Транспорт от летище Болоня

Болоня

Терминалът се обслужва от автоматичен влак от центъра, автобуси на градския транспорт и междуградски линии до други италиански градове.

Връзка Цена Време за пътуване Честота
Marconi Express 12,80 eur
23,30 eur (отиване и връщане)
6 минути 5-10 минути
Автобус Navetta Aeroporto 4 eur + 1,50 eur 35-40 минути 24 минути
Автобуси 81 и 91 1,50 eur 15 минути пеша
27 минути с кола
15 минути

Подробна информация за различните видове транспорт е описана по-долу. Но също така открийте нашия независим градски пътеводител и планирайте пътуването си с нас:

Експрес Маркони

Автоматизираният влак (монорелса), наречен Marconi Express, е основният, най-бърз и удобен начин за транспорт между летището и центъра на Болоня.

Евтини хотели в центъра на Болоня

Перонът се намира на около 70 метра пред терминала и няма как да пропуснете пътя - следвайте зелените табели Marconi Express. Влакът пътува до гара Болоня Централе, откъдето смело можете да продължите към влаковете, пътуващи към Римини, Флоренция, Милано и цяла Италия.

 • Цени на билетите - 12,80 eur / 23,30 eur в двете посоки
 • Време за пътуване - 7 минути
 • Честота - 7 минути през деня, 15 минути рано сутрин и късно вечер
 • Официална информация: marconiexpress.it

Първата връзка от гара Centrale тръгва в 5:40 ч., а последната връзка от летището - в 0:00 ч.

Билетите могат да бъдат закупени по два начина - традиционно на терминалите за самообслужване при получаване на багажа или директно на входа на гарата, или чрез поставяне на платежна карта на турникетите на входа и изхода. Цената на билета ще бъде приспадната автоматично.

Осигурете си допълнително време за обратното пътуване до летището, тъй като капацитетът на влака е около 50 души и може да се наложи да чакате за тръгване в натоварени часове.

Станцията Marconi Express се намира на първия етаж на летището, а стълбището нагоре води директно от изхода на зоната за пристигащи.

На гара Болоня Централе перонът се намира от съвсем другата страна от центъра и сградата на гарата. Трябва да минете през подлеза до самия му край до нивото на Via de' Carracci.

Navetta Aeroporto автобус 944

Директно от терминала до болницата Ospedale Maggiore има и автобусна линия с номер 944, известна като Navetta Aeroporto. От гара Ospedale Maggiore линии 18, 19, 35, 38 и 39 ви отвеждат до историческия център, а линии 35, 38 и 39 - до гарата. Автобуси 38 и 39 са кръгови. Линията 38 е по-бърза по пътя към центъра, а 39 - по пътя от центъра.

Линия 944 пътува от летището до болницата през 10 минути и тръгва на интервал от 20 минути.

По линия Navetta Aeroporto има специална тарифа, като едно пътуване струва 4 eur. За тази линия няма 24-часов билет.

Можете да закупите билета си по следните начини:

 • Със собствената си кредитна карта, като я прикрепите към зеления валидатор в автобуса.
 • чрез мобилното приложение Roger
 • онлайн на уебсайта ticketweb.tper.it
 • В автомат в залата за пристигащи

За онлайн покупка трябва да сканирате QR кода от уебсайта или приложението към зеления валидатор вътре в автобуса. Никъде в града не можете да си купите хартиен билет за 4 евро, когато пътувате до летището.

От гара Ospedale Maggiore вече можете да използвате редовната градска тарифа за 1,50 eur или 24-часов билет за 6 eur. Те не могат да бъдат закупени от автоматите на летището, а само от вестникарските будки в града или чрез приложението Roger.

Първите два сутрешни и последните два вечерни курса на линията Navetta Aeroporto продължават до центъра и до гара Болоня Централе.

Подробна информация за тази линия, включително разписание, можете да намерите на tper.it/navettaaeroporto.

Автобус 54

За да стигнете по-близо до градските линии, можете да се качите на автобус № 54 до спирка Cintra Daziaria / Teatri di Vita (автобуси 13 и 86 в посока центъра) или Birra (автобуси 81 и 91 в посока центъра).

Линия 54 обаче се движи само веднъж на час от 6:45 до 20:20 ч. Можете да използвате еднодневен билет за 6 eur или еднократен билет за 75 минути за 1,50 eur. Тези билети обаче не можете да закупите от автомата за билети на летището, а шофьорът не продава билети.

Затова можете да си купите билет, като просто поставите картата си на зеления четец в автобуса. Билети за всички градски линии на Болоня могат да бъдат закупени и чрез мобилното приложение Roger.

Разписанието е достъпно на уебсайта: tper.it/54.

Спирката на автобус 54 се намира вляво от залата за пристигащи в близост до спирките за междуградските автобуси до други градове.

Градски автобуси от спирка Birra

Автобусите от спирка Birra, намираща се на 1200 метра, осигуряват по-честа и евтина връзка от линия 54.

Можете да стигнете до автобусната спирка Birra пеша по тротоара за 15 минути.

След това от Birra можете да вземете автобуси 81, 81А или 91, 91А (разписания можете да намерите на: www.tper.it/orari). Те се движат на всеки 15 минути до жп гара Болоня Централе и изминават маршрута за 26 минути.

Билетите струват 1,50 eur, когато се купуват от вестникарския магазин Bar Incontro на спирка Birra. За повече пунктове за продажба посетете tper.it/rivendite. Билетът е валиден за 75 минути, считано от маркировката при качване в автобуса. Можете да използвате и 24-часов билет за тези линии срещу 6 eur.

Освен това билетът може да бъде закупен и чрез мобилното приложение Muver (достъпно на: Google Play / App Store).

Нощен транспорт

Автоматичният влак "Макрони експрес" се движи от 5:40 ч. до 24:00 ч. През нощта той се замества от автобусна линия 940 (вж. местоположението на автобусната спирка на гарата) на интервал от 20 минути от 0:10 до 1:30 ч. в посока към летището или от 4:30 до 5:40 ч. в посока към летището.

В 5:00 ч. и 5:20 ч. автобус 944 Navetta Aeroporto също пътува директно до летището от гара Centrale. В посока от летището последните две линии се движат до гарата в 0:15 и 0:45 часа.

Коли под наем

Искате да се отправите на пътешествие из италианската провинция или към близките Апенински планини? В този случай пътуването с кола под наем ще бъде най-добрият вариант.

Много международни и местни компании за коли под наем се намират точно на терминала. Цените за седмица в разгара на сезона започват от 290 евро. Избягвайте компаниите за отдаване под наем Goldcar с лоши отзиви.

Сравнете цените и резервирайте кола

Автобуси до Римини

Летищните автобуси на Shuttle Italy свързват летище Болоня директно с Римини, като спират в Чезена.

Най-евтиният начин за закупуване на билети е чрез уебсайта на компанията: shuttleitalyairport.it

 • Тарифите до Римини - 25 eur в едната посока / 45 eur в двете посоки
 • Време за пътуване до Римини - 90 минути
 • Честота и разписание - приблизително веднъж на всеки 2 часа: shuttleitalyairport.it/timetables

Най-евтината връзка е през гара Болоня Централе (най-евтината от летището с 1 прекачване за 1,50 eur), откъдето влаковете на Trenitalia се движат за 10,80 eur.

Автобусната спирка се намира на около 100 метра вляво от изхода на терминала.

Автобуси до Флоренция

Летището в Болоня има директна връзка с Флоренция чрез автобусите Appennino Shuttle.

Най-евтините билети могат да бъдат закупени от уебсайта на компанията: appenninoshuttle.it

 • Тарифите до Флоренция - 20 eur
 • Време за пътуване до Флоренция - 95 минути
 • Честота и разписание - приблизително веднъж на всеки 2 часа: appenninoshuttle.it

Най-евтината връзка е през гара Болоня Централе (най-евтината от летището с 1 прекачване за 1,50 eur), където влаковете на Trenitalia се движат от 9,45 eur, а бързите влакове - от 14,90 eur.

Автобусната спирка се намира на около 100 метра вляво от изхода от терминала.

Автобус до Ферара

Летището в Болоня има директна връзка с Ферара с автобуси на Bus&Fly.

Най-евтините билети могат да бъдат закупени чрез уебсайта на компанията: ferrarabusandfly.it

 • Тарифите до Ферара - 17 eur
 • Време за пътуване до Ферара - 60 минути
 • Честота и разписание - около 8 пъти дневно: ferrarabusandfly.it/timetable

Най-евтината връзка е през гара Болоня Централе (най-евтината от летището с 1 прекачване за 1,50 eur), където влаковете на Trenitalia се движат от 5,20 eur.

Автобусната спирка се намира на около 100 метра вляво от изхода от терминала.

Такси / Uber

Официалната стоянка за таксита се намира точно пред изхода на залата за пристигащи. Цената се изчислява според таксиметровия апарат и варира между 20 eur и 25 eur в зависимост от дестинацията.

Мобилното приложение Uber също работи в Болоня, но обикновено има на разположение само по-добрите автомобили Uber Black с цени около 30 eur.

стоянката за таксита чрез мобилното приложение се намира на паркинга зад междуградските автогари.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.