

Спирката Zličín е крайната спирка на линия 100, така че не можете да пропуснете изхода.

Маршрут 191

Автобус номер 191 е най-малко подходящ за пътуване до центъра на Прага и обслужва по-скоро служителите на летището, живеещи в околността.

До станцията на жълтата линия на метрото B "Anděl" се стига за 50 минути през Dědina, Petřiny или Strahov.

Честотата на връзките до/от летището е само 30 минути. Повече от две трети от автобусите по пътя от центъра на града свършват в търговския център на около 3 км южно от терминала.

Автобуси AE до централната гара

Има специална автобусна линия директно до централната жп гара, за която не могат да се използват редовни билети за градския транспорт в Прага.

Линията AE (Airport Express ) се движи веднъж на всеки 20 минути и без спиране стига до централната гара за 45-50 минути, в зависимост от трафика. Подробно разписание на линията AE можете да намерите на уебсайта: pid.cz/AE.

Автобусът спира само пред Терминал 1, откъдето можете да стигнете пеша до Терминал 2 за 5 минути.

По линията AE се прилага специална тарифа от 4 евро и не могат да се използват обикновени билети за градския транспорт в Прага. Можете да закупите билет от информационния щанд на "DPP" в залата за пристигащи на Терминал 1 и 2 или от шофьора. Плащането може да се извърши в брой или с карта.

 • Време за пътуване до гарата - 45 до 50 минути
 • Цени на билетите 4 eur
 • Честота - 20 минути

Regiojet до автогара Флоренц

Директни връзки до главната автогара във Флоренция се осигуряват от междуградските автобуси Regiojet.

Билети могат да бъдат закупени за маршрута летище - Флоренция, но също така и от летището с прекачване във Флоренция до други дестинации на Regiojet (Бърно, Йихлава, Виена и др.).

Автобусите тръгват от летището веднъж на час от 7:30 до 19:30 ч., а пътуването до Флоренция отнема около 50 минути.

Билетът струва 100 крони и може да бъде закупен само онлайн чрез сайта regiojet.cz. Автобусната спирка се намира пред хотел Courtyard Marriott на около 100 метра от терминалите.

Нощни автобуси

Специални нощни автобусни и трамвайни линии се движат в Прага от около 23:45 до 5:00 часа. Метрото не се движи през нощта.

Цените на билетите са същите като за дневния транспорт.

Има два нощни автобуса до летището.

 • Маршрут 910 - пътува до центъра (Karlovo náměstí, I. P. Pavlova, Pankrác) с честота 30 минути. Пътуването до централната част на града отнема около 45 минути.
 • Маршрут 907 - пътува до центъра (Площада на републиката, Музея, Централната гара) с честота 30 минути (половината от връзките завършват на Централната гара). Пътуването до централната част на града отнема около 50 минути.

Такси

Такситата са най-бързият директен транспорт до центъра на града и, особено през нощта, са предпочитан вариант. Прага е много сигурен град дори през нощта, но нощният обществен транспорт до летището е продължителен.

Официалният оператор на таксита до летището е UBER. По този начин цената е известна предварително и не може да се говори за нечестност от страна на шофьорите.

Можете да извикате такси чрез мобилното приложение на UBER или на автомата в залата за пристигащи (зоната за получаване на багаж).

Цената на пътуването до центъра на града варира в зависимост от дестинацията и времето на деня. Колкото по-голямо е търсенето на таксита, толкова по-висока е цената.

Обичайната цена до центъра на града е 500 крони от летището.

Regiojet до Карлови Вари

Директната автобусна линия на Regiojet за дълги разстояния Прага - Карлови Вари също спира на летището. Спирката се намира пред хотел Courtyard Marriott на около 100 метра от терминалите.

Автобусите от летището се движат веднъж на час от 8:00 до 20:00 ч., а пътуването до Карлови Вари отнема по-малко от 2 часа.

Билетът струва 189 крони и може да бъде закупен само онлайн чрез сайта regiojet.cz.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.