Традиционна храна в Гренландия

Каква храна трябва да опитате в Гренландия? Коя е най-разпространената храна, продавана в местните ресторанти?
Разберете цените на хотелите в Гренландия
Гренландска кухня
Гренландската гастрономия все още е силно повлияна от традиционната инуитска кухня, като се основава главно на местните храни, които могат да бъдат уловени в Гренландия.
Следователно морските дарове, особено рибата, китовото и тюленовото месо, скаридите и до голяма степен месото от северен елен, са най-често срещаните продукти в менюто.
Датската кухня е повлияна главно от закуската и закуските. Изключително популярен в Гренландия е и smørrebrød - отворен сандвич, който обикновено се приготвя от черен или пълнозърнест хляб и се гарнира с различни съставки - от сирене до риба.
Националното ястие
Националното ястие на гренландците и инуитите е супата суасат, която обикновено се консумира у дома и се предлага и в ресторантите.
Много богатата супа съдържа месо от тюлен, кит или северен елен, допълнено с месо от морски птици. Често тя се приготвя чрез комбиниране на всички изброени по-горе съставки.
Добавят се картофи, а супата може да стане още по-силна, като се добави ориз.
Други гренландски специалитети
В обичайното гренландско меню могат да се намерят например следните ястия.
- прясна риба - най-често треска и сьомга
- месо от северен елен - в южната част на Гренландия има значителна популация от северни елени и месото от тях е най-разпространената съставка в гренландската кухня след рибата
- китово месо - много популярно в районите на север от Северния полярен кръг, включително известното ястие mattuk, което представлява само китова кожа с подкожен слой мазнина
- Тюленово месо - обикновено се добавя като гарнитура към супи или други месни ястия
- Други морски дарове - освен риба и китове, гренландската кухня е много богата на скариди и миди.
- Агнешко месо - особено в южната част на страната е популярно агнешкото месо с розмарин. Всъщност овцете са многобройни на южните острови.
- Боровинки и боровинки - единствените ядливи плодове, които растат в дивата природа (особено в южната част на Гренландия) и от които се приготвят популярни десерти
Напитки
В Гренландия няма известни пивоварни или дестилерии, както и типични местни лимонади.
Най-продаваната сладка напитка е датската лимонада Faxe Kondi.
Гренландците пият доста алкохол, особено водка и вносна бира.
Типичната алкохолна напитка се нарича гренландско кафе, което представлява коктейл, приготвен от шотове кафе, към които се добавят Kahlua, уиски, Grand Marnier и бита сметана.
Как да се храним като местни
В Гренландия няма много традиционни ресторанти. Гренландците са склонни да ходят в кафенета, които се намират във всички по-големи села.
По-добрите ресторанти за туристи се намират предимно в хотелите.
Във всеки случай местните жители се хранят предимно вкъщи.
В Гренландия няма добре познати ресторанти за бързо хранене.
Обичайни цени в ресторантите
Вечерята в ресторант ще ви струва около 200 dkk на човек, включително напитките.
Примери за цени:
- Основно ястие (риба или месо от северен елен) - 170 dkk
- Чуждестранна кухня (обикновено пица или паста) - 150 dkk
- Морски дарове - 150 dkk
- Местна бира 0,5 литра - 70 dkk
Храна от супермаркета
Супермаркети има във всички градове и предвид отдалечеността на Гренландия от външния свят, те са добре заредени.
В най-големите градове, които имат повече от 3000 жители, обикновено има няколко супермаркета едновременно. В тези супермаркети винаги ще намерите най-голям избор от стоки:
- Brugseni
- Pisiffik
В по-малките супермаркети в Гренландия работят следните марки:
- Spar
- Akiki
- Pilersuisoq
Магазините обикновено разполагат с много богат избор от консервирани стоки, ориз, макаронени изделия, картофи и замразено месо от всякакъв вид.
От пресните стоки супермаркетите логично разполагат с най-широк избор на морски дарове.
От друга страна, изборът на плодове и особено на зеленчуци е много беден, тъй като те се внасят в Гренландия само замразени.
Остават някакви въпроси?
Ако имате въпроси или коментари относно статията...