Транспорт от летище Лисабон

Лисабон

Всички спирки на обществения транспорт се намират пред Терминал 1. За да стигнете до Терминал 2, трябва да използвате безплатния автобус, който се движи на всеки 10 минути от Терминал 1.

За подробна информация относно пътуването в Лисабон, цените на билетите и картата Navegante, вижте пътеводителя за Лисабон.

Метро до центъра на града

Червената линия на метрото е най-бързият транспорт до центъра на града. Червената линия стига например до главната жп и автогара Ориенте.

Официална информация за метрото в Лисабон можете да намерите на следния адрес: metrolisboa.pt/en

10-те най-добри хотела в Лисабон

За да стигнете до историческия център, трябва да се прекачите:

 • На станция Аламеда на зелената линия.
 • На станция Сао Себастиао се качете на синята линия.

Цената на билета е 1,80 eur, а за целия ден - 6,80 eur за метрото и Carris (автобуси + трамваи).

Към цената трябва да добавите първоначалните 0,50 eur за карта Navegante, която след това можете да използвате за зареждане на други билети по желание. В случай че купувате само един билет за 1,80 eur, можете да платите със собствената си кредитна карта, като я прикрепите към турникета.

Билетът за 1,80 евро е валиден за 60 минути и може да се използва за произволен брой прекачвания до други линии на метрото, автобуси и трамваи (не важи за исторически трамваи). По същия начин дневният билет може да се използва за метрото, трамваите и автобусите.

Недостатъкът на метрото е, че започва да се движи едва в 6:30 ч. и приключва около 1:00 ч. сутринта. За ранно заминаване от летището използвайте нощните автобуси или останете да нощувате в хотел в близост до терминала.

 • Време за пътуване до Rossio: 33 минути (включително прекачване на зелена линия)
 • Тарифи: 1,80 eur / 60 минути
 • Честота: 6 до 10 минути
 • Последно метро до центъра - 0:51 ч.
 • Първо метро от станция Alameda - 6:33 ч.

Автобуси

За по-бавното обслужване, но в повече посоки, се грижат автобусите на градския транспорт. Официален уебсайт за автобуси, трамваи и фериботи: carris.pt/en.

Линиите 744 и 783 ще ви отведат до центъра без прекачване, но пътуването ще ви отнеме поне 40 минути.

 • Линия 744 - пътува до станция Restauradores в историческия център
 • Линия 783 - завършва близо до площад Маркес де Помбал, не отива директно до историческия център
 • Маршрути 705 и 722 - завършват в близост до метростанция Areeiro (зелена линия), не водят директно до историческия център

Тарифите са еднакви за всички видове транспорт. Можете да се прехвърляте свободно и тя важи за автобусите, метрото и трамваите на Carris (не за историческите).

 • 60 минути - 1,80 eur
 • 24 часа - 6,80 eur

Автоматът за билети не се намира директно на автобусната спирка, а трябва да слезете във фоайето на метрото.

Ако хванете автобуса и не успеете да закупите билет от автомата, билет за еднократно пътуване (непрехвърляем) може да бъде закупен от шофьора за 2,10 eur, само в брой.

Дори ежедневните автобусни маршрути започват да се движат едва около 6:30 ч. сутринта. Двете линии са с интервал от около 10-12 минути в делничните дни, а през уикендите само линия 783 се движи с интервал от около 20-30 минути. До околните квартали можете да стигнете и с линии 705 и 722.

Нощен транспорт

През нощта автобусна линия 208 ви отвежда от центъра (Cais do Sodre) и гара Oriente.

Тарифите са същите като за дневните линии, които се движат от 0:30 до 5:30 ч. на всеки 30 до 60 минути, а пътуването до летището отнема около 30 минути.

За карта и подробно разписание, моля, посетете: carris.pt/208

Карта на линиите

Такси

Обикновените таксита струват около 15 евро до центъра на площад Росио.

Значително по-ниски цени се предлагат от приложенията Bolt и Uber, които са много популярни в Лисабон. Пътуването с Uber или Bolt до площад Росио струва между 8 и 12 евро, в зависимост от времето на деня.

Наемете кола

Ако летището в Лисабон ви служи като отправна точка за пътуване из вътрешността на Португалия, тогава наемането на автомобил определено е най-добрият вариант. На летището има десетки компании за коли под наем, чиито цени могат да бъдат ясно сравнени и след това резервирани, например на уебсайта rentalcars.com.

Цените варират от 50 eur до 200 eur на седмица, в зависимост от размера на автомобила или избраната от вас компания за наемане.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.