Транспорт от летище Амстердам

Амстердам

До летище Schiphol се стига с железопътен транспорт от цяла Нидерландия, но има и много автобусни линии до центъра на Амстердам и неговите предградия. Амстердам е едно от най-достъпните летища в Европа.

Евтини хотели в центъра на Амстердам

Влак или автобус?

Влакът е най-бързият вариант за придвижване от летището до центъра на Амстердам (гара Centraal) и южната част на града (Zuid). Той е и най-евтиният вид транспорт за единични пътувания, като билет, закупен онлайн, струва 4,90 евро.

Автобус 369 е най-евтиният, тъй като е единствената услуга на летището, обслужвана от GVB. Има 24-часов билет за трамваите, метрото и автобусите на GVB в Амстердам за 9 eur и 60-минутен билет за трансфер за 3,40 eur.

Използвайте автобус 397 за бързо пътуване до музейния квартал "Museumsplein". Цената на трансферния билет за 90 минути е 6,50 eur

Дестинация Време за пътуване Цена Честота
Влак Centraal, Sloterdijk, Zuid 17 минути 4,90 eur 4-10 минути
Автобус 397 Museumsplein, Elandsgracht 38 минути 6,50 eur 5-8 минути
Автобус 369 Sloterdijk 37 минути 3,40 eur 8-10 минути
Автобус 300 Bijlmer Arena, Хаарлем 30 минути 6,50 eur 8-10 минути

Влак (Амстердам)

Гарата се намира непосредствено под терминала, дори не е необходимо да излизате извън залата за пристигащи, а просто да се спуснете с ескалатора до перона.

Връзката е много честа (приблизително веднъж на всеки 4 до 10 минути). От летището можете да стигнете до гара Centraal за 15 минути.

Билети за влак

Закупете билета си от жълтите автомати пред входа на метростанцията и го маркирайте безконтактно на турникетите, преди да влезете в перона. Отпечатването на хартиен билет на място струва 4,90 евро + 1 евро.

Цената на билета за южната станция на Амстердам Zuid е 3,30 eur.

По-удобно е да закупите билет онлайн на уебсайта на Нидерландските железници ns.nl или чрез мобилно приложение (вж. ns.nl/ns-app), където таксата от 1 евро за хартиен билет отпада.

Билетът може да се използва за всеки влак във всеки календарен ден, включително за всички влакове на дълги разстояния между летището и Амстердам.

Във влаковете може да се използва 24-часовият (2- и 3-дневен) билет за обществен транспорт "Amsterdam Travel Ticket" (вж: ns.nl/amsterdam-travel-ticket) за 18 евро (или 24 евро за 2 дни и 30 евро за 3 дни).

Не можете обаче да използвате 24-часовия билет за 9 евро, който е валиден само за пътуване с трамвай, метро и автобус в рамките на транспортната компания GVB. Те са валидни само за автобус 369 (вж. информацията по-долу).

 • Време за пътуване Centraal - 14-17 минути
 • Честота - 4-10 минути
 • Тарифи - 4 ,90 eur на станция Centraal, 3,30 eur на станция Zuid
 • Първи връзки от гара Centraal - 3:46, 4:46, 5:15, 5:31
 • Първи връзки от гара Zuid - 5:37, 6:11
 • Последни връзки от летището - 0:32, 1:11, 2:03

Експресен автобус 397

Експресният автобус 397 от летище Амстердам (уебсайт на превозвача: Connexxion.nl), който се движи покрай музея "Ван Гог" или " Райксмузеум", е удобен за придвижване до историческия център без прекачване.

Той обаче има няколко спирки по пътя на различни места. Подробният маршрут е показан на картата по-долу.

Еднопосочният билет струва 6,50 евро и е валиден за 90 минути, като включва прекачвания на трамваи, метро и други автобуси в Амстердам.

Билетът може да бъде закупен по няколко начина:

 • Онлайн на уебсайта terravision.com
 • Със собствена безконтактна карта, като я прикрепите към четеца в автобуса (при всяко качване и слизане).
 • На билетната кабина пред терминала (плащане само с карта)

На уебсайта на Terravision има само две дестинации за избор в центъра "Leidseplein" и "Museumsplein", но можете да слезете/настанете на всяка спирка по маршрута: цената е винаги една и съща. По същия начин можете да използвате всяка връзка, а не само тази, която е посочена в билета.

По линия 397 може да се използва и 24-часов билет "Amsterdam Travel Ticket" за 18 евро (или 2- и 3-дневни билети), но не може да се използва 24-часовият билет на транспортната компания GVB за 9 евро. Автобусът тръгва от перони B15-19.

Линия 397 се движи 24 часа в денонощието, но през нощта се обозначава като линия N97.

 • Време за пътуване Museumsplein - 38 минути
 • Честота - 5-8 минути (60 минути през нощта)
 • Цени на билетите - 6,50 eur
 • Първи и последни връзки - линията работи 24 часа
 • Разписание: connexxion.nl/amsterdam-airport-express

Автобус 369

Най-евтиният начин да стигнете дотам е с автобусна линия 369 до гара Слотердайк, където можете да се прекачите на трамвай в посока центъра.

Билетът за този автобус струва 3,40 eur (60 минути с прекачване) и, за разлика от влака или автобус 397, можете да използвате и 24-часов билет GVB за 9 eur. Можете да закупите и 48-часов билет за 15 eur или 72-часов билет за 21 eur.

Тези билети са валидни за всички сини и бели градски автобуси, трамваи и метро на GVB. Те не са валидни за влакове и автобуси, които не са на GVB.

Билети за GVB на летището не могат да бъдат закупени от нито един билетен автомат, а само чрез мобилното приложение. Можете също така да платите 60-минутната тарифа в автобуса със собствената си безконтактна карта, като я прикрепите към четеца при качване и слизане.

В Амстердам няма дневни лимити за безконтактни плащания, така че ако искате да използвате 24-часовата тарифа за 9 евро, трябва да направите покупка само чрез мобилното приложение GVB.

Автобусът 369 до гара Слотердайк пътува за по-малко от 40 минути, където можете да се прекачите на трамвай 19 за още 30 минути до центъра на града или да вземете по-дълго пътуване с метрото.

 • Време за пътуване до Слотердайк - 37 минути
 • Честота - 8-10 минути
 • Цени на билетите - 3,40 eur
 • Първа връзка от гара Слотердайк - 4:40 ч. (4:45 ч. през почивните и празничните дни)
 • Последна връзка от летището - 0:47 ч.
 • Разписание: reisinfo.gvb.nl/369

Автобус 341

Веднъж на всеки 15 минути автобус 341 пътува от същата спирка, от която се движи и експресната линия 397 до гара Amsterdam Zuid в южната част на Амстердам.

Линията се обслужва от Connexion и поради това евтините билети на транспортната компания GVB не могат да се използват и тук.

Пътуването до гара Zuid ще струва 6,50 eur (с прекачване за 90 минути) и следователно е по-скъпо от пътуването с влак.

Автобус 300

Автобус 300 осигурява бърза връзка с най-южната част на съвременен Амстердам около гара Bijlmer ArenA, както и с Хаарлем.

Важат същите билети като за линия 397, т.е. за 6,50 eur за 90 минути, с възможност за прекачване на трамваи, метро и други автобуси в Амстердам и Харлем.

Закупувате билета си, като прикрепите собствената си карта към четеца вътре в автобуса на всяко място за качване и слизане или на билетната кабина на автобусната спирка.

Местни автобуси

За транспорт до различни части на Амстердам можете да използвате и местните автобуси 186, 187, 194 и 310, които спират на няколко места.

Линия 185 пътува само до съдебния комплекс в близост до летището, докато останалите автобуси отиват до близките населени места извън Амстердам. Билетите за тези автобуси могат да бъдат закупени на цени от 3,40 eur до около 6,50 eur в зависимост от разстоянието и превозвача.

За да намерите връзки в околните общини или до конкретни спирки, посетете например 9292.nl/en.

С велосипед

Колоезденето е изключително популярно в Нидерландия, а отделни велоалеи пресичат не само Амстердам, но и цялата страна.

Ясно обозначени велоалеи ще ви отведат дори до летището. В непосредствена близост до терминала има няколко станции за споделяне на велосипеди Donkey Republic.

За да ги използвате, трябва да изтеглите мобилното приложение. Цената за 30-минутно каране е 1 евро, а до пълния център на Амстердам се стига за около 45-60 минути (14 км) по равен път, вижте картата на маршрута.

Влакове до Ротердам, Хага и цяла Нидерландия

На летището се намира една от най-натоварените жп гари в Нидерландия, от която се движат влакове до всички части на страната и до съседните държави. Например влакът до Ротердам отнема по-малко от половин час и струва 14,50 евро, а до Ден Хааг може да се стигне за 40 минути и струва 9,80 евро.

Разписанието на влаковете можете да намерите на уебсайта на холандските железници ns.nl. Можете също така да използвате мобилното приложение за закупуване на билети.

Такси, Uber, Bolt

Официалната стоянка за таксита е ясно обозначена и се намира точно пред главния изход.

Актуалните тарифи са обявени, а шофьорите карат стриктно според брояча. Можете да платите само с карта, а пътуването до центъра на Амстердам струва около 60 евро.

Избягвайте предложенията на фалшиви таксиметрови шофьори, които стоят с жълти табели и крещят силно "такси".

За по-евтина услуга мобилните приложения Uber или Bolt предлагат пътуване до гара Centraal от 45 eur.

Местоположението на колите, използващи мобилните приложения, е на около 200 метра от главния вход на терминала зад хотел Sheraton.

До Keukenhof

От летището има директна автобусна линия номер 858 до цветния парк Keukenhof. Можете да закупите комбиниран двупосочен автобусен билет, който включва и вход за парка, за 25 евро. Пътуването отнема около 20 минути.

Намерете практическа информация за цветния парк Keukenhof в нашия пътеводител.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.