Транспорт от летище Сен Мартен

Air Canada, SXM

Какъв е най-добрият начин да стигнете до терминала на летище Saint Martin? Най-удобният начин да се придвижвате из острова е като наемете кола, което е дори по-евтино, отколкото да ползвате таксита през цялото време.

Транспортът по главните пътища обаче е възможен и с много евтини микробуси, които също пътуват до летището. За подробна информация относно пътуването из острова вижте нашия пътеводител за Сен Мартен.

Намерете цените на хотелите на остров Сен Мартен

Наемете кола

Вземете кола под наем на Сейнт Мартен, ако искате да разгледате плажовете и природните забележителности извън големите градове, до които няма достъп с кола или такси.

Фирмите за коли под наем нямат гишета направо на терминала, но са разположени на главния път от летището към Симпсън Бей. Затова винаги трябва да резервирате автомобила си предварително. В разгара на сезона очаквайте колите под наем да бъдат разпродадени седмици предварително.

Резервирайте кола на летище SXM предварително

Когато резервирате автомобил, препоръчваме ви да попълните номера на полета си. Служителите за наемане на автомобили винаги чакат пред терминала и в случай на закъснение автоматично ще изчакат пристигането ви.

Всички компании за коли под наем осигуряват безплатен транспорт от/до терминала до главните си офиси. Моля, върнете автомобила си поне 3 часа преди заминаването, тъй като на главната улица към летището могат да се образуват бавно движещи се опашки. Въпреки че всички компании за автомобили под наем се намират на 3 км от летището, безплатното пътуване с микробус може да се проточи до над 45 минути.

Микробуси

Микробусите се движат из острова с фиксирани начални и крайни часове.

Спирките са фиксирани, но микробусът ще спре навсякъде по маршрута. За да слезете, извикайте към шофьора "Stop, please". Ако искате да се качите, просто помахайте на преминаващ микробус навсякъде по пътя.

На летището микробусите спират на обозначена спирка на главния път на около 100 метра преди терминала.

Шофирането на микробус не е много удобно, ако пътувате с голям багаж. Ако обаче имате само раница или по-малък куфар, можем да ви препоръчаме пътуване с миниван, особено ако сте отседнали в хотел в близост до маршрута. Таксито ще ви отнеме същото време, а ще платите до 20 пъти по-висока цена.

По-голямата част от микробусите са климатизирани.

Линията Филипсбург-Махо минава покрай летището. Тя е обозначена само с табела за дестинация зад предното стъкло. Линията минава от летището през залива Симпсън и южната част на залива Коул. Тя завършва в центъра на Филипсбург.

От друга страна, линията стига само до известния плажен квартал Махо, който се намира на 1 км.

От летището няма директни автобуси до френския град Мариго и трябва да се направи голямо заобикаляне до залива Углен.

Цени и билети

Тарифите се плащат само в брой при шофьора и струват 1,50 щ.д. Плащайте само в щатски долари, когато слизате от автобуса.

Не е необходимо да разполагате с точната сума, шофьорът ще ви даде и ресто за банкноти с по-висок номинал (препоръчително е обаче да плащате само с банкноти до 20 щатски долара).

Разписание

Микробусите се движат на нередовни интервали от 5-10 минути. Първите микробуси тръгват по маршрута едва около 7:00 ч. сутринта, а последните тръгват около 20:00 ч.

Такси

Такситата са най-добрият избор за транспорт, ако имате голям багаж или не живеете в близост до главния път към Филипсбург и не искате да наемате кола.

Пред терминала има официална стоянка за таксита с диспечери, облечени в жълти тениски.

Приближете се до диспечера, кажете му дестинацията си и ще ви бъде назначен конкретен автомобил.

Преобладаващата част от такситата са микробуси и поради недостига им най-вероятно ще споделяте пътуването с други пътници. Таксиметровият автомобил ще закара всички пътници последователно директно до техните адреси.

Цената не се разделя между пътниците и всеки плаща пълната тарифа. Ако пътувате по двойки, плащате само една тарифа за двойка, а не за човек.

Плащането се извършва само в брой на шофьора на таксито при слизане. Цените са фиксирани и винаги ще ви бъдат съобщени от диспечера. Можете да платите в щатски долари или в евро.

  • Филипсбург - 20 щ.д.
  • Пристанище Филипсбург - 25 щ.д.
  • Маригот - 20 щ.д.
  • Симпсън Бей - 15 щ.д.
  • Коул Бей - 15 щ.д.
  • Dawn Beach / Oyster Pond - 40 щ.д.
  • Гранд Кейс - 45 щ.д.
  • Ориент Бей / Анс Марсел - 50 щ.д.

Лодка до Ангила

На около 150 метра от терминала, използвайте малкия док за бързи лодки, които ще ви отведат директно от летище SXM до британския остров Ангила.

Разходката отнема около 20 минути, а лодките плават 1-2 пъти на час.

Цената на еднопосочния билет е 75 щ.д. и може да се резервира онлайн чрез сайта stmartinbookings.com.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.