Къде да отседнете в Стокхолм

Stockholm

Стокхолм е много голям град, разположен на няколко острова и осеян с множество заливи и фиорди.

Ето защо е добре да обърнете внимание на местоположението на мястото за настаняване и ако то няма да бъде разположено в центъра, е много препоръчително хотелът да е поне близо до метро или жп гара.

Къде да отседнете в Стокхолм

Повечето места за настаняване, разбира се, са разположени в близост до Стария град - Гамла Стан (самият Стар град), Сьодермалм, Нормалм, Остермалм, Васастан и Кунгсхолмен. Тези райони са по-широкият център на Стокхолм, ще се намирате в центъра на събитията, в близост до магазини и ресторанти и на пешеходно разстояние от най-важните забележителности.

Колкото по-далеч от центъра сте отседнали, толкова по-малко плащате. Все пак се уверете, че вашият хотел или къща за гости е поне на пешеходно разстояние от метрото или влака.

Можете да стигнете до центъра в рамките на 30 минути с метро или влак, дори от най-отдалечените предградия.

 • Гамла Стан, Кунгсхолмен, Нормалм - най-централният район с най-голям избор на места за настаняване
 • Södermalm - остров на юг от центъра с главна търговска улица и по-местна среда, хотелите тук са доста скъпи

Изберете най-добрия хотел в центъра

Евтини хотели

Ако целта ви е наистина да платите възможно най-малко за настаняване, потърсете тези хотели. Посочваме хотели с приличен рейтинг и отделна стая.

Цените в хостелите с общи помещения, разбира се, са още по-ниски.

 • Sure Hotel by Best Western Stockholm Alvsjo *** (от 70 eur) - стандартен хотел от международна верига се намира на 5 минути пеша от железопътната гара в Алвсо, откъдето можете да стигнете до центъра с натоварен влак за 25 минути
 • Avanti Apartment Hotel *** (от 75 eur) - напълно обзаведени апартаменти с рецепция в много тих квартал на около 3 минути пеша от метростанция Aspudden (червена линия - 15 минути до центъра)

Стилно и евтино настаняване на лодки

Необичайно настаняване в Стокхолм се предлага от няколко ботела - хотели на лодки, закотвени на определено място край брега.

Тези ботели ще откриете най-вече в центъра на града и можете да получите настаняване на много разумни цени, вариращи от 80 до 110 евро на вечер в двойна стая.

Удобствата обикновено са по-опростени и по-малки, отколкото в традиционните хотели, но икономията на средства може да бъде значителна.

 • Rygerfjord Hotel & Hostel ** - 7 минути пеша до гара Слусен
 • Den Röda Båten ** - 5 минути пеша до гара Слусен
 • Gustaf af Klint ** - 10 минути пеша до станция Slussen или 10 минути пеша по хълма до метростанция Zinkensdamm
 • Mälardrottningen Yacht Hotel *** - По-луксозна яхта с малко по-висока цена от предишните яхти, но все пак по-ниска от класическите хотели, закотвена точно в центъра до църквата Риддархолм

Хотели от среден клас

Повечето хотели в центъра на града са от среден клас, но цените им обикновено са значително по-високи, отколкото в други европейски столици.

 • Generator Stockholm *** (от 120 eur) - модерните, комфортни стаи се намират на 5 минути пеша от централната гара и предлагат много широк избор от стаи. Това е един от най-евтините хотели в своята категория точно в центъра.
 • Story Hotel Riddargatan **** (от 150 eur) - този хубав хотел е част от групата Hyatt и има чудесно местоположение точно в центъра, близо до метростанция Östermalmstorg.
 • Best Western Plus Park Solna **** (от 120 eur) - стандартна хотелска верига с много добри цени на 3 минути от метростанция Solna Centrum (синя линия - 10 минути до центъра)

Луксозни хотели

Като голям и богат град, Стокхолм, разбира се, предлага и настаняване от най-висока категория. Цените в големите хотелски вериги са около 300 eur на вечер в стая за двама.

 • Hôtel Reisen in The Unbound Collection by Hyatt ***** - Хотелът с най-добро местоположение в центъра на Гамла Стан, на красивата крайбрежна алея Скепсброн
 • Radisson Collection Strand Hotel ***** - Стаите предлагат чудесен изглед към крайбрежието на залива Нибровикен. Гамла Стан е на 5 минути пеша, а централната жп гара е на 10 минути.
 • Grand Hôtel Stockholm ***** - Всеки град има своя най-скъп и най-добър хотел. В Стокхолм има Гранд хотел с най-добрата гледка към Гамла Стан и Кралския дворец.

Цени

Цените на хотелите са в съответствие с общото ценово равнище в Швеция, очаквайте цени около 150 евро на вечер в хотел 3* и от 190 евро в по-добър хотел 4*.

Ако не се нуждаете от самостоятелно настаняване, значително по-евтин вариант е споделена стая в хостел, каквито Стокхолм предлага много. Приемлив компромис е самостоятелна стая с обща баня в близост до центъра, като цените са около 80 eur на вечер.

Вижте текущите цени в Стокхолм

В по-отдалечените части на Стокхолм цените са повече или по-малко сходни, но можете да намерите по-достъпни оферти около 100 eur в самостоятелна стая или апартамент. Ще прекарате повече време в обществения транспорт, но ако така или иначе планирате да си вземете дневен билет, няма да похарчите допълнителни пари.

По-ниски ли са цените при предварителна резервация?

Да. колкото по-рано резервирате настаняването си в Стокхолм, толкова по-евтино ще бъде то. Цените се увеличават постепенно от около 2 месеца преди планирания ви престой.

Най-евтиното настаняване в Стокхолм обикновено е през ноември, януари, февруари и март.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.