Традиционна храна в Мавриций

Каква храна трябва да опитате в Мавриций? Коя е най-разпространената храна, продавана в местните ресторанти?
Резервирайте настаняване със закуска
Маврицийска кухня
Маврицийците просто обичат храната, ядат по цял ден и обичат да говорят за нея. Можете да предизвикате усмивка на лицето им, ако опитате някои от традиционните им ястия.
Типични мавритански специалитети
Мавританската кухня е силно повлияна от индийската кухня, тъй като по-голямата част от населението е от индийски произход. Затова очаквайте много пикантни и люти ястия, в които лютият червен пипер е повсеместен.
Въпреки това ястията имат креолски привкус, особено ястията с ориз.
На Мавриций има и голямо китайско малцинство, така че очаквайте китайски бистра с пържен ориз, юфка и пролетни рулца.
Въпреки че се намираме на остров, местните жители ядат предимно пилешко месо, а не риба или морски дарове. Причините са не само религиозни (мюсюлманите не трябва да ядат свинско, а индусите - говеждо), но най-вече икономически, тъй като птичето месо е най-евтино.
Основни ястия
Bol renversé - типично ястие от креолската кухня, което точно се превежда като "обърната купа". Представлява смес от ориз, пилешко месо и след това чой, поставена в купа, която се обръща с главата надолу в чинията.
Бриани - мавританска версия на традиционното индийско ястие бириани, което представлява пилешко или агнешко месо с пържен ориз (понякога картофи) и кисело мляко. Най-често използваната подправка е кориандър или шафран.
Rougaille - много пикантен (понякога лют) доматен сос с всякакъв вид месо, който обикновено се сервира с ориз. Едно от типичните креолски ястия.
Mine Fritte - пържени юфки, много подобни на тези, които познавате от азиатската кухня, например от Тайланд или Малайзия.
Boulettes - варени кнедли, пълни с различни видове месо, зеленчуци или скариди.
Fish vindaye - пикантна риба, овкусена с къри.
Солени палачинки - в Мавриций са много популярни всички видове палачинки, а солените палачинки с пълнеж от месо, сирене или индийски сосове често се консумират като основно ястие.
Къри - типично индийско ястие от всякакъв вид месо с много лют къри сос също е широко разпространено в Мавриций.
Малки и бързи улични закуски
На плажа или на пазарите често ще срещнете различни сергии, предлагащи бързи и много евтини местни закуски. Най-популярни са:
Dholl puri - плосък хляб, напълнен с типичния бенгалски сос от чана дал или жълта леща.
Роти (понякога наричана фарата) - различен вид палачинка от дхол пури, тя е по-твърда и хрупкава и често се пълни с месо, за разлика от дхол пури.
Самоса - любимата ми закуска на плажа! Хрупкаво триъгълно тесто, пълнено с картофи, зеленчуци, сосове, месо, сирене, скариди и риба. Накратко, всичко!
Гато - малък сладкиш с форма на полумесец, напълнен с различни видове солени сосове, но понякога се приготвя и като сладък десерт.
Плодове - на пазарите и сергиите се продават чудесни на вид и вкус плодове на много разумни цени. Ябълките и крушите са най-популярни.
Заведения за бързо хранене
Големи западни заведения за бързо хранене като McDonald's или KFC ще намерите само в най-големите градове или на летището.
Въпреки това местните заведения за бързо хранене са много разпространени по плажовете, където най-често можете да си купите бургери, пържени картофи или пилешко месо.
Сладкиши
Маврицийците нямат типични местни сладкиши.
Най-разпространени са различните сладкиши, кифлички, гато и френските десерти са много популярни.
Напитки
Местните жители предпочитат да си купуват лимонади на известни марки като Coca-Cola, Fanta или Sprite.
Интересно е, че освен Coca-Cola Zero, в магазините няма да намерите захарни напитки без захар.
Следните напитки могат да се определят като типично местни:
Alouda - сладка, кремообразна безалкохолна напитка, приготвена от мляко, ванилия, желатин, вода и често сервирана със сладолед.
Мавритански ром - ромът се дестилира на няколко места на острова и е един от водещите алкохолни продукти.
Бира "Феникс" - най-известната марка бира в Мавриций.
Кокосова вода - кокосови орехи се продават на всеки плаж, а водата/млякото от тях е едно от най-освежаващите неща, които можете да изпиете в горещ летен ден.
Как да се храним като местни
Уличните търговци, които продават храна направо от скутерите и микробусите си, и малките ламаринени сергии, предлагащи традиционни ястия, постепенно изчезват за сметка на тухлените магазини и ресторанти и, разбира се, на веригите за бързо хранене, но все още ще откриете много от тях из острова.
Особено по плажовете малките сергии са все още много разпространени и дори в оживени туристически места като Флик ен Флак или Тру-о-Биш уличната храна е много евтина.
Наредете се на опашката на местните жители и опитайте палачинка роти, малки пържени лакомства самоса или прясно нарязан ананас. Цените са повече от разумни, а свежестта е гарантирана.
През уикендите местните жители се отправят на пикници по плажовете, като често носят със себе си домашно приготвени вкусотии, които продават на импровизирани сергии.
Например, няколко часа преди полета си на плажа Le Bouchon хапнах нещо подобно.
Обичайни цени в ресторантите
В туристическите райони има много ресторанти, които предлагат не само традиционни местни ястия, но, разбира се, и международна кухня: италианска, френска, японска (суши) и много други.
В по-скъпите ресторанти, насочени към туристите, очаквайте ястие с напитки и кафе с цени около 400 мюра.
От друга страна, местните бистра на плажа или на пазарите предлагат основни ястия като bol renversé или mine frite на цени от 120 mur.
Малките сладкиши като самоса, роти или дхол пури струват между 15 и 20 мюра.
Подробна разбивка на цените, не само на храните, е дадена в главата " Пари и цени".
Остават някакви въпроси?
Ако имате въпроси или коментари относно статията...