Какво да правите в Тиоман

Тиоман

Тиоман е типичен ваканционен остров, който привлича предимно с морски дейности. Насладете се на слънчевите дни на плажа, наблюдавайте подводния живот или се отправете на един от многото преходи в джунглата по острова.

Отпуснете се на плажа

Слънчевите бани и непрекъснатият отдих на пясъчните плажове със сигурност ще бъдат желано занимание всеки ден. Те се намират по цялото протежение на Тиоман.

Плажовете тук са пясъчни с постепенно навлизане в морето.

Морето е спокойно в западната и южната част на острова, но в източната част водата е бурна и можете да очаквате вълни с височина до метър. От вас зависи какво ще предпочетете. Идеалният вариант определено е комбинация и да опознаете острова от всички възможни страни.

Намерете евтини хотели в Тиоман

Друга специфична характеристика на Тиоман е скалистото крайбрежие, но не просто някакво крайбрежие. Големите гранитни камъни, особено в Гентинг, очертават бреговете и създават живописни кътчета, които особено фотографите ще оценят.

За подробни описания на курортите и отделните плажове вижте страницата с плажовете на Тиоман.

Гмуркане с шнорхел

Какво да правите на брега на морето, когато слънчевите бани станат малко скучни? Вземете шнорхел и плавници и се гмурнете в местните води. По цялото крайбрежие ще откриете много различни риби и корали в морето. Най-голямата атракция със сигурност са акулите.

Малките акули често плуват покрай вас, докато плувате, без да ги забележите. Те могат да достигнат дължина от половин до един метър и са напълно безобидни, ако не са плашливи.

Ако искате да се насладите на най-доброто от подводния живот, насочете се към малките острови по крайбрежието. По-специално, Пулау Тумук и остров Ренгис. До Пулау Тумук може лесно да се стигне от Пая, а до остров Ренгис - от курорта Бераджа Тиоман.

Ако не разполагате със собствено оборудване за гмуркане с шнорхел, можете да го наемете на цена от 10 лв. от всеки хотел или туристическа или водолазна агенция.

Гмуркане

Тиоман е остров, обещан на гмуркачите. Те идват тук от цял свят, а из целия остров ще намерите няколко агенции за гмуркане, които предлагат оборудване, обучение и екскурзии.

Много от хотелите са предназначени единствено за водолази.

Екскурзии с лодка

Ако искате да опознаете възможно най-много от Тиоман, попитайте местните туристически агенции за екскурзии с лодка. Гмуркането с шнорхел на най-известните места като Pulau Rengis, Marina Park или Monkey Bay е част от основната цел на такова пътуване.

Времетраенето на екскурзиите варира от 3 часа до целодневна обиколка на острова и се предлагат във всеки курорт. Пример за екскурзия от Paya:

  • А = Кораловият остров, Парис Панджанг, скалата Маланг, Телук Гентинг, Текек и остров Реджис
  • Б = остров Ренгис, Морски парк и Текек
  • В = Остров Ренгис, Морски парк, Саланг и Точка на акулите
  • D = Водопади и Batu Semebal
  • E = Около острова (Batu Semebal, водопади, Juara, Shark Point и остров Renggis)

Всички екскурзии включват оборудване за гмуркане с шнорхел, като очила за гмуркане, шнорхел, спасителна жилетка и плавници.

Цените варират от 60 до 100 хил. лв.

Често минимален брой пътници е задължително условие за провеждане на екскурзията, но за по-евтините основни екскурзии това обикновено не е проблем.

Всяка агенция има свой собствен асортимент от пътувания, така че не се колебайте да попитате или да разгледате офертите на всички агенции и хотели.

Целодневен наем на лодка с обиколка на острова струва 800 мири, но могат да се организират и по-кратки и по-евтини частни екскурзии.

Каяк

Как лесно да разгледате околните заливи, без да преодолявате препятствията на джунглата? По море. Наемете каяк и се насладете на приключението.

Каяк предлагат по-големите хотели и курорти в източната част на острова, където морето е спокойно през целия ден. Наемът за един час, включващ спасителни жилетки, струва около 50 млн. лв.

Трек в джунглата

Какъвто и уединен курорт да откриете на Тиоман, той почти винаги е свързан с останалите по суша. Пътеките през курортите могат да бъдат заобиколни, но лесно преодолими за нормално активен човек. Изпотената тениска определено си заслужава преживяването.

Намерете евтини хотели в Тиоман

Много добра картна документация може да намерите на чешкия портал Mapy.cz, където можете да видите отделните туристически маршрути и промените в надморската височина.

Вземете добри обувки, репелент и достатъчно количество питейна вода. В зависимост от разстоянието пътуването ще отнеме между 20 и 60 минути.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.