Транспорт от летище Варна

България

Летището се намира западно от града, точно до магистрала А2, и от него може да се стигне с кола или автобус до центъра на Варна и курортите.

Автобус Варна и Златни пясъци

Има директна автобусна линия 409 до центъра на Варна (автогара, катедрала) и до курортите Златни пясъци, Свети Константин или Елена.

Линия 409 се обслужва от две различни компании. И двете спират на едни и същи спирки и веднъж по почти идентичен маршрут. Градските автобуси по линия 409 стигат до спирка "Република" в Златописки, докато автобусите на частния превозвач по линия 409 завършват на спирка "Журналист", също в Златописки.

Покажи най-добрите курорти - Zlaté Písky

Закупуването и видовете билети също се различават.

Спирката и за двете линии е идентична и се намира на около 50 метра вдясно от терминала.

Имайте предвид, че на същата спирка спират и автобусите в посока центъра, Златни пясъци и други курорти, както и автобусите, пътуващи към предградието Аксаково. Крайната спирка невинаги е показана на транспаранта, така че винаги се уверявайте, че шофьорът или кондукторът знаят къде отива автобусът.

На път за летището всички автобуси се движат в покрайнините на Аксаково, но не е нужно да се притеснявате, че ще пропуснете спирката си. Автобусите влизат директно в района на летището, така че винаги ще знаете кога да слезете.

Цени и закупуване на билети

Всиньо-белите градски автобуси с надпис "A3 ❤ Варна" на предната част можете да закупите билети по следните начини:

 • В автомата в автобуса, където официално можете да платите с карта, но тази опция често не работи, така че е препоръчително винаги да имате пари в брой със себе си.
 • В автомат на автобусните спирки в града (на летището няма автомат).
 • Чрез мобилното приложение Varna Traffic (достъпно в Google Play / App Store), където билетите са по-евтини

Цените на билетите са както следва и са валидни за пътуване до Варна и Златни пясъци:

 • 2 bgn - 60 минути трансфер
 • 1 bgn - 60-минутен трансфер чрез мобилното приложение
 • 2,50 bgn - трансфер за 90 минути
 • 1,50 bgn - 90-минутен трансфер чрез мобилно приложение
 • 4 bgn - през целия ден

Белите, синьо-сивите или бяло-червените автобуси с надпис "ЧЕНСФИЛД" се обслужват от частна компания.

Единственият валиден билет тук е за 2 bgn за едно пътуване. В тези автобуси не е възможно да се прекачвате на други автобуси и не можете да използвате еднодневни билети, билети, закупени от машини на спирката или чрез мобилното приложение.

Маршрут и разписание

Въпреки че картата на маршрута на линия 409 се намира само на уебсайта на "Пътнически превози Варна", т.е. на синьо-белите автобуси, автобусите на ČЕНSFILД се движат по същия маршрут.

Вижте картата на адрес varnatraffic.com/Routes/409.

Разписанията варират в зависимост от превозвача, а кумулативният интервал варира от 10 до 30 минути.

 • Разписание на градските автобуси 409: varnatraffic.com/409
 • Разписание на превозвача ЧЕНСФИЛД 409: chensfild.bg

Времената са приблизителни и е възможно да има закъснения.

 • Първият автобус от центъра (от катедралата) тръгва едва в 6:45 ч. с пристигане на летището в 7:14 ч.
 • Последният автобус от летището тръгва в 23:11 ч.

Резервирайте хотел във Варна

Коли под наем

Ако искате да организирате пътешествие по българското крайбрежие или във вътрешността на страната със спирки на няколко различни места, най-добрият вариант е да наемете кола. Ако отивате тук в разгара на сезона, струва си да резервирате автомобил на най-ниска цена около 2-3 месеца преди пътуването си.

Обичайните цени в разгара на сезона варират от 35 евро на ден за едноседмичен наем, а 4-дневен наем ще ви излезе около 40 евро на ден. Няколко компании за отдаване на автомобили под наем, включително повечето мултинационални, се намират точно в залата за пристигащи.

Най-добрите оферти могат да бъдат сравнени например на уебсайта booking.comкъдето можете директно да резервирате автомобил.

Сравнете цените и резервирайте автомобил

Гишетата за наемане на автомобили се намират в залата за пристигащи.

Таксита

Официалните таксита "Триумф" са на разположение пред сградата на летището по всяко време на денонощието. Можете да си уговорите пътуване на гишето в залата за пристигащи, където служител ще ви осигури безплатно такси.

Плащането е само в брой, а цените са фиксирани:

 • Варна център - 18 лв.
 • Златни пясъци - 42 лв.
 • Албена - 60 лв.
 • Балчик - 75 лв.
 • Обзор - 96 лв.

Във Варна има и приложение Hippo Taxi (достъпно в Google Play / App Store) със същите цени.

Транспорт с туристически агенции

Ако сте закупили екскурзия до България с туристическа агенция (полет + настаняване + трансфер до летището), вземате багажа си и излизате от транзитната зона.

Отдясно и отляво са щандовете на всяка туристическа агенция, където чакат вашите делегати.

Те ще ви насочат към автобус, който ще ви закара директно до хотела ви без допълнително заплащане. Спирката на туристическия автобус се намира на около 50 метра пред терминала.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.