Salinas de Pedra de Lume

Сол в Pedra Lume

Соленото езеро Салинас се намира в североизточната част на острова, близо до село Педра де Луме. Солта е неразривно свързана с острова, тъй като тук се добива от 1833 г. насам, макар и в по-малка степен.

Солниците на Салинас са разположени в угаснал кратер, където морската вода от океана, намиращ се на километър разстояние, се просмуква през пукнатини във вулканичните скали, и се използват и днес за обезсоляване и добив на сол. Основният добив е прекратен през 1985 г. и днес солта се добива главно за туристи.

Добитата сол се доставя от Кабо Верде по море. Проблемът с постоянното транспортиране от въжетата за обезсоляване до корабите в крайна сметка е решен с дървена въжена линия, дълга 1100 м, от кратера до морето. Тя е построена през 1921 г. и все още можете да се полюбувате на мачтите ѝ в Салинас.

Салинас де Педра де Луме е място, което непременно трябва да посетите по време на почивката си в Кабо Верде. Отправете се тук индивидуално с кола под наем или като част от допълнителна екскурзия с туроператор.

Баня в Салинас

Водата в изкуствените езера е с до 27 пъти по-висока соленост (съдържание на сол във водата) от тази в съседния океан. Къпането в тази вода е незабравимо преживяване.

Легнете свободно по гръб и оставете тази гъста солена течност да плува над вас. Няма да потънете и със сигурност не се опитвайте да го направите с главата напред.

Къпането в такава солена вода има благотворно въздействие върху кожата и лекува кожни проблеми като обриви и екзема.

Но не позволявайте на солената вода да ви завладее прекалено дълго и се възползвайте от местните душове със сладка вода. Заплащате по 1 евро за половин минута.

В непосредствена близост до душовете има съблекални и тоалетни, както и бистро и малък магазин, в който се продава сол за вана и кухня.

Входът за Салинас струва 5 евро.

Pedra de Lume

По време на посещението си не пропускайте да посетите рибарското и солено селище Педра де Луме. Оттук отплават десетки лодки за превоз на сол. За тях днес напомнят останките от кораба, които са разпръснати по плажа и в морето.

Наемете автомобил онлайн с Booking.com

На плажа се намира ресторант Area Docas, където можете да се насладите на обяд или лека закуска с невероятна гледка към океана.

Историческата забележителност на селото е разрушеният склад за сол и червеният фар Фарол.

От фара Farol de Pedra de Lume можете да се насладите на красива гледка към океана и самата област. Направете си разходка тук.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Сал.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.