easyJet закъснели и отменени полети

easyJet

EasyJet е една от най-големите авиокомпании в Европа и затова е логично, особено през летния сезон, да избягва закъснения или отмяна на полети. В такива случаи пътниците са защитени от Регламент 261 на ЕС, който гарантира правата на пътниците, включително възможно обезщетение в размер до 600 евро на човек.

Получаване на обезщетение от easyJet

Обезщетението се отнася за всички полети, изпълнявани от easyJet.

Закъснял полет с easyJet

При закъснели полети правата на пътниците започват да се прилагат при закъснения, по-големи от 2 часа. В този случай имате право на освежителни напитки. В зависимост от летището, авиокомпанията ще предостави паричен ваучер за закупуване на храна или ваучер за определен ресторант за закупуване на сандвич и вода.

При закъснения с повече от един час през нощта имате право и на хотел, включващ храна и посрещане на летището. Такива закъснения обаче не се случват често при easyJet.

Ако пристигнете в местоназначението си със закъснение от 3 часа или повече, можете да поискате и финансово обезщетение. Имайте предвид обаче, че авиокомпанията трябва да носи отговорност за закъснението. Това не включва извънредни обстоятелства като стачка на ръководителите на полети, стачка на летищния персонал или метеорологичните условия.

Разстояние Закъснения Обезщетение
до 1 500 км 3h+ 250 eur
От 1 500 до 3 500 км 3h+ 400 eur
над 3 500 км 3h+ 300 eur
над 3 500 км 4h+ 600 eur

Можете да поискате обезщетение директно от easyjet.com/claim/eu261 или от специализирани агенции, които ще вземат около една четвърт от сумата на обезщетението. Това е така, защото авиокомпаниите често не отговарят на вашия иск или се оправдават и предлагат намалено обезщетение.

Получаване на обезщетение от easyJet

Отменен полет с easyJet

EasyJet не отменя полети много често, а ако го направи, то е преди изтичането на 14-дневния срок, когато не сте обхванати от правата на пътниците по член 261 от ЕС. В този случай имате право на възстановяване на сумата или на безплатна промяна на полета.

Ако обаче полетът ви е отменен 13 дни или по-малко преди заминаването, също имате право на финансова компенсация в размер до 600 евро в зависимост от разстоянията, посочени в таблицата по-горе.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.