Мост Széchenyi lánchíd

Budapest

Верижният мост (Széchenyi Lánchíd), построен през 1849 г., е първата връзка между тогавашните независими градове Буда и Пеща (градовете са обединени през 1872 г.). Мостът е дело на граф Ищван Сечени, който донася парна машина в Унгария и основава Унгарската академия на науките, и е проектиран от британските инженери Уилям и Адам Кларк.

Хотели с изглед към Дунав

Макар че в името му директно присъства думата "верижен", всъщност той е класически висящ мост, но в архитектурно отношение е един от най-красивите в Европа, с размах от 202 метра, като по време на пускането му в експлоатация дори е бил един от най-големите в света. Части от масивните стоманени вериги, тежащи над 5 000 тона, са прикрепени към масивните каменни порти, които представляват най-забележителната черта на моста.

Мостът Сечени е и първият от 8-те модерни моста, които свързват двата града Буда и Пеща, което го прави най-известният мост в Будапеща.

От страната на Буда с моста се свързва тунелът на Буда под Замъчния хълм с неговия великолепен входен портал. Строежът му започва скоро след завършването на моста и е завършен през 1857 г.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Будапеща.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.