Придвижване Стокхолм

Stockholm

Историческият център на Стокхолм може лесно да се разгледа пеша за една сутрин. Известният Гамла Стан обаче не е единственото, което Стокхолм може да предложи, така че особено по време на зимния си престой ще искате да използвате обществения транспорт.

Изберете хотел в центъра на Стокхолм

Стокхолм разполага с метро, автобуси, трамваи, местни влакове, автобуси и лодки. Целият транспорт във и около Стокхолм се осигурява от транспортната компания SL.

За конкретна информация относно цените, разписанията и връзките посетете: www.sl.se.

Билети за обществен транспорт

За да се придвижвате из Стокхолм, ви е необходим само един билет SL, който можете да използвате в метрото, градските влакове, трамваите, автобусите и обществените фериботи. Тя не е валидна само за специалните туристически корабчета.

Тарифи

Можете да закупите няколко вида билети. В рамките на срока на валидност на всеки билет можете да правите колкото искате прекачвания между всички видове транспорт.

Вид билет Валидност Цена (за възрастни) Цена (над 65 г. и под 20 г.)
Еднократно пътуване 75 минути 42 сек 26 сек
Един ден 24 часа 175 сек 110 сек
3 дни 72 часа 350 сек 220 сек
7-дневен От 0:00 ч. на първия ден до 4:30 ч. на втория ден
след 7-дневния период
455 сек 290 сек

Как да купя билет?

Можете да закупите билети по три начина.

Чрез мобилното приложение SL

Най-евтиният и лесен начин е да инсталирате мобилното приложение SL. Не се изисква сложна регистрация.

След като сте закупили билета си, трябва да го активирате с едно кликване и да държите телефона си под ръка, докато пътувате. Билетът се показва под формата на QR код, който трябва да сканирате на турникета при влизане в метрото или на четеца в автобуса.

QR кодът се сканира винаги само при качване в метрото.

Smart Card

Можете да използвате и физически билет под формата на карта. С тази карта можете да презареждате различни билети. В един и същи момент обаче на картата може да има само един билет.

Подобно на телефона си при използване на мобилното приложение, при влизане в метрото или качване в автобус/трамвай винаги трябва да държите картата срещу турникета.

Недостатъкът на картата е допълнителната такса от 20 сек за издаването ѝ.

SL Smart Card може да бъде закупена само на гишетата във всяка метростанция или в будките за вестници Pressbyrån. Никъде не се предлагат машини за продажба на билети.

Плащане със собствена безконтактна карта

В Стокхолм можете да заплащате билети и със собствена карта по същия начин, както със SL Smart Card. Картата винаги е прикрепена към турникет в метрото или към четец в автобуса или трамвая.

Въпреки това можете да използвате собствената си карта само за заплащане на еднократна тарифа за 75 минути на стойност 42 сек.

В Стокхолм, за съжаление, целодневните лимити не работят с тази форма на плащане, както е в много други градове. Ако пътувате много, можете да платите значително повече на ден от 175 sek, което е цената за дневен билет, закупен с мобилното приложение или Smart Card.

Къде мога да платя за билети?

Горепосочените цени са валидни за всички превозни средства на SL в цялата област Стокхолм.

В града няма зони и следователно можете да пътувате извън самия Стокхолм с един билет, тъй като районът на Стокхолм е много по-голям.

Можете да използвате билетите за:

 • Метро
 • Сини и червени автобуси SL
 • Трамваи
 • крайградски влакове "Pendeltåg"
 • влакове Saltsjöbanan и Roslagsbanan
 • Фериботи SL (линии 80, 82, 83, 89)

Билетите не са валидни за следните линии:

 • влакове на дълги разстояния и регионални влакове SJ, Mälartåg и MTRX
 • Туристически лодки

В кои градове/райони са валидни билетите?

С един билет можете да използвате неограничени тарифи в целия район на Стокхолм, така че например можете да отидете до пристанищата Nynäshamn или Kappelskär, Södertälje, Norrtälje, Sigtuna, Solna, Täby, Märsta, Ekerö и много други.

Билетите са валидни и за пътуване до летище Bromma BMA (всички услуги), както и до Arlanda ARN (но само с автобуси 583 и 597 от гара Märsta).

Билетите могат да се използват и за пътуване до някои от най-близките общини извън окръга, като например Bålsta или Gnesta.

Къде билетите вече не са валидни?

Някои влакови и автобусни линии на SL се движат и извън Стокхолм и там трябва да си купите допълнителен билет от последната спирка в окръг Стокхолм.

Например, не можете да пътувате до следните градове с билет.

Билетите не са валидни за пътуване до Skavsta NYO или Västerås VST.

Търсачки за връзка

Кои са най-добрите уебсайтове за търсене на връзки между спирките в Стокхолм?

Най-добрият начин да намерите всички връзки за метрото, местните влакове, трамваите и лодките по линии 80-89 е да използвате официалния уебсайт на транспортната компания.

Можете да намерите връзките за частните фериботи директно на техния уебсайт, вижте връзките по-долу в раздела "Лодки и фериботи".

Актуални връзки и часове на тръгване за всички видове транспорт (включително частни фериботи) в Стокхолм се предоставят добре и от google.com/maps.

10-те най-добри хотела в Стокхолм

Метро

Метрото в Стокхолм има три основни линии, които в краищата си се разделят на допълнителни разклонения.

Метрото в Стокхолм е не само средство за транспорт, но и една от основните туристически атракции, благодарение на изключително интересния дизайн на станциите.

Подробна информация за това как се използват билети за метрото, къде можете да намерите карти на линиите или къде са най-красивите станции, вижте в отделната глава Метрото в Стокхолм.

Влаковете Pendeltåg и местната железница

Бързият транспорт през центъра от север на юг и до предградията на Стокхолм се осигурява от градските и крайградските влакове.

Билетите за градски транспорт SL са валидни за следните влакове за цялата им дължина:

 • Pendeltåg - линии 40, 41, 42, 43, 44, 48
  • За линия 40 в северната ѝ част билетът е валиден само след гара "Upplands Väsby". По-нататък до гарите Arlanda C, Knivsta и Uppsala C трябва да се закупят допълнителни билети.
 • Местна железница Roslagsbanan - линии 27, 28, 29
 • Местна железница Saltsjöbanan - линии 25, 26

Не препоръчваме да използвате влаковете твърде често за придвижване из центъра, тъй като станция Pendeltåg е дълбоко под земята и е по-бързо да се ползва обикновеното метро. От друга страна, ако се отправяте към покрайнините на Стокхолм, влаковете определено са най-добрият вариант.

Честотата на влаковете по основните линии е между 8 и 15 минути, а в покрайнините - максимум 30 минути.

Обикновено влаковете се движат от около 5:30 до 0:00 часа, а по основните маршрути - до 1:00 часа.

Подробно разписание на влаковете и местните железници можете да намерите на уебсайта: sl.linjetidtabeller.se.

Как да използвате билетите?

Ако пътувате с влаковете Pendeltåg, влизате във всяка станция през турникети, точно както в метрото. За да отворите турникета, трябва да приложите QR код от мобилния си билет, собствената си платежна карта или SL Smart Card.

По местните линии Roslagsbanan и Saltsjöbanan няма турникети. На пероните има четци, където се активират единични билети (за Smart Card или при плащане със собствена безконтактна карта). Ако имате билет за еднократна употреба чрез мобилното приложение, просто го активирайте чрез приложението и не е необходимо да зареждате QR кода никъде.

Ако имате еднодневни или многодневни билети, не е необходимо да ги прикрепяте към четеца и просто ги показвате на контрольора във влака.

Трамваи

В момента Стокхолм разполага с 5 трамвайни линии, които не са свързани помежду си. Всички те обаче са част от системата на обществения транспорт и можете да използвате обикновени билети за всички линии.

 • Линия 7 "Spårväg City" - ще ви отведе от централната гара Centralen до популярния остров Djurgården за 8 минути, трамваите се движат на всеки 8-10 минути
 • Линия 12 "Nockebybanan" - тази линия стига до жилищния квартал Nockeby и не се използва много добре от туристическа гледна точка
 • Линия 21 "Lidingöbanan" - тази линия минава от метростанция Ropsten до остров Lidingö, където има смесени жилищни райони, хубави нови жилищни комплекси с паркове и алеи около морето
 • Линия 30 "Tvärbanan" - най-дългият маршрут, който минава от станция Solna около западния край на Стокхолм и на юг до Globen
 • Линия 31 "Tvärbanan" - свързва основния маршрут на линия 30 с летище Бромма

Трамваите се движат от около 5:30 ч. до 0:30 ч., като през почивните дни обслужването започва между 6:00 ч. и 6:30 ч.

Разписанията на всички трамвайни линии можете да намерите на този линк: sl.linjetidtabeller.se.

Как да използвате билетите?

Винаги прикрепяйте SL Smart Card или собствената си безконтактна карта към четеца на трамвайната спирка.

Ако използвате мобилното приложение, активирате билета, като кликнете върху него в приложението, и вече не прикрепяте QR кода към никой четец.

Транспортни карти

Метрото, влаковете и трамваите са най-ясните и най-използваните транспортни средства в Стокхолм, затова сме подготвили специална карта на всички линии.

Пълните карти, включващи всички автобусни линии, са достъпни само на шведската езикова версия на официалния уебсайт: sl.se/reseplanering/kartor.

Лодки и фериботи

Транспортът с лодки в Стокхолм е не само много популярен сред туристите, но и практичен начин на придвижване за местните жители. Той често значително съкращава пътуването между островите и през заливите, а от лодките се откриват красиви гледки към града, а по-далеч от центъра - към скандинавската природа.

Обществени фериботи SL

Местната транспортна компания управлява няколко корабни линии, за които навсякъде важат редовни билети за обществен транспорт.

Най-използваните маршрути се движат точно в центъра на Стокхолм.

 • Линия 80 - движи се от кея Ниброплан до остров Дюргорден и след това продължава през няколко спирки до метростанция Ропстен. Този маршрут е много натоварен и се движи на всеки 15 минути. От станция Ropsten избрани линии продължават на североизток.
 • Линия 82 - къса линия, която свързва Гамла Стан (пристанище Слюсен) с островите Дюргорден и Скепсхолмен. Тя пътува веднъж на всеки 15 минути.

Разписанията на всички фериботни линии на SL можете да намерите на уебсайта: sl.linjetidtabeller.se.

Някои кейове в покрайнините на Стокхолм са оборудвани със специални помощни средства за повикване на лодка. Трябва да прехвърлите лост върху знак или може би огледало доста по-рано (поне 2-3 минути преди акостирането на лодката), за да знае екипажът на лодката, че някой иска да се качи.

Когато се качите на кораба, обслужващият персонал ще използва преносим четец, за да прочете билета ви или QR кода от мобилно приложение. Можете също така да си купите еднократен билет на борда, като използвате безконтактна карта.

На фериботите от линии 80, 82, 83, 84 и 89 са валидни обикновени билети, включително еднодневни или многодневни билети.

Частни и туристически фериботи

Обществената фериботна мрежа се допълва и от частни фериботни компании с много маршрути.

За тях обаче не важат редовните билети за обществен транспорт, а трябва да заплатите отделна тарифа за съответния маршрут. Винаги можете да платите само с карта при оператора, а цената се изчислява според разстоянието.

Waxholmsbolaget

Тази компания управлява широка мрежа от линии от центъра до всички населени острови на изток, север и юг от Стокхолм.

Цените на билетите се изчисляват според разстоянието. Най-ниската тарифа е 61 сек, а най-високата - 186 сек. Тук не се продават еднодневни билети.

Фериботите по определени линии обикновено се движат само 2-3 пъти на ден, а много линии изобщо не се движат през зимата.

Stromma

Stromma обслужва изключително туристически линии по няколко редовни маршрута от центъра на Стокхолм.

 • Klara Mälarstrand - Drottningholm
  • 1-2 пъти дневно (само през лятото)
  • 225 сек. в едната посока / 325 сек. в двете посоки
  • stromma.com/drottningholm-palace
 • Strandvägen - Ваксхолм
  • 1 път дневно през зимата, до 2 пъти дневно през лятото
  • 235 сек в едната посока / 380 сек в двете посоки
  • stromma.com/vaxholm
 • Strandvägen - Vaxholm - Grinda - Sandhamn
  • 1-2 пъти дневно, плаване само през лятото
  • 240 сек. до Сандхамн (отиване и връщане без намаление)
  • 175 сек. до Ваксхолм (по-бавна лодка от горната)
  • stromma.com/kastell
 • Strandvägen - Nacka Strand - Fjäderholmarna

Zeam

Този ферибот се движи само по 3-минутна линия и свързва два оживени кея.

Фериботите тръгват веднъж на всеки 10 минути от 7:00 до 20:40 ч. През уикендите те започват в 9:00 ч.

Едно пътуване струва 35 сек. и тук не важат билети за обществен транспорт.

Подробно разписание на плаванията и актуални цени можете да намерите на уебсайта: zeam.se.

Автобуси

Автобусите играят важна роля, особено в покрайнините на Стокхолм, но много линии се движат и в центъра, където пресичат линиите на метрото и трамваите.

Ще забележите, че някои от автобусите на транспортната компания SL са червени, а други - сини. Разликата между сините и червените автобуси обаче е по-скоро маркетингова и няма последствия за пътниците.

Сините автобуси обикновено се движат по чести маршрути (средно веднъж на 8 до 15 минути), докато червените автобуси се движат по редовни маршрути, които имат интервал от 15-30 минути).

Ежедневните автобусни маршрути се изпълняват приблизително между 5:00 и 0:30 ч.

Във всички автобуси в Стокхолм се влиза само през предната врата.

Разписанията на всички автобусни линии можете да намерите на този линк: sl.linjetidtabeller.se.

Как да използвате билетите?

Трябва да използвате билета си всеки път, когато се качвате. На гишето на шофьора има четец, на който сканирате QR кода от мобилното приложение или прикрепяте собствената си безконтактна карта или SL Smart Card.

Когато излизате, вече не зареждате картата или QR кода никъде.

Нощен обществен транспорт

Метрото, влаковете, трамваите и по-голямата част от автобусните линии се движат само от около 5:00 до 1:30 ч., като последните линии на метрото напускат центъра на града около 1:00 ч. след полунощ.

През нощта, от петък до събота и от събота до неделя, метрото и някои автобуси се движат 24 часа без прекъсване.

През останалите дни денонощните автобусни линии от 91 до 96 се движат с честота 30 минути.

Таксита и мобилни приложения

В Стокхолм има много таксита и мобилни приложения.

Такситата са особено полезни през нощта, когато общественият транспорт е ограничен до минимум, но могат да бъдат удобни и ако пътувате с повече от един човек.

Обикновените таксита обикновено са около два пъти по-скъпи от такситата чрез мобилните приложения Bolt или Uber, които работят тук. Наличието на автомобили чрез Uber и Bolt е много добро във всички части на Стокхолм.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.