Транспорт от летище Торонто Пиърсън

Toronto

Летище Pearson е свързано с железопътната мрежа и се обслужва от голям брой автобусни линии, които обслужват околните жилищни райони. Разбира се, има и огромна сграда за автомобили под наем, в която се помещават десетки компании за автомобили под наем.

Евтини хотели в Торонто

Коли под наем

Решили сте да пътувате из Канада с кола? Вземете кола под наем направо на летището и пътувайте самостоятелно, без да се притеснявате за разписанията и не толкова натоварения междуградски трафик.

В Торонто има богат избор от компании за коли под наем, които можете да сравните с едно кликване според предпочитанията си, например чрез интернет booking.com.

Цените тук са разумни и едноседмичен наем струва около 345 кад.

Влак UP Express

Влакът "UP Express" е най-бързият транспорт до центъра на Торонто. Влакът се движи с 2 спирки, като ви отвежда до главната гара Union Station в центъра на града. Станцията на летището се намира на 2-рия етаж на Терминал 1.

Ако пристигате на Терминал 3, първо трябва да вземете безплатния автоматичен влак Terminal Link, който ще ви отведе директно до станцията UP Express за 2 минути.

Просто следвайте ясните знаци "Влак до града".

Билети за влак

Можете да закупите билети за влак от автоматите за билети в залите за пристигащи на двата терминала (след като излезете от транзитната зона) или директно на перона на гарата. Когато пътувате от центъра на града, можете да си купите билети и от билетен автомат, преди да влезете на перона. Можете да платите с карта или в брой. Можете също така да закупите билет онлайн на upexpress.com или чрез мобилното приложение.

Стандартният билет струва 12,35 cad и е валиден само за едно пътуване с UP Express, но не и с други транспортни средства в Торонто. Влаковете се движат на всеки четвърт час от 5:30 ч. сутринта до около полунощ. Пътуването до центъра на града отнема 25 минути. Децата под 12 години пътуват безплатно, а пенсионерите над 65 години - за 6,20 cad.

СЪВЕТ: Ако се връщате и до летището с UP Express, струва си да си купите PRESTO Card на автомата за 6 cad (сумата за картата, която не може да се използва за билети), която можете да зареждате директно с всякаква сума. Картата PRESTO може да се използва във всички видове транспорт в Торонто и околностите му. Еднократното пътуване с влак с PRESTO Card струва 9,25 cad, така че картата ще се изплати при пътуването на връщане.

 • Време за пътуване до Union Station: 25 минути
 • Честота: на всеки 15 минути
 • Тарифи: 12,35 cad / 9,25 cad с PRESTO Card
 • Последен влак от летището: 23:27 ч. всеки ден
 • Първи влак от гара Union: 4:55 ч. през делничните дни, 6:00 ч. през уикендите и празниците
 • Официален уебсайт: upexpress.com

Автобус до центъра на града

По-евтина, но значително по-дълга алтернатива са автобусните маршрути. Всички услуги винаги спират на двата терминала, и то само на партерно ниво в близост до етажите за пристигащи. Знаците на спирките са много ясни, а билети за всички автобусни компании могат да бъдат закупени предварително от автоматите в залите за пристигащи на Терминал 1 и 3 (в обществената зона).

Общото време за пътуване до центъра на града, включително прекачването на метрото, ще бъде 60-90 минути в зависимост от избрания маршрут.

Ако пътувате директно до Торонто, използвайте червените и белите автобуси на TTC по линии 52 или 900.

Билетът за трансфер до центъра на града струва 3,35 cad. Можете да използвате и картата PRESTO в автобусите, но в този случай не си струва да плащате, тъй като отстъпката спрямо хартиения билет PRESTO е само 5 цента. Стойността на покупката на PRESTO Card е 6 cad.

Разписания и информация за обществения транспорт можете да намерите на уебсайта на TTC: www.ttc.ca

 • Линията 900 Airport Express се движи до крайната станция на зелената линия 2 Kipling, откъдето можете да вземете метрото до центъра на града. Ако обаче се отправяте директно към центъра, все пак ще трябва да се прехвърлите на станция Spadina на жълтата линия 1 на метрото.
  • Цена на билета PRESTO: 3,35 cad (валиден за 120 минути за произволен брой прекачвания - при прекачване винаги трябва да "пипнете" билета си на четеца/таблото в метрото)
  • Цената на дневния билет PRESTO: 13,50 cad (валиден за целия календарен ден във всички превозни средства на TTC)
  • Честота: 9-10 минути през деня, 20 минути сутрин и през нощта
  • Време за пътуване с автобус до Киплинг / общо време за пътуване до центъра: 17 минути / 50 минути
  • Последен автобус от летището - 1:59 ч., но последното метро от Kipling до центъра се движи в 1:31 ч., така че последният автобус от летището, за да можете да хванете метрото, се движи в 1:05 ч.
  • Първи автобус до летището - 5:32 ч. в делнични дни, 7:40 ч. в неделя (първото метро от станция Spadina тръгва едва в 5:58 ч., 8:12 ч. в неделя)
 • Автобус 52 / 952 се движи по улица Лонг Лорънс до северния край на Торонто, където на станция Лорънс Уест се свързва с жълтата линия 1 на метрото към центъра. Пътуването обаче е продължително и отнема почти час само от летището до станция Lawrence West + още 25 минути с метрото до центъра. Линия 952 е експресна, но все пак пътуването до станция Lawrence West отнема около 40 минути.

  Когато пътувате в посока към летището, можете да използвате само варианта 52А или 952, останалите не пътуват до летището.
  • Цена на билета: същата като за линия 900
  • Честота: 7-10 минути в пиковите часове, 15-20 минути извън пиковите часове
  • Последен автобус от летището - 1:55 ч.
  • Първи автобус до летището от станция Lawrence West - 5:05 ч. сутринта в делнични дни и събота, 4:36 ч. сутринта в неделя

Такси

Официални таксита и споделени услуги като Uber и Bolt са на разположение пред двата терминала по всяко време на денонощието.

Таксите до центъра на Торонто (Union Station) са около 61 канадски долара.

Нощен транспорт

През нощта използвайте само автобусна линия 300, за да стигнете до северния край на центъра на Торонто (Spadina Ave). Тя се движи от около 2:15 ч. до 5:00 ч. сутринта на интервали от около 20 минути. След това в неделя се движи до 7:45 ч., като между 5:00 и 7:40 ч. има интервал от 9-10 минути.

Тарифите са същите като за дневните линии, а пътуването до центъра отнема около 40 минути.

Местни автобуси

Автобусните услуги до близките дестинации са достъпни само за жителите или гостите на местните хотели, но всички те осигуряват собствен безплатен трансфер до хотела/летището.

Подробен списък на всички маршрути и компании можете да намерите на уебсайта на летището: torontopearson.com

Карта на линиите на обществения транспорт

Вижте картата на всички автобусни и влакови линии, обслужващи летище Toronto Pearson YYZ.

Автобуси за дълги разстояния (Ниагарския водопад и др.)

Автобусите на дълги разстояния до много канадски и американски дестинации също спират директно на терминала. Връзките обикновено са по-скъпи, отколкото от центъра на Торонто.

 • Ниагарски водопад - niagaraairbus.com: връзки по заявка, цени от 99 cad
 • Кингстън - flixbus.com, megabus.com: 2-4 пъти дневно, цена от 50 cad
Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.