Транспорт от летище Тирана

Тирана

Летището се обслужва от автобуси от центъра на Тирана и други албански градове.

Коли под наем

Ако се отправяте към Албания с цел да пътувате из страната, наемането на автомобил определено ще бъде най-удобният начин, ако искате да хванете колкото се може повече неща и да не зависите от много специфичния и дълъг междуградски автобусен транспорт.

На летище Тирана работят голям брой компании за отдаване на автомобили под наем - от местни до големи мултинационални компании.

Цените варират значително в зависимост от сезона. През лятото можете да платите 73 евро на ден , а през останалата част от годината от 29 евро.

Автобуси

Ако пътувате с цел градски туризъм или искате да се придвижвате из Албания с местен транспорт, използвайте само автобуси до/от летището.

Станцията за всички автобуси се намира на около 150 метра от изхода на залата за пристигащи. Минавате покрай KFC вдясно и вървите стабилно покрай паркинга до края, където винаги срещу вас има няколко автобуса или микробуса, обикновено с табела с името на дестинацията зад предното стъкло.

До центъра на Тирана

Автобусите до центъра се движат веднъж на час в XX:00 ч. Автобусната линия не е обозначена с никакъв номер, а само с табела с надпис "Летище" или "Тирана". В центъра има спирка за качване на пътници на гърба на Операта. За точното местоположение на автобусната спирка вижте google.com/maps.

Разписания можете да намерите на уебсайта luna.al.

Билетът струва 400 всички и се купува от кондуктора в автобуса. Спокойно се качете в стоящия автобус, винаги ще бъдете насочени към този, който тръгва пръв. След като автобусът потегли, кондукторът минава през автобуса и събира парите. Можете да платите в брой в албански леки (400 евро), в евро (4 евро) или с карта.

Билетът може да бъде закупен и онлайн на уебсайта book.distribusion.com на цена от 4 евро.

  • Време за пътуване: 30 минути
  • Честота: на всеки час, винаги в xx:00 ч.
  • Първа и последна връзка: автобусите се движат 24/7 в двете посоки
  • Цена: 400 всички

Интервалът и часовете са едни и същи през делничните и почивните дни. Автобусът от летището до центъра се движи без спиране на други спирки.

До Дуръс

Директно от летището можете да стигнете и до най-големия крайбрежен град на Албания, наречен Дуръс.

Автобусите обаче се движат само 7 пъти на ден - от летището в 8:00, 9:30, 11:00, 13:00, 15:00, 17:00, 19:00 часа. От Дуръс до летището автобусите се движат в 10:00, 12:00, 14:00, 15:30, 17:00, 19:00, 21:00 ч. Билетът струва 600 лв.

До Влоре

До най-големия албански курорт има директни автобуси/микробуси 6 пъти дневно (подробни часове на сайта на летището). Билетът струва 1 000 лв., а пътуването отнема около 2 часа и четвърт.

Такси

Такситата са най-удобният начин на транспорт, освен ако не сте отседнали точно в центъра, тъй като автобусът от летището не спира никъде по пътя.

В Тирана няма услуги за споделени таксита като Uber или Bolt, но обикновените таксита са в изобилие на летището и в града. Пътуването до центъра на Тирана би трябвало да струва около 2 500 лв.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.