Транспорт от летище Букурещ

До летище Отопени се стига с автобусни линии 100 и 442 на градския транспорт.

Въпреки че има влак директно до терминала, автобусът остава по-удобен и много по-чест начин да стигнете до центъра.

Линия Дестинация Време за пътуване Цена Честота
Автобус 100 Piata Unirii 45 минути 3 рона - 90 минути (автобус, трамвай)
5 рона - 120 минути (автобус, трамвай, метро)
12 минути
Влак CFR Букурещ-Север 23 минути 5,50 рона 40 минути
Влак T.F.C. Bucuresti-Nord 23 минути 5,50 рона 7-8 пъти дневно

Автобус

До терминала има две автобусни линии. Тарифата е еднаква за всички автобуси до терминала.

Билети

Билети могат да се купят само от павилиона на автобусната спирка или от автомата за билети, шофьорът не продава билети. В автобусите, обозначени с логото "Visa", можете да платите и със собствената си безконтактна карта.

Класическата тарифа се продава под формата на карта "Mulitpl", която се зарежда с две пътувания. На летището не е възможно да се закупи билет за еднократно пътуване.

Можете да закупите 24-часов билет за 20 руни, валиден за пътуване до летището (автобуси + метро + трамваи). 24-часов билет за 8 руни (автобуси + трамваи) или за 14 руни (метро + автобуси + трамваи) не е валиден за пътуване до летището.

  • 3 рона - трансфер за 90 минути (само автобуси + трамваи)
  • 5 рони - трансфер за 120 минути (автобуси, трамваи, метро)

Ако платите в автобуса, като прикрепите собствената си карта, наистина ще платите само 3 или 5 рони. Ако си купите карта Multipl, винаги ще плащате за два билета, т.е. 6 руни или 10 руни, които след това можете да използвате по всяко време за следващото си пътуване из града или обратно до летището.

Подробна информация за цените на билетите можете да намерите на уебсайта: stbsa.ro.

Линия 100

Най-бързият начин да стигнете до града е с автобусна линия 100, която спира точно пред терминала. Тази линия е била с номер 100, но през декември 2023 г. е преномерирана.

Автобусът пътува директно до историческия център до централния площад "Piata Unirii" и спира на другите важни площади "Piata Victoriei" и "Piata Romana".

От летището автобусът пътува за около 45 минути до крайната спирка "Piata Unirii". Линията е експресна и спира само на избрани спирки.

Търсене на хотели в Букурещ

Разписание и маршрут

Понастоящем има само една обществена автобусна линия до летище Букурещ:

Линия 100 се движи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, с честота около веднъж на 15 минути през деня и веднъж на 30 минути през нощта. През уикендите интервалът се удължава до 20 минути.

Линия 442

Автобусна линия 442 осигурява допълнителни връзки, особено за пътувания до района на летището или до СПА и уелнес центъра Therme в северната част на Букурещ.

Линия 442 не пътува до центъра на Букурещ, а свършва на спирка Piata Presei. По този път няма прекачване на метрото.

Влак

Друг вариант е да вземете влак от гарата точно до терминала.

Влаковете се движат само веднъж на всеки 40 минути. Този вариант обаче е за предпочитане, ако искате да продължите по-нататък с влак в Румъния, тъй като всички влакове приключват на централната гара Букурещ-Север.

Пътуването до централната гара отнема между 21 и 25 минути.

До летището се движат влакове на две компании, като всяка от тях предлага собствени билети.

CFR

Спирките на CFR Călători се движат на интервал от 40 минути през деня и 90 минути през нощта.

Билет за 5,50 рупии може да се закупи от автомата на гарата, а също и във влака от кондуктора с карта. Можете също така да закупите билети предварително онлайн в интернет: bilete.cfrcalatori.ro. Във всички случаи можете да платите в брой или с карта.

Можете да закупите билет за трансфер до всяка точка на Румъния още на летището.

T.F.C.

Връзката между летището и гара Bucurest-Nord се осъществява от частния превозвач T.F.C. с неговите червени влакове.

Jízdenku za 5,50 ron може да се закупи само на борда на влака (може да се плати и с карта) или онлайн на уебсайта на компанията: transferoviarcalatori.ro. Въпреки че цената на билета е еднаква с тази на CFR, превозвачите не си признават взаимно билетите.

Влаковете на T.F.C. се движат с много нередовна честота - около 8 пъти на ден. Подробно разписание можете да намерите на адрес: transferoviarcalatori.ro/en/henri-coanda.

Таксита

Лицензирани таксита се движат до центъра на Букурещ според таксиметровия апарат. Пътуването до централния площад Piata Unirii ще струва около 45 рупии.

Uber също има официално разрешение да пътува до летището и може да предложи малко по-ниски цени между 35 и 40 рупии. След като поръчате през мобилното приложение, обикновено няма да чакате повече от 5 минути.

Коли под наем

Ако тръгвате от летището не към центъра на Букурещ, където автомобилът би бил напълно достатъчен, а към румънската провинция или планините, на терминала има много местни и международни компании за коли под наем.

Цените за седмичен наем варират от 120 евро.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.