Планината Гелерт

Citadella на хълма Gellert

Планината Гелерт (на унгарски: Gellért-hégy) е залесен връх, издигащ се на 235 метра в района на Буда.

Външният му вид и значение донякъде напомнят на пражкия Петржин, с тази разлика, че до планината няма въжени линии, а вместо наблюдателна кула на върха има голяма военна цитадела, от чиято тераса се открива прекрасна гледка към Дунав и пещенската част на града.

Резервирайте хотел с гледка

Гледката от цитаделата и Статуята на свободата

Военната цитадела е основната забележителност на планината Гелерт. Тя е построена между 1848 и 1849 г., когато се провежда Унгарската революция срещу управляващите Хабсбурги. На ръба на цитаделата можете да се насладите на една от най-добрите гледки към Будапеща и Дунав от просторна наблюдателна площадка.

Между терасата и цитаделата на 14-метров пиедестал се издига статуята на Свободата с богинята Нике, построена през 1947 г. в чест на победата на Червената армия.

Местоположение и транспорт

Можете да стигнете до върха пеша от крайбрежната улица на Дунав, където е най-близката метростанция Szent Gellért tér, но имайте предвид, че хълмът е наистина стръмен. Можете да се качите на автобус по линия 27 до спирка Búsuló Juhász (Citadella ), откъдето пак трябва да продължите нагоре, но не е толкова стръмно.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Будапеща.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.