Трансфер на летище Прага

Карловият мост в Прага

На летище Прага има два терминала, свързани в един комплекс с кратък свързващ коридор. В случай че по погрешка пристигнете на грешния терминал преди излитане, можете да стигнете до правилното място в рамките на 5 минути през вътрешната част.

Евтини хотели в центъра на Прага

Напълно отделен от основния летищен комплекс се намира трети терминал, но той се използва само за частни и правителствени полети.

От кой терминал летите?

Терминалите в Прага са разделени в зависимост от дестинациите, към които се насочвате.

  • Терминал 1 - обслужва всички полети до страни извън Шенгенското пространство
  • Терминал 2 - обслужва всички полети до страните от Шенгенското пространство
  • Терминал 3 - използва се само за VIP и правителствени полети

Ако дестинацията ви е извън Шенгенското пространство, но правите връзка в страна от Шенгенското пространство, ще бъдете регистрирани на Терминал 2.

Сигурност и паспортен контрол

НаТерминал 1 има централен паспортен контрол, след който веднага ще попаднете в общата транзитна зона за всички полети извън Шенгенското пространство.

Всеки изход за заминаване има собствен пункт за проверка на сигурността, отвъд който няма други услуги освен тоалетни.

При пристигането си на Терминал 1 се подгответе за често много дълги и зле организирани опашки на паспортния контрол. Ако сте гражданин на ЕС, можете да преминете през автоматизираните и много по-бързи гишета. На тези автоматични гишета може да се извади само паспорт, но не и лична карта.

НаТерминал 2 има централен пункт за проверка на сигурността, който преминава в обща зона за всички полети в Шенген. Там няма паспортен контрол.

Трансфер между полетите

Летището в Прага е много добре пригодено за полети с прекачване. Ако имате гарантиран трансфер (закупен с един билет) или пътувате само с ръчен багаж, изобщо не е необходимо да напускате транзитната зона.

Трансферът е добре обозначен и реално отнема не повече от 15 минути от депланирането до качването на свързващия полет.

  • Шенген -> Шенген: оставате на Терминал 2 и слизате от самолета направо в зоната за заминаване. Не преминавате през никакви проверки.
  • Шенген -> Нешънъл джиографик и обратно: преминавате през кратък свързващ коридор от Терминал 2 към Терминал 1 (около 150 метра). Извършват се паспортни проверки и проверки за сигурност.
  • Без шенгенски статут -> без шенгенски статут: оставате на Терминал 1 и излизате от самолета директно в зоната на изхода за заминаване. Преминавате през проверката за сигурност.

Карта на терминала

За обзорна карта на цялото летище, моля, посетете официалния уебсайт: prg.aero/mapa-letiste

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.